Current Affairs Daily Quiz: 08 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 08 September 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs Quiz section covers Current Affairs 08 September 2017 with explanation for various bank examinations like IBPS, SBI, Insurance exams and other competitive examinations.
1. Which day is observed as International Literacy Day recently?
a) September 8th
b) September 6th
c) August 16th
d) May 15th
Answer: A)
Explanation: The International Literacy Day (ILD) is being observed every year on 8 September to emphasize the importance of literacy to individuals, society and communities. The day was established in 1966 by United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). This year it is 51st International Literacy Day. The theme announced by UNESCO for this year is `Literacy in a digital world’.
2. Who is elected as Chairman of Press Trust of India recently?
a) Shri Harish Raghavendra
b) Shri Vijay Prakash
c) Shri Viveck Goenka
d) Shri Sunil Sharma
Answer: C)
Explanation: Viveck Goenka, chairman and managing director of Express Group was unanimously elected as Chairman of Press Trust of India (PTI). N Ravi, former editor-in-chief of The Hindu was elected vice-chairman.
3. Which of the following countries refused to sign the Bali declaration over Rohingya issue?
a) Bangladesh
b) Indonesia
c) China
d) India
Answer: D)
Explanation: India has refused to be a part of Bali Declaration adopted at conclusion of World Parliamentary Forum on Sustainable Development held in Bali, Indonesia to show of solidarity with Myanmar.
4. Who won Gold in Cadet World Wrestling Championship?
a)  Sonam
b) Bahibta Kumari
c) Mary Kom
d) Sunita Williams
Answer: A)
Explanation: India’s Sonam 43 kilogram weight category wins Gold in Cadet World Wrestling Championship. Wrestler Neelam also bagged Bronze Medal in the 43-kilogram weight category.
5. Which bank to pay $225-mn New York fine for compliance failures’ recently?
a) Industrial & Commercial Bank of China
b) Mitsubishi UFJ Financial Group
c) Bank of America BOA.
d) Pakistan’s Habib Bank
Answer: D)
Explanation: The New York Department of Financial Services (DFS) announced a fine of USD 225 million on Pakistan’s Habib Bank Limited (HBL) and its New York branch for failure to comply with New York laws and regulations designed illicit financial transactions.
6. In which city Amazon’s Largest Fulfilment Center located?
a) Hyderabad
b) Chennai
c) Kolkata
d) Mumbai
Answer: A)
Explanation: American e-commerce company Amazon opened its largest fulfillment center (FC) in the country at the GMR-led Rajiv Gandhi International Airport in Hyderabad.
7. Which firm in India has announced eight weeks paid paternity leave policy for fathers?
a) Google India
b) HLL Lifecare
c) Tata Consultancy Services TCS.
d) Johnson & Johnson India
Answer: D)
Explanation: Johnson & Johnson India has announced that new and adoptive fathers would be entitled to eight weeks of paid leave during the first year of birth or adoption. For new mothers, the company has been offering up to 26 weeks of maternity leave for the past six years.
8. The South Asian Women Development Forum would be organising ‘Across Barriers-International Business Women’s Summit in which city?
a) New Delhi
b) Kathmandu
c) Beijing
d) Dhaka
Answer: B)
Explanation: The South Asian Women Development Forum (SAWDF) would be organising ‘Across Barriers-International Business Women’s Summit’ on 11th & 12th September 2017 at Kathmandu, Nepal.
9. Name the joint military exercise between India and Sri Lank at Vishakhapatnam, Andhra Pradesh?
a) Exercise Yudh Abhyas 2017
b) SLINEX 2017
c) Surya Kiran 2017
d) Malabar Exercise 2017
Answer: B)
Explanation: Indian Navy and Sri Lankan Navy begin the 2017 Sri Lanka-India Exercise (SLINEX) at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It mainly emphasis on maintaining effective maritime security in the region by integrating forces through cooperation, coordination, and collaboration leading to a mutual understanding of limitations and capabilities, to enhance service interoperability and system compatibility in countering challenges.
10. Who has been given the additional charge as Chairperson of National Authority for Chemical Weapons Convention (NACWC) recently?
a) M S Ganesha
b) Inder Jit Singh
c) J Y Pillay
d) Yograj Singh
Answer: B)
Explanation: Inder Jit Singh was on 7 September 2017 given the additional charge of the post of Chairperson of National Authority Chemical Weapons Convention (NACWC). Presently, Singh is serving as the Additional Secretary in the Cabinet Secretariat and will continue to hold this post.
