Quantitative Aptitude Practice Questions | IBPS 2017

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Practice Questions | IBPS 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams Quantitative Aptitude Quiz Section. The following quiz covers Quadratic Equations (5 Questions), Simplifications (5 Questions), Data Interpretation (5 Questions) and Word Problems (5 Questions). All the best for upcoming IBPS Exams 2017.
Directions (1 – 5): In the following question, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and determine the relation between x and y. Give answer,
a) x > y
b) x ≥ y
c) x < y
d) x ≤ y
e) x = y or the relationship cannot be established.
1. I. 5x– 18x + 9 = 0
II. 3y2 + 5y – 2 = 0
2. I. 6x 2 + 13x + 5 =0    
II. 3y2+ 11y + 10 =0
3. I. 6x2 – 28x – 10 = 0
II. 3y– 23y – 8 = 0
4. I. 8x2 + 6x = 5
II. 12y2 – 22y + 8 = 0
5. I. 10x2 – 33x – 7 = 0
II. 5y2 – 9y – 2 = 0
Directions (6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value)
6. 92 × 576 ÷ 2√1296 = (?)3 + √49
a) 3
b) 92
c) 9
d) 27
e) None of these
7. (√8 × √8)(1/2)+ (9)(1/2) = (?)3 + √8 – 340
a) 7
b) 19
c) 18
d) 9
e) None of these
8. (15 × 0.40)4 ÷ (1080 ÷ 30)4 × (27 × 8)4= (3 × 2)?+5
a) 8
b) 3
c) 12
d) 16
e) None of these
9. (21% of 1326) – (17% of 932) = ?
a) 120.02
b) 206.05
c) 240.04
d) 120.20
e) None of these
10. (18% of 1024) + (26% of ?) = 486.96
a) 1164
b) 1248
c) 1324
d) 1150
e) 1162
Directions (11 – 15): Study the given table carefully and answer the related question.
The given table represents the employed and unemployed people and population of seven rural areas of a district.
Seven Rural areas
Employed : Unemployed
Population
A
11 : 3
2856
B
17 : 13
4140
C
19 : 4
4600
D
9 : 7
3200
E
13 : 6
3800
F
8 : 3
3630
G
17 : 12
8410
11. If 40% of the unemployed people of rural area D are males, then what is the number of unemployed females in area D?
a) 520
b) 680
c) 840
d) 720
e) None of these
12. What is the number of employed people in the area that has maximum percentage of employed people?
a) 2346
b) 2640
c) 2244
d) 4930
e) 3800
13. By how much percent is the number of employed people in area F more than the number of employed people in area A?
a) 26.24
b) 32.69
c) 37.14
d) 42.14
e) 17.64
14. What is the difference between the number of unemployed people of area E and the number of employed people of area C?
a) 1200
b) 1400
c) 1600
d) 1800
e) 2600
15. If the ratio of males to females in G is 11: 18 and 65% females in G are employed, then how many males of this rural area are employed?
a) 1537
b) 1706
c) 1804
d) 1932
e) None of these
16. A boat can travel 4.2 km upstream in 14 minutes. If the ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream is 7 : 1, how much time will the boat take to cover 17.6 km downstream? (in minutes)
a) 52
b) 44
c) 48
d) 36
e) 54
17. A starts a business with a capital of Rs 1500. B joins the business 6 months after the start of the business and C joins the business 8 months after the start of the business. At the end of the year their respective shares in the profit was in ratio of 5 : 3 : 3. What is the sum of amount put in the business by B and C together?
a) Rs 3300
b) Rs 3500
c) Rs 4200
d) Rs 4800
e) Rs 4500
18. The length of a rectangle is 4m more than the side of a square and the breadth of the rectangle is 4m less than the side of the same square. If the area of the square is 567 sq m, what is the area of the rectangle? (in sq m)
a) 549
b) 545
c) 557
d) 559
e) 551
19. A sells an item to B at 20% profit. B sells it to C at 10% profit and C sells it to D at Rs 116 profit. The difference between the cost price of D and the cost price of A is Rs 500. How much did B pay to A for the item?
