Current Affairs Daily Quiz: 1st August 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 1st August 2017
1. Who is named Cisco President for India SAARC region?
A) Kevin Bandy
B) Sameer Garde
C) Wendy bahr
D) Kelly A Kramer
Answer: B)
Explanation: Tech giant Cisco named former Philips Healthcare executive, Sameer Garde as President for its India and South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) operations. He succeeded Dinesh Malkani.
2. Who has been appointed as Chief of Eastern Command?
A) Lt General Abhay Krishna
B) General Bipin Rawat
C) Lt General Cherish Mathson
D) None of the above
Answer: A)
Explanation: Lt General Abhay Krishna, who owns extensive service experience of the Northeast India was appointed as the Chief of the Indian Army’s Eastern Command. Krishna succeeds Lt Gen Praveen Bakshi who has retired from service.
3. Who among the following is the first person to receive the Medal of Honor from President Donald Trump?
A) James McCloughan
B) Nathan McElroy
C) Julius Callaghan
D) Peter Melenick
Answer: A)
Explanation: An Army medic who ran into danger to save wounded soldiers during a Vietnam War battle despite his own serious wounds became the first Medal of Honor recipient under President Donald Trump. 48 years after the selfless acts of bravery, James McCloughan is now nationally recognised.
4. RBI imposed a penalty of Rs 1 crore on state-owned bank with the directions on Know Your Customer (KYC) norms.
A) Central Bank of India
B) Bank of Maharashtra
C) Vijaya Bank
D) Union Bank of India
Answer: D)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) said it has imposed a penalty of Rs 1 crore on state-owned Union Bank of India for "non-compliance" with the directions on Know Your Customer (KYC) norms.
5. Central Board of Direct Taxes (CBDT) entered into how many Unilateral Advance Pricing Agreements (UAPAs) with Indian taxpayers in the month of July, 2017?
A) Six
B) Seven
C) Eight
D) Nine
Answer: D)
Explanation: The Central Board of Direct Taxes (CBDT) entered into nine Unilateral Advance Pricing Agreements (UAPAs) with Indian taxpayers in the month of July 2017. The APA Scheme endeavors to provide certainty to taxpayers in the domain of transfer pricing by specifying the methods of pricing and determining the Arm’s Length Price of international transactions in advance for a maximum period of five future years.
6. Union Government has ordered state-run oil companies to raise subsidised cooking gas, LPG prices by how much?
A) Rs 5
B) Rs 10
C) Rs 4
D) Rs 8
Answer: C)
Explanation: With an aim to eliminate all subsidies by March 2018, the Union Government has ordered state-run oil companies to raise subsidised cooking gas, LPG (liquified petroleum gas), prices by four rupees per cylinder every month. The information in this regard was provided in the Lok Sabha by Petroleum and natural Gas Minister Dharmendra Pradhan on 31 July 2017.
7. Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, a classical vocalist and one of the leading exponents of Dhupad tradition, passed away at the age of?
A) 78
B) 76
C) 79
D) 77
Answer: A)
Explanation: Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, a classical vocalist and one of the leading exponents of Dhupad tradition, passed away following a brief illness in Pune. He was 78.
8. Recently, new bilateral Agreement on Trade, Commerce and Transit between India and which country came into force?
A) Bhutan
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Sri Lanka
Answer: A)
Explanation: The new bilateral Agreement on Trade, Commerce and Transit between India and Bhutan came into force. It aims to strengthen the bilateral relations between India and Bhutan. The Agreement provides for a free trade regime between the territories of India and Bhutan. It also provides for a duty-free transit of Bhutanese merchandise for trade with third countries.
9. Which state government has launched "Apni Gaddi Apna Rojgar" scheme for jobless youth?
A) Maharashtra
B) Punjab
C) Assam
D) Haryana
Answer: B)
Explanation: The Punjab government has recently launched its flagship 'Apni Gaddi Apna Rozgar' scheme for jobless youth by flagging off over 100 uberMOTO bikes. Under the scheme, the state government will provide commercial two wheelers and four wheelers to unemployed youth at subsidised rates. The scheme will be a game-changer for the youth of Punjab and will play a catalysing role in encouraging micro-entrepreneurship opportunities throughout the state.
10. Name the scheme which was launched to assess sanitation in all 4,041 cities and towns of the country?
A) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
B) Swachh Survekshan-2018
C) Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY)
D) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)
Answer: B)
Explanation: Central government launched 'Swachh Survekshan-2018' to rank all the 4,041 cities and towns of the country based on infrastructure development for improved sanitation services and their sustainability, outcomes, citizen connect and visible impact on ground.
11. 19th RCEP Trade Negotiating Committee Meeting held in which among the following Indian cities?
A) Bangalore
B) Vishakhapatnam
C) Chennai
D) Hyderabad
Answer: D)
Explanation: The 19th round of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Trade Negotiating Committee (TNC) meetings and other related meetings were held from 17 to 28 July 2017 in Hyderabad, India.
12. Central Government has launched ‘Swachh Survekshan-2018’ to rank cities and towns of India. How many cities and towns will be covered under this survey?
A) 2041
B) 3041
C) 4041
D) 5041
Answer: C)
Explanation: Central Government has launched the third cleanliness survey ‘Swachh Survekshan-2018’ to rank all the 4,041 cities and towns of the country based on infrastructure development for improved sanitation services and their sustainability, outcomes, citizen connect and visible impact on ground.
13. Summer Olympics 2024 is going to held in
A) Paris
B) Los Angles
C) Washington D.C
D) Cape Town
Answer: A)
Explanation: Los Angeles reached an agreement with the leaders of the International Olympic Committee on plans to host the 2028 Summer Games. It announced its bid for the 2028 Summer Olympics after agreeing on a deal that paves the way for Paris to host in 2024.