Current Affairs Daily Quiz: 30th and 31st July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 30th and 31st July 2017
1. Which state is going to establish eight livelihood incubators to provide self-employment opportunities to the youth?
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Meghalaya
Answer: C)
Explanation: Eight livelihood incubators will be established shortly in Rajasthan with the Centre's assistance to provide self-employment opportunities to the youth. The incubators will also provide loans to the youth under various schemes of the Union and State governments. In addition to Rs. 1 crore each sanctioned for the installation of machinery at the incubators, the Centre will provide financial assistance for recurring expenditure.
2. Sri Lanka has signed a ______ billion dollor deal with China for the control and development of the southern deep-sea port of Hambantota.
a) 0.9
b) 1
c) 1.1
d) 1.2
Answer: C)
Explanation: Sri Lanka has signed a $1.1bn (£837m) deal with China for the control and development of the southern deep-sea port of Hambantota. The deal had been delayed by several months over concerns that the port could be used by the Chinese military.
3. Which metro system has become the only completely 'green' Metro system in the world for adhering to green building norms for its residential colonies.
a) Bangalore
b) Chennai
c) Delhi
d) Kolkata
Answer: C)
Explanation: Delhi Metro has become the only completely 'green' Metro system in the world for adhering to green building norms for its residential colonies. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) had earlier received the green certificates for its Phase-3 stations.
4. Canara Bank has launched its first 'Digital Banking Branch' in Bangalore. The branch is reportedly titled as
a) CANBI
b) CANDI
c) CANRA
d) CANDB
Answer: B)
Explanation: Canara Bank has launched its first 'Digital Banking Branch' at Spencer Towers in MG Road, Bengaluru. The branch is reportedly titled "CANDI" and it will aim to provide an end-to-end digital experience to customers. As a part of its digital campaign, the bank has unveiled several customer friendly mobile apps. This is a first-of-its kind initiative by a public sector bank in the country.
5. Name the Swimmer who becomes first ever to win three gold medals in one night at worlds Championship?
a) Caeleb Dressel
b) Mark Spitz
c) Michael Phelps
d) Matt Biondi
Answer: A)
Explanation: The 20-year-old Caeleb Dressel as America's newest star of the pool recently became the first swimmer to win three gold medals on a single night at either the worlds or the Olympics. Caeleb Dressel accomplished this feat at 2017 FINA World Aquatics Championships in Budapest, Hungary.
6. Name the Union Minister who launched "Jiyo Parsi Publicity Phase-2" scheme in Maharashtra?
a) Devendra Fernavis
b) Vinod Tawde
c) Mukhtar Abbas Naqvi
d) Pankaja Munde
Answer: A)
Explanation: Mukhtar Abbas Naqvi, the Union Minister of State (Independent Charge) for Minority Affairs & Parliamentary Affairs, has launched "Jiyo Parsi Publicity Phase-2" in Mumbai, Maharashtra under the Jiyo Parsi scheme. The main purpose of the "Jiyo Parsi" scheme (or Central Sector Scheme) is to reverse the declining trend of Parsi population by adopting a scientific protocol and structured interventions, stabilize their population and increase the population of Parsis in India.
7. Name the government agency has developed India's first unmanned tank "Muntra"?
a) Indian Space Research Organization (ISRO)
b) Defence Research and Development Organisation (DRDO)
c) Defence Intelligence Agency (DIA)
d) National Technical Research Organisation (NTRO)
Answer: B)
Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has recently developed India's first unmanned tank "Muntra" that can remotely operate. The agency has developed the tank in three different variants to tackle any kind of situation - 'Muntra S' for surveillance missons, 'Muntra M' for mine detection and a third variant 'Muntra N' for reconnaissance in areas with nuclear and bio threats.
8. World Day against Trafficking in Persons is observed on
a) July 30th
b) July 31st
c) July 29th
d) August 1st
Answer: B)
Explanation: The Member States adopted resolution A/RES/68/192 and designated July 30 as the World Day against Trafficking in Persons. This resolution declared that such a day was necessary to "raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights".
