__Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Exams 2017__**Dear Aspirants,**

Welcome to

**Mentor for Bank Exams**Quantitative Aptitude Quiz section. The following Quiz covers Number Series (5 Questions), Data Sufficiency (5 Questions), Data Interpretation (5 Questions), Word Problems (5 Questions). All the best for upcoming**IBPS Exams 2017**.**Directions (1 – 5): In each of the following number series, a wrong number is given. Find out the wrong number**

**1. -6 -5 3 28 94 219 435**

(a) -5

(b) 3

(c) 28

(d) 94

(e) 219

**2. -1 0 2 21 340 8510**

(a) 0

(b) 2

(c) 21

(d) 340

(e) 8510

**3. 24 12 12 18 27 90 270**

(a) 27

(b) 90

(c) 18

(d) 12

(e) 270

**4. 6 7 13 20 33 53 96**

(a) 20

(b) 33

(c) 53

(d) 96

(e) 13

**5. 144 72 48 36 28 24**

(a) 24

(b) 28

(c) 36

(d) 48

(e) 72

**Directions (6 – 10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the question and both the statements and give answer**

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the
question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the
question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the
question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the
question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are
sufficient to answer the question.

(d) if the data even in both the statements I and II together are not
sufficient to answer the question.

(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to
answer the question.

**6. A train running at a certain speed crosses a platform in 20 secs. What is the speed of the train?**

**I.**Length of the train is 132 m.

**II.**The train crosses a man who is on the platform in 11 seconds.

**7. The weights of A, B and C are in the ratio of 8 : 7 : 5. A's weight is 60% more than C's. Find the weight of B.**

**I.**Total weight ofA, B and C is 100 kg.

**II.**Difference between A's and C's weight is 15 kg.

**8. A shopkeeper sells some articles, taking profit of 20% on the cost price. Find the amount of profit.**

**I.**Cost price of the article is Rs. 1200.

**II.**Selling price of the article is Rs. 240 more than the cost price.

**9. A 180-m-long plot of rectangular land is to be fenced. Find the cost of fencing per square metre.**

**I.**Breadth of the rectangular plot is 30 m.

**II.**Length of the rectangular plot is 60 m.

**10. The difference between the simple interest and the compound interest on a sum of money at the end of four years is Rs. 641. Find the sum.**

**I.**Amount of simple interest accrued after four years is Rs. 4000.

**II.**Rate of interest is 10% per annum

**Directions (11 – 15): Refer to the following table and answer the given questions.**

**11. If the number of male post graduate employees in company W is 1488, what percent of the female employees in that particular company are post graduate?**

(A) 75%

(B) 100%

(C) 74%

(D) 73%

(E) 72%

**12. In which of the given companies is the percentage of women employees with respect to the total number of employees (both males and females) in that company the third lowest?**

(A) V

(B) W

(C) P

(D) Q

(E) S

**13. What is the ratio of the total number of male employees in companies Q and W together to the total number of female employees in Companies R and S together?**

(A) 63 : 51

(B) 51 : 48

(C) 77 : 63

(D) 69 : 44

(E) 55 : 53

**14. What is the sum of the average number of post graduate employees in companies P, Q and S together and the average number of post graduate employees in companies U, V and W?**

(A) 4272

(B) 4312

(C) 4256

(D) 4346

(E) 4289

**15. Which of the given companies has the second highest number of average employees per office?**

(A) Q

(B) R

(C) S

(D) U

(E) T

**16. A dishonest dealer marks up the price of his goods by 20% and gives a discount of 10% to the customer. He also uses a 900 gram weight instead of a 1 kilogram weight. Find his percentage profit due to these due to these maneuvers.**

(a) 8%

(b) 12%

(c) 20%

(d) 16%

(e) None of these

**17. A rabbit on a controlled diet is fed daily 300 g of a mixture of two foods, X and food Y. Food X contains 10% protein and food Y contains 15% protein. If the rabbits diet provides exactly 38 g of protein daily, how many grams of food X are in the mixture?**

(a) 100

(b) 150

(c) 200

(d) 140

(e) None of these

**18. A playground is in the shape of a rectangle. A sum of Rs. 1000 was spent to make the ground usable at the rate of 25 paise per sq. m. The breadth of the ground is 50m. If the length of the ground is increased by 20 m, what will be the expenditure in rupees at the same rate per sq.m.?**

(a) 1500

(b) 2250

(c) 1250

(d) 1000

(e) None of these

**19. P, Q and R shoot to hit a target. If P hits the target 4 times in 5 trials, Q hits it 3 times in 4 trials and R hits it 2 times in 3 trials. What is the probability that the target is hit by at least 2 persons?**

(a) 5/6

(b) 3/4

(c) 4/5

(d) 1/9

(e) None of these

**20. The marked price of a book is 20% more than the cost price. After the book is sold, the vendor realizes that the he had wrongly raised the cost price by a margin of 25%. If the marked price of the book is Rs. 30, what is the original cost price of the book?**

(a) Rs. 25

(b) Rs. 20

(c) Rs. 45

(d) Rs. 30

(e) None of these

**Solutions:**

**1. C);**The series is + 1^3, + 2^3, 3^3, + 4^3……………..

Hence 28 is wrong, it should be 30.

