Current Affairs Daily Quiz: 05 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 05 September 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs MCQ’s section covers Current Affairs 05 September 2017 with explanation for various bank examinations like IBPS, SBI, Insurance exams and other competitive examinations.
1. Which Indian Basketball player has been signed by Australian basketball team for the first time?
a) Mahender Rathor
b) Amritpal Singh
c) Jay Prakash Singh
d) None of the above
Answer: B)
Explanation: Former Indian basketball team captain Amritpal Singh will be seen shooting and guarding the Sydney King’s rim in Australia’s National Basketball League. He is the first Indian-born player to take to the court in Australia’s National League.
2. When is the International Day of Charity observed every year?
a) 2 September
b) 3 September
c) 4 September
d) 5 September
Answer: D)
Explanation: The United Nations (UN) observes September 5 every year as International Charity Day. The Day calls for a spirit of strengthened global solidarity, focused in particular on the needs of the poorest and most vulnerable.
3. Who won Gold at Commonwealth Youth Weightlifting Championship?
a) Maiya Maneza
b) Svetlana Podobedova
c) Zulfiya Chinshanlo
d) Konsam Ormila Devi
Answer: D)
Explanation: India’s Konsam Ormila Devi has bagged a gold medal in 44kg weight category on the opening day of the Commonwealth Young (boys & girls) weightlifting championships, held at Gold Coast, Australia.
4. How much compensation Delhi court will pay to Wrestler Satish Kumar for being wrongly restrained from taking part in the 2002 14th Asian Games?
a)  20 Lacs
b) 25 Lacs
c) 30 Lacs
d) 15 lacs
Answer: B)
Explanation: Decorated wrestler Satish Kumar has been awarded Rs 25 lakh as compnesation by a Delhi court for being wrongly restrained from taking part in the 14th Asian Games in Busan, South Korea in 2002.
5. Which day is observed on September 5th recently?
a) National Health Day
b) National Teachers Day
c) National Youth Day
d) National Science Day
Answer: B)
Explanation: In India, National Teachers Day is celebrated on September 5th to honor Dr. Sarvepalli Radhakrishnan Birthday. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan a great scholar, philosopher, and teacher of modern India and was awarded the Bharat Ratna in 1954.
6. Who is appointed as New Sports Minister recently?
a) Shri Rajyavardhan Singh Rathore
b) Shri Vaishali Ratnam
c) Shri Suresh Prabhu
d) Shri Rajesh Sharma
Answer: A)
Explanation: Rajyavardhan Singh Rathore is appointed as the new Youth Affairs and Sports Minister. The 47-year-old Rathore was up until now serving as the Minister of State for Information & Broadcasting.
7. Which bank new Chief Executive officer is KV Rama Moorthy?
a) Dena Bank
b) Karnataka Bank
c) South Indian Bank
d) Tamilnadu Mercantile Bank
Answer: D)
Explanation: KV Rama Moorthy took charge as Managing Director and Chief Executive Officer of Tamilnadu Mercantile Bank. He succeeds HS Upendra Kamath.
8. Jomde Kena, who passed away on 5 September 2017, served as the Health and family Welfare Minister of which state?
a) Manipur
b) Arunachal Pradesh
c) Nagaland
d) Tripura
Answer: B)
Explanation: Arunachal Pradesh Health and Family Welfare Minister Jomde Kena died at a private hospital in Guwahati after a prolonged illness.
9. Which union ministry Launched Two New Contraceptives Antara and Chhaya?
a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Health and Family Affair
c) Ministry of Finance
d) Ministry of Defence
Answer: B)
Explanation: The Union Ministry of Health and Family Welfare launched two new contraceptives- an injectable contraceptive MPA under the ‘Antara’ program and a contraceptive pill ‘Chhaya’ in the public health system to expand the basket of contraceptive choices for couples.
10. The official song of the FIFA Under-17 World Cup football tournament was formally launched recently. Who is the composer of the song?
a) A.R Rahman
b) Pritam
c) Amit Trivedi
d) Devi Sri Prasad
Answer: B)
Explanation: The official song for the FIFA Under-17 World Cup football tournament was formally launched by the Local Organising Committee and Sony Pictures Networks India in Mumbai, Maharashtra. The song, “Kar Ke Dikhla De Goal”, is written by lyricist Amitabh Bhattacharya and is composed by Pritam.