a) Rs 1240
b) Rs 1250
c) Rs 1440
d) Rs 1450
e) Rs 1400
20. 10 men can finish a piece of work in 15 days. 8 women can finish the same piece of work in 25 days. Only 10 women started working and in a few days completed a certain amount of work. After that 3 men joined them. The remaining work was completed by 10 women and 3 men together in 5 days. After how many days did 3 men join 10 women?
a) 11
b) 13
c) 15
d) 10
e) 12
Solutions:
1. A) I. 5x2-18x + 9 = 0
5x2 – 15x – 3x + 9 = 0
5x(x 3) 3(x 3) = 0
(x 3)(5x 3) = 0
Then, x = + 3 or x = + 3/5
II. 3y2 + 5y - 2 = 0
3y2 + 6y – y – 2 = 0
3y(y + 2) 1(y + 2) = 0
(y + 2)(3y 1) = 0
Then, y = - 2 or y = + 1/3
So, when x = + 3, x > y for y = - 2 and x > y for y = + 1/3
And when x = + 3/5, x > y for y = - 2 and x > y for y = + 1/3
We can clearly observe that x > y.
2. C) I. 3x2 + 5x – 2 =0
Or, 3x2 + 6x – x -2= 0
Or, 3x(x + 2) – 1(x + 2) =0
Or, (3x -1) (x +2) = 0
X = -2, 1/3
II. 2y2  7y + 5 =0
2y2 – 2y – 5y + 5 = 0
Or, 2y(y – 1) – 5 (y – 1) =0
y = 1, 5/2
Hence, x < y
3. E) I. 6x2 – 28x – 10 = 0
6x2 – 30x + 2x – 10 = 0
6x(x 5) + 2(x 5) = 0
(x 5)(6x + 2) = 0
Then, x = + 5 or x = - 2/6 = - 1/3
II. 3y– 23y – 8 = 0
3y2 – 24y + y – 8 = 0
3y(y 8) + 1(y 8) = 0
(y 8)(3y + 1) = 0
Then, y = + 8 or y = - 1/3
So, when x = + 5, x < y for y = + 8 and x > y for y = - 1/3
And when x = - 1/3, x < y for y = + 8 and x = y for y = - 1/3
So, we can observe that no clear relationship cannot be determined between x and y.
4. D) I. 8x2 + 6x = 5
8x2 + 6x – 5 = 0
8x2 + 10x – 4x – 5 = 0
2x (4x + 5) 1(4x + 5) = 0
(4x + 5)(2x 1) = 0
Then, x = - 5/4 or x = + ½
II. 12y2-22y + 8 = 0
6y2 – 11y + 4 = 0    [Dividing both sides by 2 ]
6y2 – 8y – 3y + 4 = 0
2y (3y 4) 1(3y 4) = 0
(3y 4)(2y 1) = 0
Then, y = + 4/3 or y = + ½
So, when x = - 5/4, x < y for y = + 4/3 and x < y for y = + ½
And when x = + ½ , x < y for y = + 4/3 and x = y for y = + ½
We can clearly observe that x y.
5. E) I. 10x2 – 33x – 7 = 0
10x2 – 35x + 2x – 7 = 0
5x(2x 7) + 1(2x 7) = 0
(2x 7)(5x + 1) = 0
Then, x = + 7/2 or x = - 1/5
II. 5y2 – 9y – 2 = 0
5y2 – 10y + y – 2 = 0
5y(y 2) + 1(y 2) = 0
(y 2)(5y + 1) = 0
Then, y = + 2 or y = - 1/5 
So, when x = + 7/2, x > y for y = + 2 and x > y for y = - 1/5
And when x = - 1/5 , x < y for y = + 2 and x = y for y = - 1/5
So, we can observe that no clear relationship cannot be determined between x and y.
