Current Affairs Daily Quiz: 03 and 04 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 03 and 04 September 2017
Dear Aspirants
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs MCQ’s section covers Current Affairs 03 and 04 September 2017 with explanation for various bank examinations like IBPS, SBI, Insurance exams and other competitive examinations.
1. Name the malware against which CERT-In has issued an alert on spread of it?
a) Ransomware
b) Locky Ransomware
c) Half Ransomware
d) None of these
Answer: B)
Explanation: Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeiTY) issued an alert on spread of new malware “Locky Ransomware” that can lock computers and demand ransom for unlocking them.
2. Who has been sacked as the coach of Indian National Hockey team?
a) David John
b) Roelant Oltmans
c) Ric Charlesworth
d) Jose Brasa
Answer: B)
Explanation: Hockey India sacked national coach Roelant Oltmans of the Netherlands after a string of unimpressive outings at the international level. High Performance Director David John will be in charge till a suitable replacement is found for a smooth transition of the men’s team.
3. Nirmala Sitharaman, who has become the new Defence Minister of India, is currently a representative of which state in Rajya Sabha?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra
Answer: A)
Explanation: Nirmala Sitharaman, the former minister of state for the commerce and industry ministry, has become the new Defence Minister of India on September 3, 2017 after latest Union cabinet reshuffle. She succeeded Arun Jaitley. With this, she has become the India’s first woman Defence Minister after Indira Gandhi.
4. Who is appointed as Union Minister for Railways?
a)  Shri Rajesh Sharma
b) Shri Prakash Javadekar
c) Shri Piyush Goyal
d) Shri Naresh Iyer
Answer: C)
Explanation: Nine new Ministers of state were inducted into the Union Council of Ministers. Four Ministers of state were elevated to the cabinet rank. Shri Piyush Goyal was given the portfolio of Railways Minister and he also retains the Ministry of Coal.
5. Who won the womens singles of U.S Open Grand Slam Carrom tournament?
a) Tejasvi Duduka
b) Rashmi Kumari
c) Kajal Kumari
d) M Parimal Devi
Answer: A)
Explanation: 25-year-old Tejasvi Duduka from Hyderabad won the women’s singles of U.S. Open Grand Slam Carrom tournament. Earlier, she had won the Telangana State Women’s singles title in Nizamabad.
6. Which astronaut returns to Earth after spending a record breaking 288 days in outer space?
a) Peggy Whitson
b) Charles bolden
c) Jim Lovell
d) Eric Boe
Answer: A)
Explanation: National Aeronautics and Space Administration (NASA) astronaut Peggy Whitson finishing a 288-day mission that put her over the top as the American who has spent the most cumulative amount of time in space.
7. How many Stumpings did the Mahendra Singh Dhoni got and made a world Record?
a) 100
b) 90
c) 250
d) 300
Answer: A)
Explanation: Former India captain Mahendra Singh Dhoni became the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs). Dhoni achieved the feat in his 301st ODI in Colombo, Sri Lanka.
8. Which award did the Hyderabad Airport Bagged recently?
a) Energy Efficiency Award
b) Most Improved Airports
c) Best Airport VIP Terminal
d) The World’s Cleanest Airports
Answer: A)
Explanation: Hyderabad International Airport Ltd has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII).
9. Which country missile program led to urgent United Nations Security council (UNSC) Meeting?
a) Pakistan
b) North Korea
c) South Africa
d) North America
Answer: B)
Explanation: The United Nations Security Council condemned North Korea's firing of a ballistic missile over Japan as an "outrageous" threat. North Korea tested a hydrogen bomb that could be mounted on a missile and is its biggest nuclear detonation.
10. How many e rickshaws did the Gurugram Metro stations yet to get?
a)  500
b) 1000
c) 600
d) 750
Answer: B)
Explanation: The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) in collaboration with Smart-E company will launch 1,000 e-rickshaws at five metro stations across the city. Smart-E is uniquely poised to address the last-mile connectivity challenge faced by millions of people every day.
11. Whom to lay foundation stone for Link-4 of SAUNI Scheme in Rajkot?
a) Shri Narendra Modi
b) Shri Ram Nath Kovind
c) Shri Rajesh Sharma
d) Shri Suresh Prabhu
Answer: B)
Explanation: President Ramnath Kovind will today lay the foundation stone for the link – 4 of Saurashtra Narmada Avataran Irrigation Scheme -SAUNI- Yojana in Rajkot district. The project launched by Prime Minister Narendra Modi during his tenure as Chief Minister of Gujarat.
