Current Affairs Daily Quiz: 02 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 02 September 2017
1. According to a report by Transparency International, which of the following is the most Corrupt Asian country?
a) Pakistan   
b) India
c) Afghanistan        
d) China
Answer: B)
Explanation: India is the most corrupt Asian country with 69 per cent bribery rates, a report by Transparency International said. 

2. Government Notifies ____ bill for transporting goods consignment ofs of more than 50,000 invalue.
a) e-way
b) b-way
c) c-way        
d) t-way
Answer: A)
Explanation: The government has notified the electronic way (e-way) bill, exempting certain items of mass consumption, including fruits, vegetables, food grains, meat, bread, curd, books, and jewellery.

3. For the elimination of the most trade-distorting form of farm subsidies by developed countries, India with which country has jointly submitted a proposal to the World Trade Organisation (WTO)?
a) Bhutan     
b) Bangladesh
c) Sri Lanka  
d) China
Answer: D)
Explanation: India and China have jointly submitted a proposal to the World Trade Organisation (WTO) calling for the elimination - by developed countries – of trade-distorting farm subsidies as a prerequisite domestic support negotiations. Aggregate Measurement of Support (AMS) or ‘Amber Box’ support as a prerequisite for consideration of other reforms in domestic support negotiations.

4. Which of the following union minister has conferred national awards to Anganwadi workers for their exceptional achievement?
a) Raj Nath Singh
b) Sushma Swaraj
c) Maneka Gandhi
d) Arun Jaitley
Answer: C)
Explanation: The union Women and Child Development Minister ‘Maneka Gandhi’ has conferred national awards to Anganwadi workers for their exceptional achievements. A total of 51 Anganwadi workers from different States and union territories will be conferred award for 2016-17. 

5. Which veteran Indian Civil servant has been appointed as acting President of Singapore?
a) J Y Pillay
b) Annada Shankar Ray
c) MS Randhawa
d) None of the above
Answer: A)
Explanation: Indian-origin civil servant Joseph Yuvaraj Pillay was appointed as Interim President of Singapore until the new President is sworn-in. Pillay succeeds Tony Tan Keng Yam who completed a six-year term on 31 August 2017. At present, Pillay is serving as the Chairman of the Council of Presidential Advisers (CPA).

6. The world’s highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in which of the following country?
a) India
b) China
c) Germany
d) Japan
Answer: C)
Explanation: The world’s highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in the German city of Duisburg. A German travel operator organized the construction of the mammoth sandcastle, bringing in 3,500 tons of sand over the past three and a half weeks to the site at a former steelworks in the inland city.

7. Indian conglomerate Adani group has collaborated for defence manufacturing with which nation’s defence and aerospace company?
a) Sweden
b) Switzerland
c) Germany
d) Japan
Answer: A)
Explanation: Swedish defence major SAAB announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s $10 billion single-engine fighter jet procurement programme.

8. Which state Government has recently extended term of Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), 1958 and declared entire state a Disturbed Area for six more months under Section 3 of AFSP Act?
a) Sikkim
b) Manipur
c) Assam
d) Nagaland
Answer: C)
Explanation: Assam Government has extended term of Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), 1958 and declared entire state a Disturbed Area for six more months under Section 3 of AFSP Act. This is for first time state government has extended AFSPA and Disturbed Area provision on its own. In the past, AFSPA provisions in state were always extended by the Centre.

9. Which Indian city has been accorded the status of India’s first ‘World Heritage City’ by UNESCO?
a) New Delhi
b) Ahmedabad
c) Mumbai
d) Jaipur
Answer: B)
Explanation: The city of Ahmedabad, known as the commercial hub of Gujarat, was formally accorded the status of India’s first ‘World Heritage City’ by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO).

10. Name the head coach of the Indian national men’s hockey team who has been sacked by Hockey India?
a) V. R. Raghunath
b) Roelant Oltmans
c) David John
d) Colin Batch
Answer: B)
Explanation: Hockey India today sacked the head coach of the national men’s hockey team, Roelant Oltmans. Under the 63-year-old Dutchman, India won its maiden silver medal in the Champions Trophy and reached the knock-out stages of the Olympics after a 36-year-gap.

11. The Kerala tourism department has launched a campaign called ‘Yalla Kerala’ (Yalla means lets go) to attract ______.
a) Indian travellers
b) Arab travellers
c) European travellers
d) American travellers
Answer: B)
Explanation: The Kerala Tourism department has launched a campaign called ‘Yalla Kerala’ (Yalla means let’s go). It has been launched to target tourists from Saudi Arabia, Oman, the United Arab Emirates, Kuwait, Bahrain and Qatar. It aimed at Arab travellers by showcasing the state’s backwaters and waterfalls on their city taxis.

12. Name the company that was rewarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan, recently?
a) TATA Power
b) Reliance Foundation
c) WIPRO
d) Flipkart
Answer: B)
Explanation: The Reliance Foundation was rewarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan. Chairperson of the foundation, Nita Ambani collected the award from President Ram Nath Kovind.

13. Who has been nominated as the next U.S ambassador to India?
a) Tim Wirth
b) Maria Otero
c) Kenneth I. Juster
d) Paula Dobriansky
Answer: C)
Explanation: Kenneth I. Juster, until recently deputy director of the National Economic Council at the White House, has been nominated as the next U.S ambassador to India. The appointment will take effect once the U.S Senate confirms him. The post is vacant since January 20.

14. Which state government directed the authorities concerned to get all the placement agencies registered?
a) Delhi
b) Punjab
c) Bihar
d) Maharashtra
Answer: C)
Explanation: The Bihar government has directed the authorities concerned to get all the placement agencies registered in order to prevent fraud. The move would also be helpful in ensuring action against them. The government has also taken a decision to create a corpus of Rs 5 crore for rescued child labours. The government would deposit Rs 25,000 into the bank account of every rescued child labour and they get the maturity amount at the completion of 18 years of age.

15. On the basis of which Task Force recommendations did the Sports Ministry constituted an Empowered Steering Committee (ESC)?
a) Olympics Task Force (OTF)
b) Performance Improvement Task Force (PITF)
c) International Games Task Force (IGTF)
d) Rural Talent Search Task Force (RTSTF)
Answer: A)
Explanation: Union Ministry of Youth Affairs and Sports has approved to constitute an Empowered Steering Committee (ESC). The ESC will be constituted as per the recommendation of the eight-member Olympics Task Force (OTF). The OTF was constituted in January 2017 for preparation of a comprehensive action plan for effective participation of Indian sportspersons in the next three Olympic Games to be held in 2020 (Tokyo), 2024 (Paris) and 2028 (Los Angeles).