11. Name the institute/organisation that has decided to undertake major research works on agriculture with the World Bank fund of Rs 1100 crore in the year 2017.
a) Department of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries (DAHD&F)
b) Extension Division of Department of Agriculture Cooperation and Farmers’ Welfare (DAC&FW)
c) Central Agricultural Research Institute (CARI), Port Blair
d) Indian Council for Agricultural Research (ICAR)
Answer: D)
Explanation: The Indian Council for Agricultural Research (ICAR) will be undertaking major research works on agriculture this year with the World Bank fund of 1100 crore rupees.
12. Name the Pakistani bank that was ordered to shut down its New York office for repeatedly failing to heed concerns over possible terrorist financing and money laundering.
a) Bank Alfalah
b) Habib Bank
c) MCB Bank Limited
d) Askari Bank
Answer: B)
Explanation: The New York Department of Financial Services (DFS) announced a fine of USD 225 million on Pakistan's Habib Bank Limited (HBL) and its New York branch for failure to comply with New York laws and regulations designed illicit financial transactions.
13. Which engineering firm, has received green nod for expansion of its Powai residential and IT tower projects in Mumbai that will entail an investment of Rs. 1,102 crore?
a) L&T
b) BHEL
c) HAL
d) NALCO
Answer: A)
Explanation: Larsen & Toubro, the country's largest engineering firm, has received green nod for expansion of its Powai residential and IT tower projects in Mumbai that will entail an investment of Rs 1,102 crore. The company had received environment clearance (EC) for construction of three wings of IT towers in a total area of 1,49,618.70 sq m.
14. Which public service award was conferred on Planned Parenthood, a health organisation, on 6th Sept 2017?
a) Lasker Award      
b) Nobel prize
c) Breakthrough Prize       
d) The Shaw Prize
Answer: A)
Explanation: The Albert and Mary Lasker Foundation also announced on Sept 6 that it was giving its public service award to Planned Parenthood. Each award includes a $250,000 honorarium.
15. Name the telecom company that Launches ‘GST Advantage’ for SMEs.
a) Idea
b) Airtel
c) BSNL
d) Vodaphone
Answer: B)
Explanation: Bharti Airtel launched Airtel GST Advantage a solution designed to enable small businesses and start-ups to file their Goods and Service Tax (GST) returns “accurately, securely and seamlessly.”
16. The Women & Child Welfare Department of the Gujarat Government, Gujarat Milk Marketing Federation (GCMMF) and three leading dairies have signed tripartite MOU to save the children of Anganwadi from malnutrition. Who is the Chief Minister of Gujarat?
a) Manohar Lal Khattar
b) Virabhadra Singh
c) Vijay Rupani
d) Raghubar Das
Answer: C)
Explanation: The Women & Child Welfare Department of the Gujarat Government, Gujarat Milk Marketing Federation (GCMMF) and three leading dairies have signed tripartite MOU to save the children of Anganwadi from malnutrition. The MoU was signed in the presence of Gujarat Chief Minister, Vijay Rupani in Gandhinagar.
17. Which Indian state starts implementing Direct Benefit Transfer (DBT) under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) beginning from the current financial year?
a) Manipur
b) Sikkim
c) Nagaland
d) West Bengal
Answer: C)
Explanation: Nagaland starts implementing Direct Benefit Transfer (DBT) under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) beginning from the current financial year. Presently, 46,894 active MGNREGA workers have opened their bank accounts linked with Aadhar and are ready for DBT.
18. Nestle Sets up First Food Safety Institute in India. Who is the CEO of the company?
a) Surya Kumar Agarwal
b) Sanjay Kumar Agarwal
c) Pradeep Kumar Agarwal
d) Pawan Kumar Agarwal
Answer: D)
Explanation: The new Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) CEO Pawan Kumar Agarwal inaugurated the Nestle Food Safety Institute in Manesar, Gurugram. The partnerships with private parties on food safety and standards are an imperative for FSSAI.
19. Name the Indian-origin teenager has become one of the youngest boy to fly single-engine plane?
a) Shreya Beesam
b) Mansour Anis
c) Kornathan Mahesh
d) Adhyasa Poorvathi
Answer: B)
Explanation: Mansour Anis, a 14-year-old Indian-origin teenager based in Sharjah, UAE has become one of the youngest pilots to fly a single-engine aircraft.
20. Which of the following banks has launched new scheme of replacing loans with certificate deposits?
a) Ujjivan bank
b) Dena bank
c) DSB bank
d) Fino Care bank
Answer: A)
Explanation: Ujjivan Small Finance Bank has said that it will bring down its cost of funds by up to 150 basis points during the current financial year by replacing 75% of its bank loans with borrowings using money market instruments including certificate of deposits.