Current Affairs Daily Quiz: 06 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 06 September 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs MCQ’s section covers Current Affairs 06 September 2017 with explanation for various bank examinations like IBPS, SBI, Insurance exams and other competitive examinations.
1. Who was conferred with the 2017 PluS Alliance Prize?
a) N R Narayana Murthy
b) Y Pillay
c) M S Ganesha
d) Sunitha Raman
Answer: A)
Explanation: N R Narayana Murthy and Mumbai-born scientist veena Sahajwalla have been conferred the PLuS Alliance Prize – a prestigious honour that recognises research Innovation, Education Innovation, Global Leadership and Global Innovation.
2. What is the theme of the BRICS Summit 2017?
a) Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions
b) BRICS partnership – A powerful Factor of Global Development
c) BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future
d) Inclusive Growth: Sustainable Solutions
Answer: C)
Explanation: The 9th Brazil, Russia, India, China, South Africa (BRICS) summit was held in Xiamen, China. The summit is hosted by China for the second time after the 2011 Summit.The theme of the 2017 BRICS Summit is “BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future”.
3. Which state Governor has given assent to Religious Freedom Bill-2017?
a) Bihar
b) Jharkhand
c) Uttar Pradesh
d) Haryana
Answer: B)
Explanation: Jharkhand Governor Draupadi Murmu gave her assent to the Jharkhand Religious Freedom Bill, 2017. The state government will now issue notification on the Religious Freedom Bill, after which it will become an Act.
4. Who launches National Nutrition Strategy recently?
a)  Atal Pension Yojana
b) Sukanya Samriddhi Account
c) Midday Meal Scheme
d) NITI Aayog
Answer: D)
Explanation: To make sure that malnutrition (Kuposhan) bids a good bye to India, NITI Aayog has launched the National Nutrition Strategy aimed at Kuposhan Mukt Bharat. Under the strategy, the problem of malnutrition will be eradicated in a phased manner.
5. How many Memoranda of Understanding (MoUs) did the India and Mynamar Signed recently?
a) 11
b) 5
c) 4
d) 7
Answer: A)
Explanation: View here
6. Who to take charge as National Mineral Development Corporation CMD?
a) Shri Rajesh Sharma
b) Shri Vignesh Raj
c) Shri N Baijendra Kumar
d) Shri Naresh Kumar
Answer: C)
Explanation: N Baijendra Kumar, the IAS officer of the Chhattisgarh cadre take charge as Chairman-Cum-Managing Director (CMD) of the state-run National Mineral Development Corporation (NMDC).
7. How many teachers are honoured with the national awards on the occasion of Teachers Day ?
a) 219
b) 319
c) 100
d) 75
Answer: A)
Explanation: Vice President Venkaiah Naidu gave away the National awards for teachers on Teachers day Function. A total of 219 teachers, including 124 Information and Communication Technology (ICT) teachers, were awarded.
8. Which country Sushma Swaraj arrived recently for third Eastern Economic Forum?
a) France
b) Russia
c) India
d) Australia
Answer: B)
Explanation: External Affairs Minister Sushma Swaraj arrived in Russian port city of Vladivostok on a three-day visit to attend the third Eastern Economic Forum which will deliberate on pressing issues relating to global trade. She holds bilateral talks with her Russian counterpart Sergei Lavrov during which various issues relating to trade, investment, and defense cooperation.
9. Which institute was awarded First International Project in Myanmar to Punj Lloyd-Varaha?
a) National Highway Authority of India
b) Anna University
c) Indian Institute of Technology
d) National Institute of Technology
Answer: A)
Explanation: The National Highway Authority of India has awarded its first international project in Myanmar to a joint venture of Punj Lloyd-Varaha. This is for the upgradation of the Yagyi-Kalewa section in Myanmar to two lanes with earthern shoulder in the engineering, procurement, and construction mode.
10. China has contributed an amount of USD ___ for BRICS economic cooperation.
a) 72  
b) 73
c) 75  
d) 76
Answer: D)
Explanation: Chinese President Xi Jinping has announced $76 million for a BRICS economic and technology cooperation plan and another $4 million to support the projects of the bloc’s New Development Bank at the BRICS summit in Xiamen, China.
11. Nepal has signed USD ___ UN Assistance Plan for 2018-2022.
a) 645 million          
b) 675 million
c) 635 million          
d) 665 million
Answer: C)
Explanation: Nepal has signed a USD 635 million UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years.
12. Which bank has been recently conferred with the title “to big to fail ?
a) ICICI          
b) HDFC
c) YES
d) SBI
Answer: B)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has announced it has added private lender HDFC Bank to its list of “domestic systemically important banks” (D-SIBs) considered too big to fail.
13. DSB Group Holdings won India’s approval to start susidiary banking operation. It belongs to which Country?
a) Malayasia
b) Myanmar
c) HongKong
d) Singapore
Answer: D)
Explanation: Singapore’s biggest lender DBS Group Holdings has won the Reserve Bank of India’s approval to provide banking services in the country through a wholly-owned subsidiary.
14. AYUSH University is going to set-up in which state?
a) Kerela       
b) HimanchalPradesh
c) Arunanchal Pradesh     
d) Haryana
Answer: D)
Explanation: President Ram Nath Kovind has accorded approval to the proposal for setting up the world’s first AYUSH University at Haryana’s Kurukshetra.
15. Who has announced an inter-ministerial task force fpr speedy implementation of Namami Gange Mission?
a) Uma Bharti         
b) Sushma swaraj
c) Narendra Modi  
d) Nitin Gadkari
Answer: D)
Explanation: Union minister Nitin Gadkari, who assumed additional charge of Water resources has announced the formation of an inter-ministerial task force to expedite implementation of the Centre’s Namami Gange mission.
16. What does the scheme SAUNI standing for?
a) Saurashtra Nirman Avtaran Irrigation Yojana
b) Saurashtra Neev Avtaran Irrigation Yojana
c) Saurashtra Navyug Avtaran Irrigation Yojana
d) Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation Yojana
Answer: D)
Explanation: President Ram Nath Kovind, who reached Ahmedabad on 2nd Sept 2017 on a two-day visit to Gujarat, laid the foundation stone of the second phase of link-IV pipeline canal of Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) Yojana at Ghela Somnath in Rajkot district. 
17. What is the social media campaign launched by CIPAM to promote Geographical Indications in India called?
a) #LetsTalkIP          
b) #LetsTalkGI
c) #LetsTalkAI          
d)  #LetsTalkPI
Answer: A)
Explanation: The Cell for IPR Promotions & Management (CIPAM) under the aegis of Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce and Industry, has launched a social media campaign to promote Indian Geographical Indications (GIs).