General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 10

Mentor for Bank Exams
General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 10
1. Defence Minister Arun Jaitley on August 27, 2017 over long-range surface-to-air missile to the Indian Navy. The missiles have been developed jointly by India and ______.
a) Israel
b) USA
c) Germany
d) France
e) Russia
Answer: A)
Explanation: Defence Minister Arun Jaitley handed over the Long-Range Surface-to-Air Missile (LRSAM) jointly developed by India and Israel, to the Indian Navy, at Bharat Dynamics Ltd (BDL) in Hyderabad. LRSAM is an advanced combat suit for missile defence against air targets and missiles, and has full capabilities of air and surface surveillance, threat alert and fire control. Public sector BDL is the missile production agency for the three armed forces.
2. Under the 'Kanyashree Prakalpa' scheme girls get an annual scholarship of Rs. ______.
a) 750
b) 850
c) 950
d) 650
e) 550
Answer: A)
Explanation: Under the 'Kanyashree Prakalpa' scheme girls get an annual scholarship of Rs. 750. if annual income of her both parents is up to Rs. 1,20,000. The age range of girls is between 13 years to 18 years.
3. The new Rs. 50 note has a dimension of _______.
a) 67 mm x 134 mm
b) 62 mm x 130 mm
c) 68 mm x 139 mm
d) 66 mm x 135 mm
e) 65 mm x 133 mm
Answer: D)
Explanation: The note has geometric patterns aligning with the overall colour scheme, both at the obverse and reverse. Dimension of the banknote will be 66 mm x 135 mm and will bear motif of Hampi with chariot and will carry the signature of Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India. The base colour of the note is Fluorescent Blue.
4. The 2016 Biju Patnaik Award for Scientific Excellence was awarded to  _________ .
a) Sunita Lakra
b) Purnima Hembram
c) Namita Toppo
d) Srabani Nanda
e) None of these
Answer: E)
Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik conferred Biju Patnaik Award for Scientific Excellence for the year 2016 to Prof Digambar Behera. Behera is senior professor & Head, Department of Pulmonary Medicine, PGIMER in Chandigarh. The award is given to an Odia Scientist working any where in India or abroad each year for his/her lifetime research contributions in field of science & technology.
5. Who won the 2017 UNESCO Peace Prize?
a) Louis Renault
b) Betty Williams
c) Giuseppina Nicolini
d) Mairead Corrigan
e) Norman E. Borlaug
Answer: C)
Explanation: The UNESCO has awarded its Peace Prize to Giuseppina (Giusi) Nicolini, the mayor of the Italian island of Lampedusa, for her commitment to saving the lives of migrants and refugees. Lying closer to Tunisia than it does to Sicily, Lampedusa is the first European landfall for people fleeing war and economic hardship in Africa and the Middle East.
6. RTGS stands for ________
a) Real Time Gross settlements
b) Reduced Time Gross Settlements
c) Relative Time Gross Settlements
d) Real Total Gross Settlements
e) None of the above
Answer: A)
Explanation: “RTGS” stands for Real Time Gross Settlement. It is a funds transfer mechanism where transfer of money takes place from one bank to another on a “real time” and on “gross” basis. The minimum amount to be remitted is Rs 2 lakh. There is no upper ceiling for transactions, though individual banks may set a limit.
7. An IPO is _________
a) Initial price offered by a private limited company to its shareholders
b) An offer by an unlisted company for sale of its shares for the first time to the public
c) Used to increase the share capital of an unlisted company
d) A book building process
e) None of the above
Answer: A)
Explanation: An initial public offering (IPO) is the first time that the stock of a private company is offered to the public. IPOs are often issued by smaller, younger companies seeking capital to expand, but they can also be done by large privately owned companies looking to become publicly traded. Some recent and upcoming IPOs are: Cochin Shipyard IPO, SBI Life Insurance IPO, Khadim India IPO, etc.
8. A decreasing current ratio indicates ________
a) A stable liquidity
b) An increasing liquidity
c) A strained liquidity
d) Satisfactory current solvency
e) None of the above
Answer: C)
Explanation: The current ratio is a commonly used liquidity ratio that measures a company's ability to pay its current liabilities with its current assets (Current ratio = current assets/current liabilities).
For example, suppose for a firm X, total current assets = 1000 and total current liabilities = 2000. Therefore, current ratio = 1000/2000 = ½. It means that the company has only Rs ½ in current assets to pay for every Rs 1 of liability.
This is clearly not a healthy situation for the firm. Therefore, a decreasing current ratio indicates that the liquidity of the firm is under strain. Contrarily, an increasing current ratio indicates a strengthening liquidity.