9. Name the World's Smallest spacecraft launched by the Indian Rocket?
a) Aryabhatta
b) Bhaskara II
c) Sprites
d) INSAT - 1 A
Answer: C)
Explanation: The world's smallest spacecraft ever launched have successfully been placed in low Earth orbit by Indian Space Research Organisation (ISRO) PSLV rocket. It is named as Sprites, the 3.5cmx3.5cm space probes weigh 4 grams each and run on sunlight.
10. WSF-World junior squash championship which was concluded recently was held in
a) Australia
b) New Zealand
c) Hungary
d) Denmark
Answer: B)
Explanation: India finished sixth overall in the girls' team event of the 2017 WSF-World junior squash championship in Tauranga, New Zealand.
11. Who among the following were not conferred for Ramon Magsaysay Awards 2017?
a) De Lima
b) Yoshiaki Ishizawa
c) Gethsie Shanmugam
d) None of these
Answer: D)
Explanation: Yoshiaki Ishizawa, a Japanese historian who helped Cambodians preserve the Angkor temples, and Gethsie Shanmugam, a Sri Lankan teacher who counselled war widows and orphans to overcome their nightmares, are among the six winners of this year's Ramon Magsaysay Awards.
12. The world's longest pedestrian suspension bridge opened in ________.
a) Switzerland
b) Japan
c) Germany
d) China
Answer: A)
Explanation: The world's longest pedestrian suspension bridge opened in Switzerland, a ribbon-thin span nearly a third of a mile long that challenges hikers to proceed in places at nearly 28 stories above ground.
13. Who among the following Actress won Big Zee Entertainment's Best Actress Award recently?
a) Alia Bhat
b) Deepika Padukone
c) Katrina Kaif
d) Sunny Leone
Answer: A)
Explanation: The sixth edition of Big Zee Entertainment Awards 2017 was held in Mumbai. Alia Bhatt and Shahid Kapoor won the Best Actor, Actress Award for their brilliant performance in Udta Punjab.
14. Name the India's first unmanned tank which was developed by DRDO recently?
a) Mantra
b) Tantra
c) Muntra
d) Mnuart
Answer: C)
Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an unmanned, remotely operated tank which has three variants - surveillance, mine detection and reconnaissance in areas with nuclear and bio threats. It is called Muntra. The vehicle has been tested and validated at Mahajan field firing range in Rajasthan under dusty desert conditions where temperatures touched 52 C.
15. Who among the following has been appointed as the part time member of IRDA?
a) Ravi Mittal
b) Mukesh Kumar Jain
c) Manohar Trivedi
d) Ravi Shankar Prasad
Answer: A)
Explanation: Ravi Mittal has joined as an additional secretary in the Ministry of Finance in place of Anil Khachi, is now a part-time member of the IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) board. Mittal has replaced N S Rao at Irdai, who is a joint secretary level officer.
16. Name the Indian sportsperson who has won bronze in the Under-7 rapid championship at the 2017 Asian Schools Chess Championship (ASCC)?
a) Kuldeep Lohia
b) T S Mani
c) Aditya Patil
d) Kiaan Agarwal
Answer: C)
Explanation: Aditya Patil and Suhaani Lohia have clinched bronze medals at the 13th edition of Asian Schools Chess Championship (ASCC) 2017 in Panjin, China. Aditya won bronze in the Under-7 rapid championship, while Suhaani Lohia won the bronze in the Under-9 girls blitz championships. Both these prodigious talents are products of the South Mumbai Chess Academy (SMCA).
17. Name the bank that has offered Bharat Bill Payment System, recently, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers.
a) Karnataka Bank
b) Andhra Bank
c) Indian Overseas Bank
d) Bank of Baroda
Answer: C)
Explanation: Public sector Indian Overseas Bank has offered Bharat Bill Payment System, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers. BBPS is an integrated bill payment system that offers inter-operable online bill payments to customers. It include online payments of electricity, telecommunication, DTH, water and gas bills, the Chennai headquartered bank said in a statement.
18. Who among the following wins Hungarian Grand Prix?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Valtteri Bottas
d) Daniel Ricciardo
Answer: A)
Explanation: Sebastian Vettel of Ferrari wins Hungarian Grand Prix won his fourth victory of the season. As Sebastian Vettel took the chequered flag at the Hungaroring to claim his fourth victory of the season, his chief title rival was selflessly surrendering the final spot on the podium to his Mercedes team-mate Valtteri Bottas.