Current Affairs Daily Quiz: 19th August 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 19th August 2017
1. Which country appoints First Tamil Navy Chief After Four Decades?
A) Russia
B) Sri Lanka
C) Australia
D) Africa
Answer: B)
Explanation: Rear Admiral Travis Sinniah appointed as the chief of Sri Lanka's naval forces to head the Navy since the brutal civil war erupted in the country 45 years ago. He succeeds Vice Admiral Ravi Wijegunaratne got retired. He got appointed as the Navy Chief by President Maithripala Sirisena.
2. Who appointed Nikolay Kudashev as Russia’s New Ambassador to India ?
A) Vladimir Putin
B) Angarskie Hutora
C) Maly istok
D) Volzhskiy Utyos
Answer: A)
Explanation: Russian President Vladimir Putin appointed career diplomat Nikolay Kudashev as Russia’s new ambassador to India. The appointment of Kudashev comes nearly seven months after the death of Russia’s previous ambassador to India Alexander Kadakin.
3. Which insurance Company joined with the Union Bank for Insurance Deals recently ?
A) Bajaj Allianz General Insurance
B) HDFC General Insurance
C) SBI General Insurance
D) Kotak Mahindra Life Insurance
Answer: A)
Explanation: Union Bank of India entered into a corporate agency agreement with Bajaj Allianz General Insurance and Cholamandalam MS General Insurance for distribution of their insurance products. The public sector bank already with the corporate agency agreement with The New India Assurance.
4. Which city the Telecom Regulators of 23 Asia-Pacific countries to meet recently ?
A) New Delhi
B) Chennai
C) Patna
D) Mumbai
Answer: A)
Explanation: The Telecom regulators of 23 countries from the Asia-Pacific will meet in Delhi this month to discuss challenges in framing rules for the digital ecosystem and regional roaming. The Regulatory heads of Australia, Afghanistan, Iran, Malaysia, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Vanuatu, Fiji and some others are slated to attend the International meet.
5. Which country launches the first cyber court for the e-commerce hub of Hangzhou?
A) Russia
B) India
C) Japan
D) China
Answer: D)
Explanation: China launched its first cyber court specializing in handling Internet-related cases in the e-commerce hub of Hangzhou. The Hangzhou Internet Court in Hangzhou will handle cases such as online trade disputes and copyright lawsuits. Hangzhou is home to many Internet companies, including e-commerce giant Alibaba.
6. With Which country Japan Vow To Boost Defence Cooperation with India ?
A) United States of America
B) Russia
C) Africa
D) Australia
Answer: A)
Explanation: The United States of America and Japan agreed to advance their multilateral security and defense cooperation with countries like India, South Korea, and Australia, amidst China's growing assertiveness in the Asia Pacific region.
7. How many villages are adopted by the State Bank of India for CSR initiative?
A) 25
B) 39
C) 50
D) 44
Answer: C)
Explanation: State Bank of India launched a CSR initiative, SBI Gram Seva, which will work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure. Initially, 10 gram panchayats comprising of 50 villages in six states have been adopted. The SBI Foundation will identify and partner with NGOs to carry out CSR initiatives under which it adopt five villages each from 10 village panchayats with each village getting around Rs 2.40 crore over the next three years.
8. What is the name of the ship which is Circumnavigating the Globe on an Indian-Built SailBoat INSV Tarini by Women Naval Officers?
A) USS Jimmy Carter
B) USS Carl Vinson
C) Surface Combalant
D) Navika Sagar Parikrama
Answer: D)
Explanation: Navika Sagar Parikrama is a project wherein a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew. The voyage of Navika Sagar Parikrama will begin from Goa in the first week of September 2017 and culminate on their return in March 2018.
9. Which day is observed on 19th August across the world ?
A) World Health Day
B) World Earth Day
C) World Humanitarian Day
D) World Youth Day
Answer: C)
Explanation: World Humanitarian Day (WHD) is held every year on 19 August to pay tribute to aid workers who risk their lives in humanitarian service, and to rally support for people affected by crises around the world. The theme for WHD 2017 will be  #NotATarget.
10. August 19 is celebrated as __________.
A) World Breastfeeding Week
B) International Forgiveness Day
C) World Photography Day
D) Montreal World Film Festival
Answer: C)
Explanation: August 19 is observed as World Photography Day, which aims to inspire photographers across the planet to share a single photo with a simple purpose: to share their world with the world. On August 19, 2010 World Photo Day hosted its first global online gallery. Almost 270 photographers shared their pictures and people from over 100 countries visited the website.
11. Which currency notes are going to be released by the Reserve Bank of India recently ?
A) 50
B) 100
C) 200
D) 1000
Answer: A)
Explanation: Reserve Bank of India (RBI) will shortly issue new banknotes of Rs 50 denomination in the Mahatma Gandhi (New) Series. The banknote will bear the signature of RBI Governor Dr. Urjit R. Patel on the front side along with the guarantee and promise clause and the RBI emblem.
12. Who inaugurate Orient Craft Textile facility in Jharkhand?
A) Shri Arun Jaitley
B) Smt Smriti Irani
C) Shri Vijay Sekar
D) Smt Sushma Swaraj
Answer: B)
Explanation: Union Minister for Textile and Information & Broadcasting, Smriti Irani to inaugurate Orient Craft Textile facility at Irba near Ranchi in Jharkhand. The event will pave way for new investment as two projects will be inaugurated while foundation stone will be laid for 70 projects during the function.
13. India bags __________ medals in World Dwarf Games.
A) 37
B) 20
C) 28
D) 32
Answer: A)
Explanation: The Indian contingent for the World Dwarf Games made the entire nation proud of their achievements as they bagged as many as 37 medals from the games, which were held in Toronto, Canada. Incredibly, they managed to secure a top-10 finish in the tournament, having clinched 15 gold, 10 silver and 12 bronze medals at the event.
14. Who inaugurated two day Chief Electoral Officers Conference of all States and Union Territories commenced in New Delhi?
A) Narendra Modi
B) A.K. Jyoti
C) O.P. Rawat
D) Nasim Zaidi
Answer: B)
Explanation: A two day Chief Electoral Officers’ Conference of all States and Union Territories commenced in New Delhi. It was inaugurated by Shri. A.K. Joti, Chief Election Commissioner of India and Shri. O.P. Rawat, Election Commissioner of India. The event is being organised by the Election Commission of India (ECI) at New Delhi on 18th and 19th August, 2017 to review performance as well as to explore new initiatives and improve the election management and voter experience.
15. Which bank has cut its rates to 50 basis point to 3.5 percent on deposit below 5 Lakh, after second largest private sector lender in the country, HDFC Bank has cuts its savings bank interest rate?
A) Axis Bank
B) Yes Bank
C) Indusind Bank
D) ICICI Bank
Answer: D)
Explanation: After second largest private sector lender in the country, HDFC Bank cuts its savings bank interest rate, another private sector lender, this time ICICI Bank has cut its rate too. The bank announced that it has slashed its interest rate by 50 basis points to 3.5 per cent on deposits below Rs 50 lakh.