9. The RBI reviews its credit and monetary policy at regular intervals and also in between. What is the purpose of the same?
(1) To ensure that inflation does not cross the limit.
(2) To ensure that banks have enough liquidity.
(3) To ensure that cost of the fund does not reach a very high level.
a) Only (1)
b) Only (2)
c) All (1), (2) and (3)
d) Only (2) and (3)
e) None of the above
Answer: C)
Explanation: The objectives of the monetary policy of India, as stated by RBI, are: maintaining price stability, controlled expansion of bank credit, promotion of fixed investment, restriction of inventories and stocks, promoting efficiency of the financial system, and reducing rigidity in operations.
10. Basel-II norms are associated with which of the following aspects of the banking industry?
a) Risk management
b) Manpower planning
c) Retirement benefits for the employees
d) Corporate Governance
e) None of the above
Answer: A)
Explanation: Basel II is a set of international banking regulations put forth by the Basel Committee on Bank Supervision. It established risk and capital management requirements to ensure that a bank has adequate capital for the risk the bank exposes itself to through its lending, investment and trading activities. It is intended to enhance the quality of risk management and supervision.
11. When is the International Mother Language Day observed?
a) February 20
b) February 21
c) February 23
d) February 22
e) February 25
Answer: B)
Explanation: International Mother Language Day (IMLD) is a worldwide annual observance held on 21 February to promote awareness of linguistic and cultural diversity and multilingualism. First announced by UNESCO on 17 November 1999, it was formally recognized by the United Nations General Assembly in its resolution establishing 2008 as the International Year of Languages. It was a social movement built on the spirit to defend the rights to write in one's mother language.
12. Which of the following is the official currency of Bermuda?
a) Bermudian
b) Bermuda Koram
c) Bermuda Dollar
d) Bermuda Peso
e) None of these
Answer: C)
Explanation: The Bermudian dollar (informally called the Bermuda dollar) is the official currency of the British Overseas Territory of Bermuda.
13. Which of the following countries have Capital 'Zagreb'?
a) Cuba
b) Czec Republic
c) Egypt
d) Netherland
e) None of the above
Answer: E)
Explanation: Croatia - Zagreb
Cuba - Havana
Czech Republic - Prague
Egypt - Cairo
Netherlands - Amsterdam
14. Hemis National Park is related to which state of India?
a) Jammu & Kashmir
b) Sikkim
c) Assam
d) Arunachal Pradesh
e) None of these
Answer: A)
Explanation: Hemis National Park is a high altitude national park in the eastern Ladakh region of the state of Jammu and Kashmir in India. World famous for being the best place to see the snow leopard in the wild, it is believed to have the highest density of snow leopards of any protected area in the world.
15. Rajiv Gandhi Wildlife Sanctuary is located in which state?
a) Andhra Pradesh
b) Maharashtra
c) Himachal Pradesh
d) Haryana
e) None of these
Answer: A)
Explanation: Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve is the largest tiger reserve in India. The reserve spreads over five districts, Nalgonda District, Mahbubnagar district, Kurnool District, Prakasam District and Guntur District. It was renamed as Rajiv Gandhi Wildlife Sanctuary in 1992.




Computer Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 10

Mentor for Bank Exam
Computer Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 10
1. Which of the following shortcut keys is used to copy formatting?  
(a) Ctrl + C
(b) Shift + C
(c) Ctrl + Shift + C
(d) Alt + C
(e) None of these

Reasoning Ability Practice Puzzles – Set 83

Mentor for Bank Exams
Reasoning Ability Practice Puzzles – Set 83
Directions (1 – 5): Read the following information and answer the question that follows:
Anil, Anuj, Anita, Arun, Anu, Aarti, Ajay and Akshay are eight persons of a family, There are three married couples in the family. They are from three generations. There are no unmarried female in the family. Among them there are three doctors, two engineers, two authors and one painter. Each person has only one occupation.

