Current Affairs Daily Quiz: 07 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 07 September 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs Quiz section covers Current Affairs 07 September 2017 with explanation for various bank examinations like IBPS, SBI, Insurance exams and other competitive examinations.
1. The Central government is going to organise “north-East calling”, a two-day event at which place?
a) Raipur      
b) Rajasthan
c) New Delhi
d) Noida
Answer: C)
Explanation: Centre is organising a two day event North East Calling on 9th of this month under its Destination North East series at India Gate lawns, Delhi. The purpose of the event is to promote the art, culture, handicrafts, business and tourism of North East India.
2. The ministry of Health and family welfare has launched Contraceptves under which programme?
a) Janta         
b) Lata
c) Tantra      
d) Antara
Answer: D)
Explanation: The Ministry of Health and Family Welfare has launched two new contraceptives, an injectable contraceptive MPA under the Antara programme and a contraceptive pill, Chhaya.
3. “Gyankunj Project” is launched by which State Government?
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Sikkim       
d) Gujarat
Answer: D)
Explanation: Making steps towards digital revolution in the schools of Gujarat, Chief Minister Vijay Rupani launched state-wide ‘Gyankunj Project’ on Teachers’ Day. The objective of the project is to produce world-class students.
4. Which state government has decided to reimurse tuition fee till graduation for girls?
a) Haryana   
b) Punjab
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka
Answer: D)
Explanation:  Karnataka government, from next academic year, has decided to provide free education to girls from class one to graduation level in all public and aided private schools and colleges.
5. Which of the following is going to invest USD 10 mn in Power2SME?
a) International Bank for Reconstruction and Developme
b)  International Development Association
c) International finance Corporation
d) Country Assistance Associations
Answer: C)
Explanation:  International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group, has invested $10 million as equity in e-commerce firm Power2SME that helps small and medium companies buy raw materials at bulk prices and get working capital without collateral.
6. Gauri Lankesh Passed away. She belonged to which field?
a) Writer      
b) Journalist
c) Photographer     
d) Director
Answer: B)
Explanation: Senior Kannada journalist and social activist Gauri Lankesh was shot dead by unidentified men at her house in Bengaluru.
7. What gifts did PM Modi confer to the President of Myanmar during his maiden bilateral visit?
a) Sculpture of the Bodhi tree
b) Reproduction of an 1841 map of the stretch of River Salween
c) Pashmina silk shawl
d) Only a and b
Answer: D)
Explanation: The Prime Minister, Shri Narendra Modi on Sept 5, 2017 presented a reproduction of an 1841 map of a stretch of the River Salween to President of Myanmar H.E. Mr. U Htin Kyaw. 
8. Disha Microfin is now recognised as
a) Janaluxmi Small Finance Bank
b) RGVN Small Finance Bank
c) Ujjavan Small Finance Bank
d) Fincare Small Finance Bank
Answer: D)
Explanation: Fincare Small Finance Bank (previously known as Disha Microfin Limited) this started its banking operations with about 25 operational branches across Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka and Andhra Pradesh. The bank aims to be digitally driven, rural and semi-urban bank, focusing on the priority sectors and retail segments of micro and small enterprises.
9. Which insurance company gets IRDAI for its initial public offering (IPO)?
a) Aviva Life Insurance
b) Reliance General Insurance
c) Birla Sun Life Insurance
d) Bajaj Allianz General Insurance
Answer: B)
Explanation: Reliance General Insurance has received in-principle approval from the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) for its initial public offering (IPO). The insurance firm, which is a 100 per cent subsidiary of Reliance Capital, is expected to list during the ongoing fiscal. Reliance Capital plans to dilute about 25 per cent of its holding in the insurer.
10. This country banned individuals and organisations from raising funds through initial coin offerings (ICO).
a) Bangladesh         
b) China
c) France      
d) Kenya
Answer: B)
Explanation: China has banned individuals and organisations from raising funds through initial coin offerings (ICO). It allows raising large sums quickly by creating and selling digital "tokens" with little or no regulatory oversight. 
11. Which of the following gets SEBI nod for IPO?
a) Tata AIG General Insurance
b) Oriental Insurance
c) Life Insurance Corporation of India
d) ICICI Lombard General Insurance
Answer: D)
Explanation: ICICI Lombard General Insurance Company has got SEBI's go-ahead for its estimated Rs. 6,000 crore IPO, which could be the first by a general insurer in the country.
12. Which of the following state has launched “Jala Siriki Haarati” programme?
a) Telengana
b) Rajastha
c) Odisha
d) Andhra Pradesh
Answer: D)
Explanation: Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu has announced a new programme to offer prayers to water bodies and to create awareness among the public regarding water preservation. Named ‘Jala Siriki Haarati’, the programme is aimed at praying at all the rivers, streams, lakes, ponds, irrigation projects, water reservoirs, check dams and all kinds of water bodies.
13. BSNL has entered into an agreement with Coriant, a Networking solution provider. It belongs to which Country?
a) Germany
b) France
c) USA
d) UK
Answer: C)
Explanation: State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.
14. Who among the following assumes Charge As National Mineral Development Corporation CMD?
a) P Mahesh Kumar
b) S Satya Bhoopathi
c) N Bijendra Kumar
d) None of these
Answer: C)
Explanation: N Baijendra Kumar, the IAS officer of the Chhattisgarh cadre, will take charge as CMD of the state-run National Mineral Development Corporation (NMDC).
15. Name the Bollywood actress who has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.
a) Parineeti Chopra
b) Richa Chadda
c) Shraddha Kapoor
d) Esha Gupta
Answer: A)
Explanation: Bollywood actress Parineeti Chopra has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.
16. SBI Life Insurance received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to _______ crore.
a) Rs.8000 cr
b) Rs.8100 cr
c) Rs.8200 cr
d) Rs.8400 cr
Answer: D)
Explanation: SBI Life Insurance received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to Rs 8,400 crore ($1.3 billion). It involves 120 million secondary shares or 12 per cent of the insurer's equity capital.
17. State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) entered into an agreement with which US-based networking solutions provider to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.
a) Softel Solutions
b) Coriant
c) Cisco
d) HPE
Answer: B)
Explanation: State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India. The MoU was signed between BSNL and Coriant for laying the foundation for innovation in network architectures and services leveraging 5G, IoT, Software Defined Networking/Network Functions Virtualization (SDN/NFV) and mobile edge computing technologies.
18. “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century” is the book launched recently is written by
a) Shyam Saran
b) Mahesh Saran
c) Ashok Saran
d) Sanjay Saran
Answer: A)
Explanation: The book of Former Foreign Secretary Shyam Saran named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century” launched by former Prime Minister Dr. Manmohan Singh.
19. “YUDH ABHYAS” is the joint military exercise between India and
a) China
b) Sri Lanka
c) USA
d) Nepal
Answer: C)
Explanation: A joint military training, Exercise Yudh Abhyas-2017 will be conducted at Joint Base Lewis McChord, Washington, the USA from 14 to 27 September 2017 between India and the USA.
20. Which country is going to host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships?
a) China
b) France
c) India
d) Qatar
Answer: C)
Explanation: India will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships. The current edition of the tournament is being held at the Gold Coast, Australia.
21. Duleep Trophy cricket tournament 2017 begins in which city?
a) Ahmadabad
b) New Delhi
c) Lucknow
d) Kolkata
Answer: C)
Explanation: Duleep Trophy cricket tournament begins today in Lucknow, Uttar Pradesh. India Green will take on the India Red in the opening encounter at the newly constructed International Cricket stadium.