**2. E);**The series is ×1^2 + 1, ×2^2 + 2, ×3^2 + 3, ………

Hence 8510 is wrong. It should be 8505

**3. A);**The series is ×0.5, ×1, ×1.5, ×2

**4. D);**Here 1st + 2nd = 3rd no, 2nd + 3rd = 4th no ; ……

**5. B);**The series is ×1/2, ×2/3, ×3/4, ×4/5, ………

**6. E)**Combining both the statements together,

Speed of the train = 132/11 × 18/5 = 43.2 kmph

**7. C)**I. Weight of B = (100 × 7)/20 = 35kg

II. Weight of B = (15 × 7)/3 = 35kg

**8. C)**I. Amount of profit = 20% of 1200 = 240

II. Sp-Cp=240= Amount of profit

**9. D)**Cost of fencing per square metre is not given. So,

Even combining both the statement together, total cost
of fencing can’t be determined.

**10. B)**From statement II alone:

Let the sum be P

[P (1 + 10/100)^4 – P] – (P×10×4)/100 = 641

=> P = 1000

**11. B)**Number of Females in Company W = 3360 *(5/14) = 1200

Number of Post graduate employees in Company W =
3360 *(80/100) = 2688

Number of female post graduate employees in Company
W = 2688 – 1488 = 1200

Required Percentage = (1200 * 100)/1200 = 100%

**12. E)**Company P : ([7/12 * (2568)] / 2568)*100 = 58.33%

Company Q : ([5/16 * (2880)] / 2880)*100 = 31.25%

Company R : ([11/21 * (2310)] / 2310)*100 = 52.38%

Company S : ([2/5 * (3575)] / 3575)*100 = 40%

Company T : ([6/13 * (2054)] / 2054)*100 = 46.15%

Company U : ([21/41 * (2788)] / 2788)*100 = 51.21%

Company V : ([7/15 * (3720)] / 3720)*100 = 46.66%

Company W : ([5/14 * (3360)] / 3360)*100 = 35.71%

**13. D)**Required ratio = = [2880 * (11/16)/ 2310 * (11/21) + 3360 * (9/14)/ 3575 * (2/5)] = (1980 + 2160)/(1210 + 1430) = 414/264 = 69:44

**14. C)**Average number of post graduate employees in companies P, Q and S = (1926 + 1872 + 2145)/3 = 5943/3 = 1981

Average number of post graduate employees in
companies U, V and W = (2091 + 2046 + 2688)/3 = 6875/3 = 2275

Difference = 2275 + 1981 = 4256

**15. D)**Company P – 2568/16 = 160.5 ; Company Q – 2880/18 = 160

Company R – 2310/14 = 165 ; Company S – 3575/22 =
162.5

Company T – 2054/13 = 158 ; Company U – 2788/17 =
164

Company V – 3720/24 = 155 ; Company W – 3360/21 =
160

**16. C)**Profit after giving discount = 20 – 10 – 200/100 = 8%

Therefore overall profit = (108 × 1)/0.9 – 100 =
18/0.9 = 20%

**17. D)**38/300 × 100 = 38/3%

Protein received by Rabbit daily

=> x : y = 7 : 8

Therefore Quantity of food x = 300 × 7/15 = 140gm

**18. C)**Area of ground = 1000/0.25 = 4000 m^2

Breadth = 50m

Length = 4000/50 = 80 m

New Length = 80 + 20 = 100m

New Area = 100 × 50 = 5000 m^2

So, expenditure = 5000 × 0.25 = Rs.1250

**19. A)**P = 4/5 and P| = 1/5; Q = 3/4 and Q| = 1/4; R = 2/3 and R| = 1/3

Required probability = PQR| + PQ|R + P|QR + PQR

= 4/5 × 3/4 × 1/3 + 4/5 × 1/4 × 2/3 + 1/5 × ¾ × 2/3
+ 4/5 + 3/4 + 2/3 = 1/5 + 2/15 + 1/0 + 2/5 = 5/6

**20. B)**ATQ, CP × 125/100 × 120/100 = 30

=> CP = (30 × 4 × 5)/(5 × 6) = 20

Therefore original CP of the book = Rs.20