__Quantitative Aptitude Practice Quiz for IBPS Exams__
Dear
Aspirants,

The
following practice questions covers Number Series (5 questions), Quadratic
Equations (5 questions), Data Interpretation (5 questions) and Word Problems (5
questions) with good level of difficulty. From today onwards we will follow the
same pattern of with one change that is Quadratic equations and Data
Sufficiency in alternative days. All the best for upcoming IBPS Exams.

**Directions (1 – 5): The following series are based on a specific pattern. In these series one number is wrong, find that odd one.**

**1. 5, 12, 23, 50, 141, ?**

A) 415

B) 430

C) 439

D) 488

E) 452

**2. 4, 11, 19, 41, ?, 161**

A) 62

B) 108

C) 79

D) 90

E) 85

**3.**

**11, 6, 5, 9, 16, ?**

A) 66.5

B) 78.5

C) 89.5

D) 42.5

E) 31.5

**4. 3, 5, 10, 20, 37, ?**

A) 68

B) 77

C) 78

D) 61

E) 63

**5. 5, 7, 11, 37, 143, ?**

A) 733

B) 721

C) 764

D) 750

E) 784

**Directions (6 – 10): In each of these questions, two equations are provided. On the basis of these you have to find out the relation between p and q. Give answer**

a) If p = q, or no relation can be established
between p and q.

b) If
p> q

c) If
q> p

d) If
p ≥ q

e) If
q ≥ p

**Directions (11 – 15):- Study the following graph and answer the following questions:**

**Total students in Six different schools:-**

**11. What is the average of girls in all school?**

A) 1375

B) 1275

C) 1225

D) 1350

E) None of
these

**12. What is the difference between the boys in school F and the girls in school D?**

A) 600

B) 700

C) 400

D) 200

E) None of
these

**13. If in school E 30% students got first division, 28% students got second division, 26% students got third division and rest did not pass. Find the failed students.**

A) 1000

B) 900

C) 940

D) 960

E) None of
these

**14. What is the ratio between girls in school B and boys in school C?**

A) 8:5

B) 5:8

C) 6:7

D) 7:6

E) None of
these

**15. The boys in school B and C is approximately what % of total no. of boys?**

A) 23

B) 28

C) 38

D) 40

E) None of
these

**16. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When in a certain month, 540 units are consumed, the bill is Rs 1800. In another month, 620 units are consumed and the bill is Rs 2040. In yet another month, 500 units are consumed. The bill for that month would be:**

a) Rs 1560

b) Rs. 1680

c) Rs 1840

d) Rs 1950

e) None of
these

**17. There are five boxes in a cargo hold. The weight of the first box is 400 kg and the weight of the second box is 20% higher than the weight of the third box, whose weight is 25% higher than the first box. The fourth box of 350 kg is 30% lighter than the fifth box. Find the sum of weights of second and fifth boxes?**

a) 1200 kg

b) 1100 kg

c) 1375 kg

d) 1258 kg

e) None of
these

**18. Ram got 30% of the maximum marks in an examination and passed by 10 marks. However, Shyam who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 more than the passing marks in the examination. What were the passing marks in the examination?**

a) 5

b) 15

c) 25

d) 20

e) None of
these

**19. An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty, it was filled with B type petrol. Again, when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again, it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol at present in the tank?**

a) 33.5%

b) 37.5%

c) 40%

d) 50%

e) None of
these

**20. A train daily overtakes a cyclist at a fixed time and fixed place. One day cyclist is late by 25 minutes and hence train overtakes him at a point 6 km earlier than the fixed place. Find the speed of the train, if the speed of the cyclist is 12 km/hr.**

a) 62 km/hr

b) 72 km/hr

c) 60 km/hr

d) 48 km/hr

e) None of
these

**Solutions:**

**1. D)**The pattern is

Difference
of difference; first difference is 7, 11, 27, 91, 347 and the second difference
is 4 (4^1), 16(4^2), 64(4^3), 256(4^4)

**2. C)**The Pattern is

4
× 2 + 3 = 11; 11 × 2 – 3 = 19; 19 × 2 + 3 = 41; 41 × 2 – 3 = 79; 79 × 2 + 3 =
161

**3. D)**The pattern is

11
×0.5 + 0.5 = 6; 6 ×1 – 1 = 5; 5 ×1.5 + 1.5 = 9; 9 ×1 – 1 = 16; 16 ×2.5 + 2.5 =
42.5

**4. E)**+ (1^2 + 1), + (2^2 + 1), + (3^2 + 1), + (4^2 + 1), + (5^2 + 1)

**5. B)**The pattern is

5
× 1 + 2 = 7; 7 × 2 – 3 = 11; 11 × 3 + 4 = 37; 37 × 4 – 5 = 143; 143 × 5 + 6 =
721

**6. C)**

**II.**p + q = 8

Or,
p = 8 – q ……(i)

