Current Affairs Daily Quiz: 11 – September – 2017

Current Affairs Daily Quiz: 11 – September – 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs Quiz section covers questions from Current Affairs of 11 September 2017 with explanation for various bank exams like IBPS, SBI and other competitive exams.
1. Which country’s Vice President resigned amid allegations of credit-card graft?
a) Haiti
b) Uruguay
c) Peru
d) Guyana
Answer: B)
Explanation: Uruguay’s Vice President Raul Sendic resigned amid allegations of corruptions stemming from his tenure as head of state oil company ANCAP. He has been accused of engaging in unacceptable use of public funds.
2. Who has won the US Open women’s singles title?
a) Flavia Pennetta
b) Madison Keys
c) Sloane Stephens
d) Karolina Pliskove
Answer: C)
Explanation: Unseeded American Sloane Stephens lifted the US Open women’s singles title. Sloane ranked 83rd completed a spectacular return from injury to beat 15th seed Keys 6-3, 6-0 in the finals.
3. How many medals India bagged in total at Commonwealth Weightlifting Championship 2017?
a) 32
b) 35
c) 36
d) 37
Answer: D)
Explanation: India won 37 medals, including 23 Gold, in the just-concluded Commonwealth Weightlifting Championships in Gold coast Australia.
4. India won the 2nd SABA U-16 Championship by defeating————-?
a) China
b) Japan
c) Thailand
d) Bangladesh
Answer: D)
Explanation: India has won 2nd South Asian Basketball, SABA, Under – 16 Championship. India defeated Bhutan by 131-50 in its last league match at Kathmandu in Nepal. India remained unbeaten in its all four matches and accumulated 8 points. Bangladesh finished second and host Nepal third.
5. Recently, India successfully test fired the ——- anti tank guided missile?
a) Akash
b) Nag
c) Prithvi
d) Vayu
Answer: B)
Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test-fired NAG, the 3rd generation Anti Tank Guided Missile (ATGM), against two different targets in the ranges of Rajasthan.
6. Recently, Which country has suspended talks with Qatar?
a) Oman
b) Saudi Arabia
c) Kuwait
d) Iran
Answer: B)
Explanation: Saudi Arabia says it has suspended dialogue with Qatar, shortly after a phone call between the Qatari leader and the Saudi crown prince.
7. To provide support and counseling to Indians in distress, India has open its second Indian Workers’ Resource Centre at __________?
a) Dubai, UAE
b) Rabat, Morocco
c) Riyadh, Saudi Arabia
d) Sharjah, UAE
Answer: D)
Explanation: To provide support and counseling to Indians in distress, India on 10 September 2017 opened the second Indian Workers’ Resource Centre (IWRC) in Sharjah, UAE. Inaugurated by Indian Ambassador in UAE Navdeep Singh Suri, IWRC will help the overseas Indian community on legal, personal and financial matters, free of cost.
8. Who was awarded with N R Madhava Menon Best Law Teacher Award?
a) Tahir Mahmood
b) Tara Prasad Sapkota
c) Bhavani Prasad Panda
d) Faizan Mustafa
Answer: A)
Explanation: Eminent jurist Tahir Mahmood was on 9 September 2017 awarded with the prestigious N R Madhava Menon Best Law Teacher Award 2017 for his distinguished services to legal education and legal profession on the occasion of Law Teachers' Day celebrations.
9. Which of the following Navratna companies is all set to become a Maharatna firm?
a) Bharat Electronics Limited
b) Hindustan Petroleum Corporation Limited
c) Engineers India Limited
d) Bharat Petroleum Corporation Limited
Answer: D)
Explanation: The Bharat Petroleum Corporation (BPCL) is all set to become a Maharatna company. The company is currently a Navratna firm. The decision to grant Maharatna status to BPCL was taken by a panel headed by the Cabinet secretary.
10. Who of the following won the 2017 US Open Men’s Doubles title?
a) Jamie Murray and Bruno Soares
b) Bob and Mike Bryan
c) Jean-Julien Rojer and Horia Tecău
d) Pablo Carreño Busta and Guillermo García-López
Answer: C)
Explanation: The 2017 US Open Men’s Doubles title is won by Jean-Julien Rojer and Horia Tecău.
11. Who of the following won the 2017 US Open Women’s Singles title?
a) Martina Hingis
b) Sloane Stephens
c) Madison Keys
d) Chan Yung-jan
Answer: B)
Explanation: Sloane Stephens on 10 September 2017 won her first major, the 2017 US Open Women’s Singles title, in New York.
12. Who of the following won the 2017 US Open Men’s Singles title?
a) Rafael Nadal
b) Roger Federer
c) Kevin Anderson
d) Stan Wawrinka
Answer: A)
Explanation: Rafael Nadal on 10 September 2017 won his third US Open and 16th Grand Slam title in New York. Nadal defeated South Africa's Kevin Anderson 6-3 6-3 6-4 to grab the prestigious title.
13. The Punjab National Bank (PNB) has signed an agreement with which telecom company to roll out open mobile wallet Speedpay?
a) Vodafone India  
b) BSNL
c) Reliance Jio         
d) Idea Cellular
Answer: B)
Explanation: The Punjab National Bank (PNB) and state-run owned BSNL has signed an agreement to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country. Under the agreement, BSNL will expand Speedpay services in Punjab, Chandigarh(UT), Haryana, Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Jharkhand and Uttarakhand.
14. Konjum Taba, who has clinched gold at the 2017 Commonwealth Weightlifting Championships, is associated with which weight category?
a) 82 kg        
b) 65 kg
c) 57 kg         
d) 94 kg
Answer: D)
Explanation: Konjum Taba has clinched gold in the junior men’s 94 kg category by lifting 317 kg at the 2017 Commonwealth Weightlifting Championships in Gold Coast, Australia.
15. Assam signs a MoU with this company to increase digital literacy.
a) Google
b) Microsoft
c) Facebook
d) Apple
Answer: A)
Explanation: Assam Government signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Google India, to provide Internet connection to 26,000 villages and 1,500 tea garden areas in Assam to increase digital literacy.