__Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Exams 2017__**Dear Aspirants,**

Welcome to

**Mentor for Bank Exams**Quantitative Aptitude Quiz section. The following quiz covers Simplification (5 questions), Inequalities (5 questions), Data Interpretation (5 Questions), Word Problems (5 Questions). All the best for upcoming**IBPS Exams 2017**.**Directions (1 – 5): From the given options select one which gives approx. Value to replace question mark (?)**

**1. 34.81% of 180. 12 + 33.21% of 111 = ?**

(a) 90

(b) 100

(c) 110

(d) 120

(e) 130

**2. 40.21% of 697 + 29.97% of 598 = ?**

(a) 458

(b) 460

(c) 462

(d) 464

(e) 466

**3. [(102.9*103.2)^3]^2 = 10^?**

(a) 25

(b) 32

(c) 37

(d) 42

(e) 50

**4. (√2403 / 6.98) + (3.09)^2 = (?)^2**

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 7

(e) 9

**5. 3√58140 * (305 / 8) = (?)^2**

(a) 19

(b) 29

(c) 39

(d) 49

(e) 59

**Directions (6 – 10): Each question below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.**

**6. Quantity I:**

**Selling price, if cost price is Rs 24,000 and profit is 20%**

**Quantity II:**

**Selling price, if cost price is Rs 24,000 and shopkeeper gained 16 2/3% after giving discount of 25%**

A) Quantity I > Quantity II

B) Quantity I ≥ Quantity II

C) Quantity II > Quantity I

D) Quantity II ≥ Quantity I

E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

**7. Quantity I:**

**No. of days in which A will work alone, given A and B can complete work in 8 days, B and C can complete work in 12 days, C and A can complete work in 8 days.**

**Quantity II:**

**No. of days in which A will work alone, given A and B can complete work in 18 days, they started work together and after working for 6 days A left and B completed remaining work in 24 days.**

A) Quantity I > Quantity II

B) Quantity I ≥ Quantity II

C) Quantity II > Quantity I

D) Quantity II ≥ Quantity I

E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

**8. Quantity I:**

**Volume, if diameter of sphere is 14 cm**

**Quantity II:**

**Volume, if side of cube is 8 cm**

A) Quantity I > Quantity II

B) Quantity I ≥ Quantity II

C) Quantity II > Quantity I

D) Quantity II ≥ Quantity I

E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

**9. Quantity I:**

**x where: 3x^2 + 2x – 8=0**

**Quantity II:**

**y where: 3y^2 + 5y -12 =0**

A) Quantity I > Quantity II

B) Quantity I ≥ Quantity II

C) Quantity II > Quantity I

D) Quantity II ≥ Quantity I

E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

**10. Quantity I:**

**x where: 4x^2 – 16x + 15 = 0**

**Quantity II:**

**y where: 2y^2 + y -6 = 0**

A) Quantity I > Quantity II

B) Quantity I ≥ Quantity II

C) Quantity II > Quantity I

D) Quantity II ≥ Quantity I

E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

**Directions (11 – 15): Study the table carefully to answer the questions that follow.**

**Monthly Bill (in rupees) of landline phone, electricity, laundry and mobile phone paid by three different people in five different months.**

**11. What is the total amount of bill paid by Dev in the month of June for all the four commodities?**

(a) 608/-

(b) 763/-

(c) 731/-

(d) 683/-

(e) 674/-

**12. What is the average electricity bill paid by Manu over all the five months together?**

(a) 183/-

(b) 149/-

(c) 159/-

(d) 178/-

(e) 164/-

**13. What is the difference between the mobile phone bill paid by Ravi in the month of May and the laundry bill paid by Dev in the month of March?**

(a) 180/-

(b) 176/-

(c) 190/-

(d) 167/-

(e) 196/-

**14. In which months respectively did Manu pay the second highest mobile phone bill and the lowest electricity bill?**

(a) April and June

(b) April and May

(c) March and June

(d) March and May

(e) July and May

**15. What is the respective ratio between the electricity bill paid by Manu in the month of April and the mobile phone bill paid by Ravi in the month of June?**

(a) 27 : 49

(b) 27 : 65

(c) 34 : 49

(d) 135 : 184

(e) 13 : 24

**16. The simple interest accrued on an amount of 22,500 at the end of four years is 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?**

(a) 16,908

(b) 5,724

(c) 28,224

(d) 8,586

(e) None of these

**17. Mr. Pandit owned 950 gold coins all of which he distributed amongst his three daughters Lalita, Amita and Neeta. Lalita gave 25 gold coins to her husband, Amita donated 15 gold coins and Neeta made jewellery out of 30 gold coins. The new respective ratio of the coins left with them was 20 : 73 : 83. How many gold coins did Amita receive from Mr. Pandit?**

(a) 380

(b) 415

(c) 400

(d) 350

(e) None of these

**18. Three men A, B and C start a business together. They invest 30,000, 24,000 and 42,000 respectively in the beginning. After 4 months. B took out 6,000 and C took out 10,000. They get a profit of 11,960 at the end of the year. B’s approximate share in the profit is**

(a) 2,700

(b) 2,803

(c) 2,900

(d) 2,785

(e) None of these

**19. A 180-metre long train crosses another 270-metre long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the speed of the first train is 60 kmph, what is the speed of the second train in kmph?**

(a) 80

(b) 90

(c) 150

(d) Cannot be determined

(e) None of these

**20. The average age of 80 boys in a class is 15 years. The average age of a group of 15 boys in the class is 16 years and the average age of another 25 boys in the class is 14 years. What is the average age of the remaining boys in the class ?**

(a) 15.25 yeras

(b) 14 years

(c) 14.75 years

(d) Cannot be determined

(e) None of these

**Solutions:**

**6. A)**SP = 120/100 * 24000 = 28800

Discount = 25% = 1/4 ( MP = 4, SP = 4-1 =3)

Gain = 16 2/3% = 1/6 (CP = 6, SP = 6+1 = 7)

Make SP same

CP…………SP…………..MP

18………….21………….28

18 == 24000

So 21 == 28000

**7. C)**LCM = 24

So

A + B = 24/8 = 3

B + C = 24/12 = 2

C + A = 24/8 = 3

2 ( A+B+C) = 3+2+3 = 8

A+B+C = 4

(A+B+C) – (B+C) = 4 – 2 = 2

So A = 24/2 = 12 days

A = 36 days

**8. A)**Quantity I. Volume of sphere = (4/3)* Pie* R^3

R=7 ; Volume= 1437.33

Quantity II: V=a^3 = 8^3 = 512

I > II

**9. E)**x= -2 and 4/3 ; y= -3 and 4/3 ; So no relation

**10. B)**x = 3/2 and 5/2; y= -2 and 3/2

**11. C)**Total amount of bill paid by Dev in month of June for all four commodities = Rs. (123 + 150 + 324 + 134) = Rs.731

**12. C)**Average electricity paid by Manu over all the five months together = (315 + 135 + 98 + 116 + 131)/5 = 795/5 = Rs. 159

**13. A)**Mobile phone bill paid by Ravi in Month of May = 143

And Laundry bill paid by Dev in Month of March = 323

Difference = 323 – 143 = 180 Rs.

**14. D)**In the month of March, Manu paid second highest mobile phone bill of Rs. 345

And in the month of May, Manu paid the lowest
Electricity bill of Rs. 98

**15. A)**Electricity paid by Ravi in the month of April = Rs. 135

and Mobile phone bill paid by Ravi in the month of
June = Rs. 245

Hence, Respective ratio = 135 : 245 = 27 : 49