**I.**3p + 2q = 19

Or,
3(8 – q) + 2q =19

Or,
q = 5

Therefore,
p =8 -5 = 3

Hence,
q> p

**7. B)**

**I.**10q

^{2}+ 19 q + 9= 0

Or,
10q

^{2}+ 10q + 9q + 9= 0
Or,
10q (q + 1) + 9(q + 1) =0

Or,
(q + 1)(10q + 9) =0

Or,
q = -9/10, – 1

**II.**13p

^{2}– 2p – 11 =0

Or,
13p

^{2}– 13p + 11p – 11 = 0
Or,
13p (p – 1) + 11(p – 1) = 0

Or,(13p
+ 11) (p – 1) =0

Or,
p = – 11/13, 1

Hence,
p> q

**8. D)**

**I.**2p

^{2}+ 3p – 5 =0

Or,
p = 1, – 5/2

**II.**2q

^{2}+ 11q + 15 = 0

Or,
2q

^{2}+ 6q + 5q+ 15 = 0
Or,
2q(q + 3)+ 5(q + 3) = 0

Or,(q
+ 3) (2q + 5) = 0

Or,
q = -3, – 5/2

Hence,
p ≥ q.

**9. A)**

**I.**2401 p

^{2}= p

^{-2}

Or,
p

^{4}= 1/ 2401
Or,
p

^{4}= (1 / 7)^{4}or, p= 1/ 7**II.**7p + 7q = 2

Or,
7q + 1 =2

Or,
7q =1

Or,
q = 1/ 7

Hence,
p = q

**10. E)**

**I.**p

^{2}– 3p + 2 =0

Or,
(p – 2) (p -1) = 0

Or,
p =1,2

**II.**q

^{2}– 7q + 10 = 0

Or,
(q – 2) (q – 5) =0

Or,
q = 2, 5

Hence,
q ≥ p.

**11. B)**Girls = 1500 × 8/15 + 3500 × 8/14 + 2500 × 1/2 + 4000 × 1/4 + 6000 × 1/3 + 2000 × 3/10

=
800 + 2000 + 1250 + 1000 + 2000 + 600 = 7650

Therefore
average = 7650/6 = 1275

**12. C)**the difference between the boys in school F and the girls in school D

=
2000 × 7/10 – 4000 × 1/4 = 1400 – 1000 = 400

**13. D)**Percentage of Failed students = 100 – (30 + 28 + 26) = 100 – 84 = 16%

Failed
students = 6000 × 16/100 = 960

**14. A)**Required ratio = 3500 × 8/14 : 2500 × 1/2 = 8 : 5

**15. A)**Boys = 1500 × 7/15 + 3500 × 6/14 + 2500 × 1/2 + 4000 × 3/4 + 6000 × 2/3 + 2000 × 7/10 = 11850

%
= (1500 + 1250)/11850 × 100 = 2750/11850 × 100 = 23.20% ≈ 23%

**16. B)**Let the fixed amount be Rs.x and the variable cost be Rs.y. Then,

540y
+ x = 1800 …… (i) and 620y + x = 2040 ……. (ii)

By
solving the above equations we get x = 180; y = 3

Therefore
fixed charges = Rs.180; variable cost per unit is Rs.3

Therefore,
total charges for consuming 500 units = (180 + 500 × 3) = Rs.1680

**17. B)**Weight of the 1st box = 400 kg

Therefore,
weight of 3

^{rd}box = 400 × 1.25 = 500kg
Weight
of 2nd box = 500 × 1.2 = 600 kg

Weight
of 4th box = 350kg = 0.7 × Weight of 5th box = 500 kg

Hence
the sum of weights of 2nd and 5th boxes = 600 + 500 = 1100kg

**18. A)**Let the maximum marks be M, then (40 – 30)% of maximum marks will equal to 15 – 10 = 5 marks

Therefore
10% × M = 5 or M = 50

Also
passing marks will be 30% of M – 10 = 15 – 10 = 5

**19. B)**Suppose the initial quantity of A type petrol is 100, then

Initially
Type A = 100; Type B = 0;

Tank
is half => Type A = 50; Type B = 50;

Tank
is half again => Type A = 25 + 50 = 75; Type B = 25;

Tank
is half again => Type A = 75/2 = 37.5; Type B = 62.5

Therefore
percentage of A type petrol now is 37.5%

**20. B)**Suppose the train daily overtakes the cyclist at a fixed point A at 7:00am

One
day the cyclist is late by 25 minutes,

Hence
the cyclist will reach at the place at 7 : 25am

It
is given that cyclist is overtaken by the train at a point B, that is 6 kms
earlier than the point A.

The
time taken by the cyclist to reach from B to A is 6/12 = 1/2 hour = 30 min.

Thus
the cyclist reach at point B at 7 : 25 – 30 = 6.55 am

Clearly
the time taken by the train to reach from B to A is 5 min and the time taken by
the cyclist is 30 min

Thus
the ratio of speeds = 6 : 1

Speed
of the train = 72kmph