Quantitative Aptitude Practice Questions (30 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Practice Questions (30 – 09 – 2017)
1. A portion of $6600 is invested at a 5% annual return, while the remainder is invested at a 3% annual return. If the annual income from the portion earning a 5% return is twice that of the other portion, what is the total income from the two investments after one year?
a) 200
b) 270
c) 250
d) 280
e) 290

English Language Error Spotting Practice Questions – Set 35

Mentor for Bank Exams
English Language Error Spotting Practice Questions – Set 35
Directions (1 – 15): Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). Ignore errors of punctuation, if any.
1. This project was initiated (A) when the author was working as a Fellow (B) on the Indian Council for Research (C) on International Economic Relations (ICRIER), New Delhi, India. (D) No error (E)

Reasoning Ability Directions and Distance – Set 2

Mentor for Bank Exams
Reasoning Ability Directions and Distance – Set 2
1. The door of Aditya's house faces the east. From the back side of his house, he walks straight 50 meters, then turns to the right and walks 50 meters, then turns towards left and stops after walking 25 meters. Now Aditya is in which direction from the starting point?
a) South – East
b) North – East
c) South – West
d) North – West
e) None of these

Data Interpretation Practice Questions – Set 87

Mentor for Bank Exams
Data Interpretation Practice Questions – Set 87
Directions (1 – 5): Below is given a pair of pie chart and bar graph representing number of students in different classes in a school in 2015 and growth in 2016. Based on this information, answer the questions that follow.

English Language Para Jumbles Practice Questions (29 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
English Language Para Jumbles Practice Questions (29 – 09 – 2017)
Directions (1 – 10): Rearrange the following sentences  in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answers the questions given below them.
1. A.The economic loss is only secondary to the human suffering but is also substantial.
B.This consists of reaching late, blaming others, the visit by VIPs announcing a relief package including compensation for those affected and then forgetting all about it.

General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 8

Mentor for Bank Exams
General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 8
1. The headquarters of the International Union for Conservation of Nature (IUCN) is located in ________.
(a)  South Africa
(b)  Switzerland
(c)  France
(d)  USA
(e)  China

Reasoning Ability (Inequalities) Practice Questions (28 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
Reasoning Ability (Inequalities) Practice Questions (28 – 09 – 2017)
Directions (1 – 3): In this question, the relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by three conclusions. Mark your answer from the given options.
1. Statements:
R ≤ J > M, J ≥ L = S < N, S ≥ P
Conclusions:
I. P ≤ J
II. R = L
III. M < N

Quantitative Aptitude (Inequalities) Practice Questions (28 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude (Inequalities) Practice Questions (28 – 09 – 2017)
Directions (1 – 15): In each of the following questions, read the given statement and compare the Quantity I and Quantity II on its basis and give answer:
a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I < Quantity II
c) Quantity I ≥ Quantity II
d) Quantity I ≤ Quantity II
e) Quantity I = Quantity II or no relationship can be established

English Practice Questions (Triple Fillers) for IBPS Exams (28 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
English Practice Questions (Triple Fillers) for IBPS Exams (28 – 09 – 2017)
Directions (1 – 10): Each question below contains a statement with three blanks followed by four options. Choose which words can fill the three blanks and mark it as your answer.
1. It was an ‘historic Budget’ not only for the reasons _____by the finance minister, but also for the transformative leadership _____ by this government _____ sustaining the momentum of reforms.
A) inaugurated, shown, at
B) displayed, presented, from
C) mentioned, hidden, for
D) specified, displayed, in

General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 7

Mentor for Bank Exams
General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 7
1. Who was the head of 7th Pay commission?
(a)  Vinod Rai
(b)  Sushil Kumar
(c)  A K Mathur
(d)  Arun Jaitley
(e)  Suresh Prabhu

Computer Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 7

Mentor for Bank Exams
Computer Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 7
1. A ______ is a collection of computers and device connected together.   
(a) Network 
(b) Protocol
(c) Memory card 
(d) CPU
(e) None of these 

Reasoning Ability Practice Puzzles – Set 82

Mentor for Bank Exams
Reasoning Ability Practice Puzzles – Set 82
Directions (1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Badal, Dinu, Pankaj, Manoj, Faizan, Hitesh, Komal and Vicky are eight friends who have completed their MBA programme with specialization – Marketing, Personnel, Operations, Systems and Finance. Three of them have passed with dual specializations. Two of them are having systems specialization. Operations and Systems were not offered as dual specialization with any of the remaining three specializations.

Quantitative Aptitude Number Series Practice Questions (27 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Number Series Practice Questions (27 – 09 – 2017)
Directions (1 – 5): In each of the given questions, find the wrong term in the series.
1. 13, 40, 121, 364, 1072, 3280
a) 13
b) 40
c) 364
d) 1072
e) 3280

English Practice Questions for IBPS Exams (27 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
English Practice Questions for IBPS Exams (27 – 09 – 2017)
Directions (Q1 to Q5): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in a proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 6

Mentor for Bank Exams
General Awareness Questions for IBPS Mains Exams – Day 6
1. The Fund of Fund for Start-ups (FFS) is being managed and operated by ________.
(a)  SEBI
(b)  SIDBI
(c)  IRDAI
(d)  RBI
(e)  Finance Ministry