11. Indo-Nepal joint military exercise began at which place?
a) Rapti         
b) Bheri
c) Rupandehi           
d) Lubini
Answer: C)
Explanation: India and Nepal have began their joint military exercise in the western part of Nepal, focusing on counter-terrorism and forest fighting operations. The exercise – Surya Kiran – was being participated by around 300 troops each side in Rupandehi district.
12. The European X-ray Free Electron Laser (XFEL) has begun operating at a facility near Hamburg. How many countries are participating in this project?
a) 10  
b) 11
c) 12  
d) 13
Answer: B)
Explanation: The machine, called the European X-ray Free Electron Laser (XFEL), acts as a high-speed camera that can capture images of individual atoms in a few millionths of a billionth of a second.
13. Who is conferred with the title of ‘World’s most experienced space woman on earth ?
a) Sunita Williams  
b)  Peggy Whitson
c) Candy Illias          
d) Hanna Ronan
Answer: B)
Explanation: NASA astronaut Peggy Whitson, the world’s most experienced spacewoman, has returned to Earth after clocking cumulative 665 days in space. The 57-year-old landed after completing 288 days and 4,623 orbits around Earth during her third ISS mission.
14. Five banks of BRICS nations signed pact for credit lines. Which bank is going to participate from India?
a) Beijing      
b) Shanghai
c) Hangzhou
d) Guangzhou
Answer: B)
Explanation: A foundation stone laying ceremony for the construction of the permanent headquarters building of the BRICS New Development Bank (NDB) was held on September2 in Shanghai, China. The building is expected to become a landmark building along Huangpu River. 
15. Which of the following state government has launched ‘Gyankunj e-class project’?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Rajasthan
d) Gujarat
Answer: D)
Explanation: On the occasion of Teachers Day, Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched ‘Gyankunj e-class project’ at Shahpur primary school in Gandhinagar. The entire project will work on the pilot basis with Interactive e-class room and smart boards have been provided under this initiative.
16. Which of the following online environmental quiz competition was conducted by Union Environment Ministry on the occasion of Teachers’ Day?
a) Nature Zone
b) Prakriti Khoj
c) Yuva Gyani
d) None of these
Answer: B)
Explanation: The Union Environment Ministry launched an environmental awareness initiative on the occasion of Teachers’ Day. Under the initiative, an online environmental quiz competition named Prakriti Khoj will be conducted at the national level.
17. PR Seshadri has assumed charge as the Managing Director and Chief Executive Officer of which bank?
a) Karur Vysya Bank
b) Federal Bank
c) IndusInd Bank
d) Dhanlaxmi Bank
Answer: A)
Explanation: P R Seshadri has assumed charge as the Managing Director and Chief Executive Officer of Karur Vysya Bank. Seshadri succeeds K Venkataraman who has been leading the bank for more than six years.
18. Which snakes are covered under the nationwide “Living With Pythons” initiative?
a) Rock Python       
b) Burmese Python
c) Reticulated Python       
d) All of the above
Answer: D)
Explanation: Under an innovative initiative ‘Living with Pythons’, herpetologist and researcher Nirmal U. Kulkarni and his team are trying to address the need for a common protocol for python rescue and release. 
19. Who has won Italian Grand Prix?
a) Lewsi Hamilton  
b) Valterri Bottas
c) Sebastian Vettel
d) Michael Schumacher
Answer: A)
Explanation: Mercedes’ British formula One racer Lewis Hamilton won the Italian Grand Prix at Monza to take lead in in the F1 drivers’ championship title race for the first time this season.
20. Who has been appointed as CEO of Novartis?
a) C K rao     
b) K Gopalkrihsna
c) N P Swamy          
d) Vasant Narsimha
Answer: D)
Explanation: Drugmaker Novartis has named Indian origin Vasant Narsimha as Chief Executive Officer(CEO).
21. Trinamool lawmaker ___ passed away.
a) salman Rashik    
b) Sultan Ahmed
c) Rafiq Khan           
d) Sultan Kattoo
Answer: B)
Explanation: Former Union minister and sitting Trinamool Congress MP Sultan Ahmed has passed away.