__Quantitative Aptitude Practice Problems for IBPS Exams 2017__**Dear Aspirants,**

Welcome
to

**Mentor for Bank Exams**Quantitative Aptitude Quiz section. The following Quiz consists of Simplifications (5 Questions), Inequalities (5 questions), Data Interpretation (5 questions), Word Problems (5 Questions). All the best for upcoming**IBPS Exams 2017**.**Directions (1 – 5): What should come in the place of (?) in the following questions:**

**1. (7171 + 3854 + 1195) ÷ (892 + 214 + 543) = ?**

A) 7

B) 11

C) 9

D) 17

E) None of
these

**2. 1164 * 128 ÷ 8.008 + 969.007 = ?**

A) 13684

B) 12694

C) 17694

D) 19594

E) None of
these

**3. 69.008% of 699.998 + 32.99% of 399.999 = ?**

A) 675

B) 645

C) 715

D) 615

E) 725

**4. 4374562 * 64 = ? * 7777**

A) 36040

B) 36000

C) 36560

D) 39700

E) None of
these

**5. 43931.03 ÷ 2011.02 x 401.04 = ?**

A) 8850

B) 7500

C) 8800

D) 8300

E) None of
these

**Directions (6 – 10): Directions: Each question below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.**

**6. Quantity I:**

**Selling price, if cost price is Rs 24,000 and profit is 20%**

**Quantity II:**

**Selling price, if cost price is Rs 24,000 and shopkeeper gained 16 2/3% after giving discount of 25%**

A) Quantity
I > Quantity II

B) Quantity
I ≥ Quantity II

C) Quantity
II > Quantity I

D) Quantity
II ≥ Quantity I

E) Quantity
I = Quantity II or Relation cannot be established

**7. Quantity I:**

**No. of days in which A will work alone, given A and B can complete work in 8 days, B and C can complete work in 12 days, C and A can complete work in 8 days.**

**Quantity II:**

**No. of days in which A will work alone, given A and B can complete work in 18 days, they started work together and after working for 6 days A left and B completed remaining work in 24 days.**

A) Quantity
I > Quantity II

B) Quantity
I ≥ Quantity II

C) Quantity
II > Quantity I

D) Quantity
II ≥ Quantity I

E) Quantity
I = Quantity II or Relation cannot be established

**8. Quantity I:**

**Volume, if diameter of sphere is 14 cm**

**Quantity II:**

**Volume, if side of cube is 8 cm**

A) Quantity
I > Quantity II

B) Quantity
I ≥ Quantity II

C) Quantity
II > Quantity I

D) Quantity
II ≥ Quantity I

E) Quantity
I = Quantity II or Relation cannot be established

**9. Quantity I:**

**x where: 3x^2 + 2x – 8=0**

**Quantity II:**

**y where: 3y^2 + 5y -12 =0**

A) Quantity
I > Quantity II

B) Quantity
I ≥ Quantity II

C) Quantity
II > Quantity I

D) Quantity
II ≥ Quantity I

E) Quantity
I = Quantity II or Relation cannot be established

**10. Quantity I:**

**x where: 4x^2 – 16x + 15 = 0**

**Quantity II:**

**y where: 2y^2 + y -6 = 0**

A) Quantity
I > Quantity II

B) Quantity
I ≥ Quantity II

C) Quantity
II > Quantity I

D) Quantity
II ≥ Quantity I

E) Quantity
I = Quantity II or Relation cannot be established

**Directions (11 – 15): The first line graph shows the total distance travelled by 5 different trains on Monday, while the second graph shows the corresponding time taken to cover that distance.**

**11. If the average of the speed of train A on Monday and Tuesday is 75 km/hr, while the time of travelling is same on both the days, then find the total distance travelled by train A on Tuesday.**

(a) 290 km

(b) 240 km

(c) 280 km

(d) 250 km

(e) None of
these

**12. What is the ratio of speed of train B to speed of train D on Monday ?**

(a) 4 : 5

(b) 3 : 4

(c) 2 : 3

(d) 3 : 5

(e) None of
these

**13. The speed of the slowest train is what percent of the speed of fastest train on monday?**

(a) 48%

(b) 54%

(c) 60%

(d) 64%

(e) 70%

**14. If the speed of train B is decreased by 25% on Tuesday, and of train A increases by 20% on Tuesday. Then speed of train B on Tuesday what percent of speed of train A on Tuesday ?**

(a) 62%

(b) 64%

(c) 68%

(d) 66%

(e) 70%

**15. If distance travelled by train D is increased by 11 1/9% on Tuesday, while the time of travelling of train D on Tuesday is 4 hrs, then find the speed of train D on Tuesday.**

