Current Affairs Daily Quiz: 17th August 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 17th August 2017
1. Neymar has become a goodwill ambassador for Handicap International on Monday. He hails from which country?
A) Portugal
B) Nigeria
C) Brazil
D) USA
Answer: C)
Explanation: Brazilian star Neymar has become a goodwill ambassador for Handicap International on Monday, pledging to work for millions who are 'less visible' but deserve equality. Neymar was announced as a goodwill ambassador outside the United Nations in Geneva.
2. Who among the following has been bestowed with the 2017 Kalpana Chawla Award for courage and daring enterprise?
A) Preethi Srinivasan
B) K. Satyagopal
C) S.P. Thyagarajan
D) V.P. Elayapari
Answer: A)
Explanation: Preethi Srinivasan, the former State under-19 cricket captain, has bestowed with the 2017 Kalpana Chawla Award for courage and daring enterprise from Chief Minister Edappadi K. Palaniswami during the 71st Independence Day celebrations at Fort St. George in Chennai, Tamil Nadu. Beside her, the Government of Tamil Nadu has also awarded S.P. Thyagarajan with the APJ Abdul Kalam award for discovering a patented drug to treat hepatitis B.
3. Which among the following banks has planned to launch Instant Credit Card for its Net banking customers?
A) Canara Bank
B) City Union Bank
C) Bank of Maharashtra
D) Punjab National Bank
Answer: B)
Explanation: City Union Bank customers can generate a credit card online for free for its Net banking customers. All that a customer has to do is log on to his/her net banking account and seek a credit card. Only, the customer must have a fixed deposit with the bank. "We will mark a lien on the FD. The customer will be allowed a credit limit of up to 80 per cent of the deposit or a maximum of Rs 3 lakh.
4. According to global leader in broadband testing Ookla, which country has the fastest mobile Internet in the world?
A) Hong Kong
B) USA
C) Germany
D) Norway
Answer: D)
Explanation: According to global leader in broadband testing Ookla, Norway has the fastest mobile Internet in the world. In only 13 months, Norway has jumped from 11th to first place on the list of world best providers of fast Internet connection, Xinhua reported.
5. North Koel Reservoir Project gets approval to the proposal to complete the balance works. The project is constructed in which among the following states?
A) Bihar and Uttar Pradesh
B) Bihar and West Bengal
C) Bihar and Jharkhand
D) Jharkhand and West Bengal
Answer: C)
Explanation: The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval to the proposal to complete the balance works of the North Koel Reservoir Project in Jharkhand and Bihar at an estimated expenditure of Rs.1622.27 crore to be incurred during three financial years from the start of the project. The project is situated on North Koel river which is a tributary of Sone river finally joining the river Ganga.
6. Shri P R Seshadri was appointed as a Managing Director & Chief Executive Officer of
A) Andhra Bank
B) United Bank of India
C) Karur Vysya Bank
D) Kotak Mahindra Bank
Answer: D)
Explanation: Karur Vysya Bank (KVB) appointed Shri P R Seshadri as Managing Director & Chief Executive Officer of the Bank. He is appointed for the period of three years.
7. The fund which was created by the Union Cabinet for Secondary School Education is?
A) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA)
B) Madhyamik and Uchchatar Shiksha Kosh (MUSK)
C) Inclusive Education for Disabled at Secondary Stage ( IEDSS )
D) Incentive for Girls School Education
Answer: B)
Explanation: The Union Cabinet of Prime Minister Shri Narendra Modi accorded its approval today for the creation of a non-lapsable pool in the Public Account for secondary and higher, education is known as "Madhyamik and Uchchtar Shiksha Kosh" (MUSK) which all proceeds of "Secondary and Higher Education Cess" are credited.
8. G-7 interior ministers centered on security issues summit will be hosted by
A) Italy
B) Liberia
C) India
D) Nepal
Answer: A)
Explanation: Italy will host a summit of G-7 interior ministers centered on security issues. The summit is expected to be held in October. According to Italian Interior Minister Marco Minniti, the meeting is being organized at the request of Italy's G-7 partners namely Canada, France, Germany, the United Kingdom, Japan and the United States.
9. "Indira Canteen" for urban poor is launched by which state government?
A) Delhi
B) Karnataka
C) Himachal Pradesh
D) Uttarakhand
Answer: B)
Explanation: The Karnataka government and Congress Vice President Rahul Gandhi have launched 'Indira Canteen' in Bengaluru with an aim to reach out to the poorer sections of the society. The canteens will offer breakfast at Rs 5 and lunch and dinner at Rs 10 per plate. Of a total of proposed 198 canteens, 101 were launched on August 16, 2017 and the rest would start functioning from October 2, 2017.
10. Name the bank that has launched a CSR (Corporate Social Responsibility) initiative.
A) State Bank of India
B) Reserve Bank of India
C) Bank of India
D) Punjab National Bank
Answer: A)
Explanation: State Bank of India launched a CSR (Corporate Social Responsibility) initiative, SBI Gram Seva, which will work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure. It will identify and partner with NGOs to carry out CSR initiatives under which it adopts five villages each from 10 village panchayats with each village getting around Rs 2.40 crore over the next three years. Initially, 10-gram panchayats comprising of 50 villages in six states have been adopted.
11. NABARD has conferred the 'best performance award' for 2016-17 to which regional rural bank?
A) Telangana Grameena Bank
B) Allahabad UP Gramin Bank
C) Karnataka Vikas Grameen Bank
D) Madhyanchal Gramin Bank
Answer: C)
Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has conferred the 'best performance award' for 2015-16 and 2016-17 to Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB) for its work in the field of credit-linking joint liability groups (JLGs). The KVGB is sponsored by syndicate bank.