12. How many radio bursts from Dwarf galaxy obtained in Breakthrough Mission Project?
a) 13
b) 9
c) 15
d) 10
Answer: C)
Explanation: Breakthrough Listen project detected 15 Fast Radio Bursts (FRBs) coming from a dwarf galaxy about 3 million light years away from earth. The new detection was made with help of Green Bank Telescope (GBT) in West Virginia.
13. Richard Anderson, a ‘Six Million Dollar Man’, has passed away recently. He belonged to which field?
a) Dancing   
b) Singing
c) Acting       
d) Jogging
Answer: A)
Explanation: Veteran American actor Richard Anderson has passed away.
14. Indian Conglomerate Adani group has partnered with which mpany for manufacturing fighter jets for Indian Air Force?
a) Saab         
b) Sodra
c) Holmen    
d) Vida Ab
Answer: A)
Explanation: Swedish defence giant Saab and Indian conglomerate Adani group have announced a collaboration in defence manufacturing entailing billions of dollars of investment, mainly eyeing a contract for single-engine fighter jets for the Indian Air Force.
15. An exhibition on the freedom struggle and Quit India Movement’s role in it that is launched at which place?
a) Jaipur       
b) Gwalior
c) Noida        
d) New Delhi
Answer: D)
Explanation: Ahead of the nation’s 75th Independence anniversary in 2022, an exhibition on the freedom struggle and Quit India Movement’s role in it that will be staged at 39 places across the country was launched in Delhi. The exhibition-cum-seminar, titled “Naya Bharat – Karke Rahenge” will narrate the journey of India’s freedom struggle from the 1857 Revolt till India got independence in 1947
16. Who inaugurated Annual Conference of Rajaswa Gyan Sangam in New Delhi?
a) Sushma Swaraj
b) Nripendra Mishra
c) Arun Jaitley
d) Narendra Modi
Answer: D)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the annual conference – Rajaswa Gyan Sangam, 2017 in New Delhi. He addressed the tax administrators during the conference. 
17. Which city is hosting the 9th edition of BRICS summit-2017?
a) Tianjin      
b) Xiamen
c) Chongqing           
d) Beijing
Answer: B)
Explanation: The 9th edition of BRICS summit-2017 has started at Xiamen in the Fujian Province of east China on September 3, 2017 with theme “BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future”. 
18. Which Indian sportsperson has won gold in the girls’ Under-12 category at the World Cadets Chess Championship?
a) Natasha Krishna
b) Rakshitta Ravi
c) Divya Deshmukh
d) Meenali Ilamparthi
Answer: C)
Explanation: Divya Deshmukh (11) has won gold in the girls’ Under-12 category at the World Cadets Chess Championship at Pocos de Caldas, Brazil. She scored a total of 9.5 points to give India its only medal in the championship this year.
19. Which state government will provide free education to girls up to graduation?
a)  Tamil Nadu        
b) Odisha
c) Assam       
d) Karnataka
Answer: D)
Explanation: The Karnataka government has recently decided to provide free education for girls across the state from Class 1 up to graduation in all public and aided private schools and colleges, excluding professional institutions.
20. Shirish Pai, who passed away recently, was the noted poet of which language?
a) Tamil        
b) Telugu
c) Marathi    
d) Odia
Answer: C)
Explanation: Shirish Pai (88), the renowned Marathi poet and activist, has passed away in Mumbai, Maharashtra on September 2, 2017. She was credited with introducing ‘Haiku’ to the Marathi speaking world.
21. Who has been given the additional charge of Ministry of Water Resources and River Development and Ganga Rejuvenation?
a) Nirmala Sitharaman     
b) Piyush Goyal
c) Nitin Gadkari      
d) Suresh Prabhu
Answer: C)
Explanation: Four junior ministers — Mukhtar Abbas Naqvi, Dharmendra Pradhan, Nirmala Sitharaman and Piyush Goyal — were elavated to the Cabinet rank and nine fresh faces inducted as ministers of state in a major rejig of his team by Prime Minister Narendra Modi.