Current Affairs Daily Quiz: 01 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 01 September 2017
1. Name the person who recently took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs.
a) Rajiv Gauba
b) Sanjeev Gehlaut
c) Dharmendra Kumar Singh
d) Parmeet Mehrishi
Answer: A)
Explanation: Rajiv Gauba took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty in June 2017 and took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.

2. Who has been appointed as the Secretary in the Department of Financial Services (DFS) recently ?
a) Shri Vijay Kumar
b) Shri Praveen Kumar
c) Shri Kailash
d) Shri Rajiv Kumar
Answer: D)
Explanation: Senior bureaucrat Rajiv Kumar appointed Secretary in the Department of Financial Services (DFS) while Anita Karwal is the next Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE).

3. Who is appointed as CBSE Board Chairperson recently?
a) Shri Rajesh Khanna
b) Shri Vinoth Kumar
c) Shri Nitish Kumar
d) Smt. Anita Karwal
Answer: D)
Explanation: IAS officer Anita Karwal was appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education, CBSE. The 1988-batch officer from Gujarat cadre is currently serving as additional secretary in HRD Ministry.

4. Who is appointed as new Election Commissioner of India recently ?
a) Sunil Arora
b) Vijay Sekhar
c) Navin Chawla
d) M.S Gill
Answer: A)
Explanation: The Union Government appointed former Information and Broadcasting secretary Sunil Arora (61) as Election Commissioner. His appointment comes after former CEC Nasim Zaidi’s retirement in July 2017.

5. According to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office which two states are the Fastest Growing Economies in India?
a) Arunachal Pradesh and J&K
b) Arunachal Pradesh & Maharashtra
c) Arunachal Pradesh & Andhra Pradesh
d) J&K & Telangana
Answer: A)
Explanation: Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office.

6. What is the theme of the National Nutrition Week for 2017
a) From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse
b) Empowering young and future events
c) Redefining Engagement with the Indian Diaspora
d) Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health
Answer: D)
Explanation: The National Nutrition Week will be observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of the National Nutrition Week for 2017 is “Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health”.

7. As per the Scimago Institutions ranking World Report 2017 published on August 31, 2017, CSIR ranks ____ in the world.
a) 7th
b) 8th
c) 9th
d) 10th
Answer: C)
Explanation: India's largest autonomous public research and development organisation Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has been ranked ninth in the world. The ranking is based on a composite indicator that combines research performance, innovation outputs and societal impact measured by their web visibility, so as to reflect scientific, economic and social characteristics of institutions.

8. As per a report published on August 31, 2017, India's GDP growth was _____% for April-June 2017.
a) 5.5
b) 5.6
c) 5.7
d) 5.8
Answer: C)
Explanation: The economic growth of India slipped to a three-year low of 5.7 per cent in April-June as disruptions caused by demonetisation spilled over to the third straight quarter amid slowdown in manufacturing activities. According to the government data, the GDP had expanded by 6.1 per cent in the preceding quarter. This compares with revised growth of 7.9 per cent in the first quarter of 2016-17.

9. Who inaugurated annual conference ‘Rajaswa Gyan Sangam’?
a) Prime Minister Shri Narendra Modi
b) Shri Vijay Sharma
c) Shri Rajesh khanna
d) Shri Suresh Prabhu
Answer: A)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference jointly organised by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs.

10. Which of the following states has declared Friday as the “Day of Helping Hand” where CM of state will meet with the poor and underprivileged sections to resolve their grievances?
a) Rajasthan
b) Odisha
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
Answer: D)
Explanation: Chief Minister Nara Chandrababu Naidu has declared Friday as the day of the week when he will meet with the poor and underprivileged sections of Andhra Pradesh society to hear their grievances and try to resolve them. The day has been declared as the “Day of Helping Hand”.

11. What is the estimated value of demonetised bank notes received by the RBI as per RBI Annual Report 2016-17?
a) Rs 15.00 trillion
b) Rs 15.28 trillion
c) Rs 15.44 trillion
d) Rs 15.85 trillion
Answer: B)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has released the Status of the Return of SBNs- Reserve Bank of India (RBI) Annual Report 2016-17. The report states that around 99 per cent of the demonetised notes that is Rs 15.28 lakh crore have been returned to the bank.

12. India’s first private sector built satellite IRNSS-1H which was launched on 31st August 2017 after which it failed, was launched from which place?
a) Thiruvananthapuram
b) Chandipur
c) Bengaluru
d) Sriharikota
Answer: D)
Explanation: The launch of IRSO’s eight navigation satellite IRNSS-1H onbaord of PSLV-C39 from Sriharikota, Andhra Pradesh was unsuccessful. The heat shield did not separate as a result of which satellite did not complete the 4th stage.

13. Which of the following committee has been formed by the Maharashtra Govt. for 2018 Padma Awards?
a) Bhatia committee
b) Ram Shinde committee
c) Rahul Mungikar committee
d) Dr. G. N. Shinde committee
Answer: B)
Explanation: The Maharashtra government has constituted an 11-member committee headed by Ram Shinde, the Minister for Water Conservation to scrutinize and recommend names from the state for the Padma Awards 2018 to the Government of India.

14. Indian political leader BB Shivappa passed away recently. He hailed from which of the following state?
a) Telangana
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
Answer: B)
Explanation: The veteran BJP leader of Karnataka B B Shivappa has passed away in Bengaluru. He served as its State president from 1983 to 88.

15. Who has won the 2017 BWF World Badminton Championship at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland?
a) PV Sindhu
b) Nozomi Okuhara
c) Saina Nehwal
d) Aparna Popat
Answer: B)
Explanation: Japan’s Nozomi Okuhara defeated PV Sindhu to claim the 2017 BWF World Championships at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland.

16. Which of the following union minister has conferred national awards to Anganwadi workers for their exceptional achievement?
a) Raj Nath Singh
b) Sushma Swaraj
c) Maneka Gandhi
d) Arun Jaitley
Answer: C)
Explanation: The union Women and Child Development Minister ‘Maneka Gandhi’ has conferred national awards to Anganwadi workers for their exceptional achievements. A total of 51 Anganwadi workers from different States and union territories will be conferred award for 2016-17.