(a) 72
km/hr

(b) 90
km/hr

(c) 112.5
km/hr

(d) 100
km/hr

(e) None of
these

**16. The average marks of 30 students in a class I is 590 and the marks obtained by class II is 10600 and the average mark obtained by 25 students in class III is 500. Total average of all the three class is 600. Find the number of students in class II.**

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

e) 15

**17. In 2015, the price of jaguar car is increased by 22% compared to that of previous year and also in 2016 the price of car is increased by 28% and the price of the car becomes 2200000. Find the price of car in 2014?(approximately)**

a)
Rs.1334737

b)
Rs.1447733

c)
Rs.1408811

d)
Rs.1324733

e)
Rs.1443737

**18. A invests an amount of Rs.10500 for 12 months and B invests an amount of Rs.12000 for t months. Then C invests 9000 for 9 months. At last they got a total profit of Rs.12000. Find B’s time period**

a) 5 months

b) 10
months

c) 12
months

d) Can’t be
determined

e) None of
these

**19. A farmer take loan in pradhan manthri scheme. He wants to take loan in SI as well as in CI, so he got principal of Rs.50000 for 5 years at the rate of 5% per annum. For the first 2 years the interest is compounded annually in CI and for the next 3 years the interest is in SI. Find the total interest paid by the farmer at the end of 5 year.**

a) Rs.12555

b) Rs.12625

c) Rs.13725

d) Rs.12250

e) Rs.11725

**20. Two trains A and B running in the opposite direction and both the trains cross each other in 10 sec. Train A crosses a man standing in the platform is 60 km/hr in 3 sec. Find the length of train B (in metre) which is running at the speed of 120 km/hr?**

a) 300

b) 450

c) 275

d) 500

e) 475

**Solutions:**

**1. A)**? = (7171 + 3854 + 1195) ÷ (892 + 214 + 543)

?
= 12220 / 1649 ≈ 7

**2. C)**? = 1164 * 128 ÷ 8.008 + 969.007 = 1164 * 16 + 970 = 19594

**3. D)**? = (69 * 700 + 33 * 400) / 100 = 61500 / 100 = 615

**4. D)**? = = 4374562 * 64 / 7777 = 36000

**5. C)**? = (44000

**÷**2000) x 400 = 8800

**6. A)**SP = 120/100 * 24000 = 28800

Discount
= 25% = 1/4 ( MP = 4, SP = 4-1 =3)

Gain
= 16 2/3% = 1/6 (CP = 6, SP = 6+1 = 7)

Make
SP same

CP…………SP…………..MP

18………….21………….28

18
== 24000

So
21 == 28000

**7. C)**LCM = 24

So

A
+ B = 24/8 = 3

B
+ C = 24/12 = 2

C
+ A = 24/8 = 3

2
( A+B+C) = 3+2+3 = 8

A+B+C
= 4

(A+B+C)
– (B+C) = 4 – 2 = 2

So
A = 24/2 = 12 days

A
= 36 days

**8. A)**Quantity I. Volume of sphere = (4/3)* Pie* R^3

R=7
; Volume= 1437.33

Quantity
II: V=a^3 = 8^3 = 512

I
> II

**9. E)**x= -2 and 4/3 ; y= -3 and 4/3 ; So no relation

**10. B)**x = 3/2 and 5/2

y=
-2 and 3/2

**11. C)**Speed on Monday = 245/3.5 = 70kmph

Speed
on Tuesday = (75 × 2) – 70 = 80kmph

Distance
travelled on Tuesday = 80 × 3.5 = 280km

**12. A)**Required average = 180/2.5 : 405/4.5 = 4 : 5

**13. B)**Required percentage = 57/105 × 100 ≈ 54%

**14. B)**Required percentage = 54/84 × 100 ≈ = 64%

**15. C)**Distance travelled on Tuesday = 405 × 10/9 = 450km

Speed
= 450/4 = 112.5kmph

**16. C)**Let number of students in class II be x.

(30×590)+10600+
(25×500)= (30+x+25)×600

55+x=68

X=68-55=13

**17. C)**Price of car => x × 122/100 × 128/100 = 2200000

=>
x = Rs.14088114

**18. D)**Since profit ratio is not known, time period for B cannot be determined.

**19. B)**Total interest = [50000 × (1 + 5/100)^2 – 50000] + [(50000 × 3 × 5)/100] = 5125 + 7500 = Rs.12625

**20. B)**Length of train A = (60 × 3)/3600 = 0.05km = 50m

Length
of train B = (120 + 60) × 10/3600 – 50 = 500 – 50 = 450m