Current Affairs Daily Quiz: 18th August 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 18th August 2017
1. Which of the following ministry has launched the ‘Harit Diwali, Swasth Diwali’ campaign in New Delhi?
A) Ministry of Home
B) Ministry of Finance
C) Ministry of Health and Family Welfare
D) Ministry of Environment
Answer: D)
Explanation: The Union Minister of Environment, Forest, and Climate Change ‘Dr. Harsh Vardhan’ has launched the ‘Harit Diwali, Swasth Diwali’ campaign in New Delhi. As a part of the campaign, the Environment Ministry will undertake various activities to create awareness among various stakeholders and encourage people to participate in combating air pollution.
2. In a bid to check round tripping of the precious metal, government has banned exports of gold jewellery, medallions and other articles above:
A) 18- carat purity
B) 22- carat purity
C) 20- carat purity
D) 21- carat purity
Answer: B)
Explanation: In a notification, the Directorate General of Foreign Trade (DGFT) has said certain provisions of the foreign trade policy (2015-20) are “amended to allow export of gold jewellery (plain or studded) and articles containing gold of 8 carats and above up to a maximum limit of 22 carats only from domestic tariff area and export-oriented units, electronics hardware technology parks, software technology parks and bio technology parks.
3. _______ has launched a new direct route between its Hamad Port and Pakistan’s port of Karachi?
A) Qatar
B) Kuwait
C) Bahrain
D) UAE
Answer: A)
Explanation: The new route was launched on August 12, 2017. It will boost trade between the two countries. It will also offer “fast and secure” corridor for importers and exporters, with transit time of six days from Qatar to Karachi and eight days back.
4. How many Indian-Origin Persons in Fortune’s Annual ‘40 Under 40’ List recently ?
A) 5
B) 6
C) 9
D) 8
Answer: A)
Explanation: Five Indian-origin persons featured in Fortune’s annual list of 40 young and influential people in the field of business. The Indian-origin persons who are included in the list are 26-year-old Divya Nag, Rishi Shah, Shradha Agarwal, Leila Janah, and Irish Prime Minister Leo Varadkar.
5. Which among the following companies launches Digital Wallet Powered by MobiKwik recently ?
A) Jio
B) Idea
C) Vodafone
D) BSNL
Answer: D)
Explanation: Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) went digital by launching a bespoke mobile wallet (mobile payment App) that would enable its existing 100 million customers to make Bill payments.
6. Which team won Spanish Super Cup ?
A) Zaragoza
B) Sevilla
C) Valencia
D) Real Madrid
Answer: D)
Explanation: Real Madrid won the Spanish Super Cup for the 10th time recently. They defeated over Barcelona Team.
7. Who is named as 2017’s Highest-Paid Female Actor ?
A) Emma Stone
B) Jessica hiel
C) Mystica Winston
D) Mary Williams
Answer: A)
Explanation: Emma Stone named as Hollywood’s best-paid female actor in Forbes annual list of top earners. The 28-year-old made $26m in the last 12 months, the majority of which was earned from her Oscar-winning performance in the musical romance La La Land.
8. Who is appointed as the President and Managing Director of General Motors ?
A) Sanjiv Gupta
B) Ramesh Singh
C) Suresh Yadav
D) Naresh Iyer
Answer: A)
Explanation: General Motors (GM) India announced the appointment of Sanjiv Gupta as the new President and Managing Director of the company. The current President and Managing Director Kaher Kazem will hand over the reins of the company to Sanjiv Gupta, who is Chief Financial Officer, effective September 1, 2017.
9. Who won the Bulgaria Open International Series title recently ?
A) Lakshya
B) Sunil Kumar
C) Ramesh Kumar
D) Rajesh Khanna
Answer: A)
Explanation: Lakshya won the Bulgaria Open International Series title recently. He defeated Croatia's Zvonimir Durkinjak in the men's singles final in Sofia, Bulgaria. He had beaten Sri Lanka's Dinuka Karunaratna 21-19 21-14 in the semi-finals.
10. Who launched mobile App MyFASTag and FASTag Partner ?
A) Anna University
B) Indian Institute of Technology
C) The National Highways Authority of India
D) Income tax Department
Answer: C)
Explanation: The National Highways Authority of India launched two mobile Apps namely MyFASTag and FASTag Partner in New Delhi, to facilitate the availability of FASTags for Electronic Toll Collection. MyFASTag is a consumer App can be downloaded from the App Store for both Android and iOS systems. FASTag Partner is a merchant App agencies like Common Services Centre, banking partners, and vehicle dealers can sell and enroll FASTag through this App.
11. Name the Veteran photographer who passed away recently after undergoing a surgery a few days ago in New Delhi.
A) P Narayana
B) S Paul
C) R Shankar
D) S Prabhu
Answer: B)
Explanation: Veteran photographer ‘S Paul’ (88-year) passed away at a private hospital after undergoing a surgery a few days ago in New Delhi. Paul received recognition and fame as a professional photographer when his pictures were selected for publication in three renowned British publications (Amateur Photographer, Miniature Camera & Miniature Camera World).
12. Name the bank inaugurated AADHAAR enrolment centre in Chennai ?
A) Dena Bank
B) Canara Bank
C) State bank of India
D) Karur Vysya Bank
Answer: D)
Explanation: Private sector Karur Vysya Bank has unveiled the Aadhaar Enrolment Centre in Chennai. It is the first private sector bank to provide Aadhaar Enrolment Centre service in the country.
13. HDFC Bank cut interest rates on most of its savings accounts to __________.
A) 3.2%
B) 3.0%
C) 3.8%
D) 3.5%
Answer: D)
Explanation: HDFC Bank Ltd cut interest rates on most of its savings accounts to 3.5% from 4%. Customers with savings bank account balance of 5 million rupees and above will continue to earn interest at 4 percent per annum.
14. Who has been appointed as the Interim CEO of Infosys after Vishal Sikka's resigantion?
A) R Seshasayee
B) U B Pravin Rao
C) D. N. Prahlad
D) D. Sundaram
Answer: B)
Explanation: U B Pravin Rao has been appointed as the Interim CEO of the company. Vishal Sikka has resigned as the Chief Executive Officer and Managing Director of Infosys.
15. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) recently approved the proposal of DIPAM for the strategic disinvestment. Here, the term DIPAM stands for
A) Department of Innovation and Public Asset Management
B) Department of Investment and Public Asset Migration
C) Department of Investment and Public Asset Management
D) Department of Investigation and Public Asset Management
Answer: C)
Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved revision in the procedure and mechanism for strategic disinvestment. In this regard, the proposal was forwarded by the Department of Investment and public Asset Management (DIPAM). The approval will help in speedy completion of strategic disinvestment transactions.