6. C) (?)3+ √49 = 92 × 876 ÷ 2√1296
(?)3 + 7 = 92 × 576 ÷ 2 × 36
(?)3+ 7 =92 × 576 ÷ 72
(?)3+ 7 =92 × 8
(?)3+ 7 =736
(?)3 = 736-7 = 729
/ = 729
?=9
7. A) (?)3 + √8 – 340 = (√8 × √8)(1/2) + (9)(1/2)
(?)3 + √8 – 340 = √8 + 3
(?)3 = √8 + 3 – √8 + 340
(?)3 = 343
? = 343
? = 7
8. B) (3 × 2)? + 5
= (15 × 0.40)4 ÷ (1080 ÷ 30)4× (27 × 8)4
(3 × 2)? + 5= (6)4÷ (36)4× (216)4
(6)?+5=(6)4÷ (62)4×(63)4
(6)?+5=(6)-4 × (6)12
? + 5 = 8
? = 8 – 5 = 3
9. A) ? = (21% of 1326) – (17% of 932)
= 21% of 17 × 78 – 17% of 932
= 17% of (21 × 78 – 932)
= 175 of (1638 – 932)
= 17% of 706
= 120.02
10. A) [1024 × (18 / 100)] + [? × (26 / 100)] = 486.96
=> [(18432 + 26 × ?) / 100] = 486.96
=> 26 × ? = 48696 – 18432 = 30264
? = (30264 / 26) = 1164
11. C) Total population of area D = 3200
Number of unemployed people in area D = 7/(7 + 9) * 3200 = 7/16 * 3200 = 1400
40% of the unemployed people are males,
Number of unemployed females = 60% of 1400 = 60/100 * 1400 = 840
12. E)

Clearly, area C has the maximum percentage of employed people, and their number is 3800 in that area. 
13. E) Number of employed people in area F = 8/11 × 3630 = 2640
Number of employed people in area A = 11/14 × 2856 = 2244
Required percentage = (2640 – 2244)/2640 * 100 = 17.64%
14. E) Number of unemployed people of area E = 6/19 × 3800 = 1200
Number of employed people of area C = 19/23 × 4600 = 3800
Required difference = 3800 1200 = 2600
15. A) Population of G = 8410
Number of females in G = 18/29 × 8410 = 5220
Number of employed females = 65% of 5220 = 3393
Number of employed people in G = 17/29 × 8410 = 4930
Number of employed males in G = 4930 – 3393 = 1537 
16. B) Let the speed of the boat be 7x and that of the stream be x.
Then, upstream speed = (7x – x) = 6x
And, downstream speed = 7x + x = 8x
Now, upstream speed = 4.2/14x60 = 18 kmph
So, 6x = 18
x = 3 kmph
Thus, speed of stream = 3 kmph
Downstream speed = 8 × 3 = 24 kmph
Time taken downstream to cover 17.6 km
17.6/24x60= 44 minutes
17.  E) Ratio of profits = 1500 × 12 : 6B : 4C : : 5 : 3 : 3
Capital of B = (1500 x 12)/6 x 3/5 = 1800
Capital of C = (1500 x 12)/4 x 3/5 = 2700
Amount of (B + C) = 2700 + 1500 = Rs 4500
18. E) Side of square = 567 =  23.81
Length of rectangle = 23.81 + 4 = 27.81
Breadth of rectangle = 23.81 – 4 = 19.81m
Area of rectangle = 27.81 × 19.81 = 550.91 → 551m
19. C) Let the cost price of A be Rs x. Then the cost price of B will be 1.2x and the cost price of C will be 1.2x × 1.10 = 1.32x
Then the cost price of D = x × 1.2 × 1.10 + 116 = Rs 1.32x + 116
Now, 1.32x + 116 – x = 500
or, 0.32x = 500 – 116 = 384
x = 384/32 x 100 = 1200
B’s cost price = 1200 × 1.2 = Rs 1440
Hence B paid to A Rs 1440.
20. B) Ratio of men to women
(15 × 10)M = (25 × 8)W
or, 150M = 200W
or, 3M = 4W
W = ¾ M
1 man’s work = 1/150
(10W + 3M =) 21/2 M can do the work in
1/150 x 21/2 = 7/100 days
65/100 work done by 10 women in (?) days.
8 women – 1 work – 25 days
10 women – 65/100 work in 25 x 8/10 x 65/100 = 13 days