High Level Data Interpretation Practice Questions

Mentor for Bank Exams
High Level Data Interpretation Practice Questions
Directions (1 – 5): Study the following table carefully and answer the questions given below:
Number of males and females in various villages
Village
Male
Female
P
350
400
Q
340
360
R
760
640
S
180
245
T
280
240
U
300
270
Percentage of children in the village and the percentage distribution of male and female among children
Village
Percentage
Male Children
Female Children
P
30%
40%
60%
Q
25%
80%
20%
R
35%
60%
40%
S
16%
75%
25%
T
40%
50%
50%
U
20%
66.66%
33.33%
1. What is the ratio of  the total number of adult males in village P and R together to that in Village S and T together ?
a) 103:726
b) 726:103
c) 726:305
d) 305:726
e) None of these
2. What is the total number of villagers in all the villages together ?
a) 4075
b) 4365
c) 4065
d) 4305
e) None of these
3. What is the difference between the number of male children in Village Q and that in Village T ?
a) 32
b) 34
c) 35
d) 46
e) 36
4. What is the total number of female children in all the villages together ?
a) 530
b) 525
c) 535
d) 540
e) None of these
5. What is the ratio of the number of adult females to that of female children in all the villages together?
a) 326:105
b) 105:326
c) 21:106
d) 108:25
e) None of these
Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the questions given below.
The table shows the total number of students in four different colleges A, B, C and D and the number of students placed for jobs in six different years.
Note: TS = Total students, P = Placed
6. In which year was the percentage of students selected for jobs the maximum ?
a) 2012
b) 2010
c) 2007
d) 2008
e) 2009
7. What is the ratio of the total students of college C to those selected for jobs from that college during 2007 – 2012 ?
a) 354 : 145
b) 320 : 237
c) 317 : 241
d) 391 : 193
e) 379 : 261
8. In which college was the percentage of the students selected for the job the maximum in 2009 ?
a) A
b) C
c) B
d) D
e) Data is not sufficient
9. The total number of students of college D who were selected for jobs during 2007-2012 was what percent more than that of college B who were selected for jobs during 2007 – 2012?
a) 8.9%
b) 5.42%
c) 6.2%
d) 4.02%
e) 7.1%
10. A hen and a goat were sold for Rs. 540, thereby making a profit of 25% on a hen and 20% on a goat. When sold for Rs. 538 the profit would be 20% on hen and 25% on goat. Find the cost of a hen (in Rs.)
a) 250
b) 220
c) 200
d) 240
e) None of these
Directions (11 – 15): Study the following caselet and answer the questions.
There are a certain number of people living in different cities viz. P, Q, R, S, T and U. 400 people from city R are above 40 years of age.The number of people whose age is above 40 years from city T is 80% of the people from city R whose age is above 40 years. The number of people whose age is below 40 years from city T is 50% more than the people whose age is above 40 years from city T. The number of people whose age is below 40 years from city Q is 50 more than half the number of people whose age is below 40 years from city T. The number of people whose age is above 40 years from city Q is 30% more than the people whose age is below 40 years from city Q. The total number of people from city Q is equal to the total number of people from city R. The total number of people from city U is 7/3 times the people from city R whose age is below 40 years. The ratio of the number of people above 40 years to the number of people below 40 years in city U is 3:4. The total number number of people above 40 years from all the cities is 1804.The number of people below 40 years from city S is 3/2 times the number of people above 40 years from the same city.The number of people whose age is above 40 years from cities P and S are equal.The number of people below 40 years from city P is  25 less than the number of people from city S below 40 years. Consider that no person from any of the cities is exactly of 40 years.
11. What is the total number of people whose age is below 40 years?
a) 2144
b) 2028
c) 2454
d) 2198
e) 2122
12. What is the ratio of the number of people below 40 years to the number of people above 40 years from city P?
a) 1:3
b) 40:53
c) 57:71
d) 61:44
e) 59:40
13. What percentage of the total number of people who are below 40 years of age is from R?
a) 40.02%
b) 46.51%
c) 13.16%
d) 27.84%
e) 34.75%
14. If 45% of the people from city T who are above 40 years are males and 65% of the total number of people from city T are males, then the number of females from city T who are below 40 years of age will be?
a) 104
b) 238
c) 562
d) 330
e) None of these
15. By what percentage is the number of people from all the given cities below 40 years of age greater than the total number of people from all the cities above 40 years of age?
a) 35.67%
b) 12.42%
c) 9.86%
d) 44.78%
e) 33.79%
Solutions:
(1 – 5):
1. C) Reqd ratio = [(350 – 90) + (760 – 294)] / [(180 – 51) + (280 – 104)]
= (260 + 466) / (129 + 176) = 726 / 305 = 726 : 305
2. B) Total villages = 750 + 700 + 1400 + 425 + 520 + 570 = 4365
3. E) Reqd difference = 140 – 104 = 36
4. B) Total number of female children = 525
5. A) Total number of adult females
P= 400 – 135 = 265
Q = 360 – 35 = 325
R = 640 – 196 = 444
S = 245 – 17 = 228
T = 240 – 104 = 136
U = 270 – 38 = 232
Total = 1630
Reqd ratio = 1630 / 525 = 326 / 105 = 326 : 105
6. C) Total Students of all colleges in 2007 =(500+480+600+490) = 2070
Number of  Students who were selected for jobs in that year=(230+250+330+280)=1090
Reqd%=(1090 / 2070) × 100=52.65%
In 2008,
Total number of  Students in all colleges=(550+450+450+520)=1970
Number of  Students who were selected forjobs=(140+310+170+170)=790
Percentage=(790 / 1970) × 100 = 40.1%
In ,2009, Total number of students in all colleges=525+590+580+590=2285
Number of  Students who were selected forjobs in 2009=(190+230+320)=1060
Percentage =(1060 / 2285) × 100 = 46.4%
In 2010 ,Total number of  Students in all colleges=(600+540+670+410)=2220
Number of  Students who were selected forjobs=(230+190+200+270)=890
Percentage= (890 / 2220) × 100 = 40.09%
In 2011,Total number of  Students in all colleges=(575+490+540+630)=2235
Number of  Students who were selected forjobs=(210+310+180+200)=900
Percentage= (900 / 2235) × 100=40.26% In 2012,
Total number of  Students in all colleges=(580+500+700+650)=2430
Number of  Students who were selected forjobs=(220+200+250+310)=980
Percentage= (980 / 2430) ×100=40.32%
In 2007, Percentage of  Students who were selected for jobs was the maximum
7. A) Total  Students of college C during 2007 – 2012=(600+450+580+670+540+700+=3540
No.of Students selected for jobs in college C during 2007- 2012=(330+170+320+200+180+250)=1450
Required ratio=3540:1450=354:145
8. B) Total No.of  Students college A in 2009=525
No.of Students selected for jobs=190
Percentage of  Students who got jobs = (190 / 525) × 100=36.19%
Total No.of  Students college B in 2009=590
No.of Students selected for jobs=230
Percentage of  Students who got jobs = (230 / 590) × 100=38.98%
Total No.of  Students college in 2009=580
Those selected for jobs=320
Percentage of  Students who got jobs = (320 / 580) × 100=55.17%
Total  Students college D in 2009=590
Those  who selected for jobs=320
Percentage of  Students who got jobs =320/590 x 100=54.23%
Required college is C.
9. D) Total  number of Students college D  who were selected for jobs during 2007-2012=(280+170+320+270+200+310+=1550
Total  number of Students of college B who were selected for jobs during 2007-2012=(250+310+230=190+310+200)=1490
Required  Percentage= [(1550 – 1490) / 1490] × 100=60 = (60 / 1490 )100=4.02%
10. D) Let the CP of a hen and a goat  be Rs. x and Rs. y respectively.
Then, (5x / 4) + (6y / 5) = 540 or 25x + 24y = 10800                   ……(i)
Again,  (6x / 5) + (5x / 4) = 538 or 24x  + 25y = 10760                …….(ii)
Solving we get x = Rs. 240                 y = Rs. 200
(11 – 15):

City
Age above 40 years
Age below 40 years
P
220
305
Q
377
290
R
400
267
S
220
330
T
320
480
U
267
356
Total
1804
2028
11. B) Total number of people whose age is below 40 years = 2028
12. D) Number of people below 40 years from city P = 305,  
Number of people above 40 years from city P = 220
Required Ratio = 305 : 220 = 61 : 44
13. C) Total number of people below 40 year of age = 2028, 
Total number of people below 40 year of age who are from R = 267,
Required Percentage = 267*100/2028 = 13.16%
14. A) No. of people from city T who are above 40 years of age = 320
No. of people from city T who are below 40 years of age = 480
No. of males above 40 years of age = 320 × 0.45 = 144
Total no. of males from city T = 800 × 0.65 = 520
No. of males from city T who are below 40 years of age in city T = 520 – 144 = 376
No. of females below 40 years of age in city T = 480 – 376 = 104
15. B) Total number of people below 40 year of age = 2028, 
Total number of people above 40 year of age = 1804
Therefore required percentage = 12.42%.