Quantitative Aptitude Problems for IBPS Clerk (Set - 6)

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Problems for IBPS Clerk (Set - 6)
Direction (1 – 5): Study the following table and answer the questions followed:
No of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the exam.
City
No. of Candidates (Lakhs)
Passing : Failing
A
1.25
7 : 3
B
3.14
5 : 3
C
1.08
4 : 5
D
2.27
1 : 3
E
1.85
3 : 2
F
2.73
7 : 5
1. What is the ratio of the no. of candidates failing in the exam from City D to that of those failing the exam from City A ?
a) 289 : 42
b) 42 : 489
c) 227 : 50
d) 50 : 227
e) None of these
2. The no. of candidates appearing for the exam from City C is approximately what percent of the number of candidates appearing for the exam from City B ?
a) 27
b) 34
c) 42
d) 21
e) 38
3. The no. of candidates passing in the exam from City F is approximately what percent of the no. of candidates appearing in City B and City C together ?
a) 45%
b) 30%
c) 37%
d) 42%
e) None of these
4. Which city has the highest number of students failing in the entrance exam ?
a) F
b) C
c) B
d) D
e) None of these
5. What is the total no. of candidates passing the exam from City A and City E ?
a) 198500
b) 875000
c) 111000
d) 110000
e) None of these
6. If Rs. 6200 amounts to Rs. 8804 in 3 years 6 months, what will Rs. 7800 amount to in 4 years 6 months at the same rate percent per annum ?
a) Rs.11924
b) Rs.12012
c) Rs.12428
d) Rs.12896
e) None of these
7. Certain number of persons can do a work in 50 days. If there were 7 persons more the work could be finished in 14 days less. How many persons were there initially ?
a) 18
b) 24
c) 28
d) 35
e) None of these
8. Two pipes 'A' and 'B' would fill a tank in 36 hours and 45 hours respectively. If both pipes are opened together, find when the first pipe must be closed so that the tank may be just filled in 30 hours ?
a) 6 hours
b) 9 hours
c) 12 hours
d) 15 hours
e) 18 hours
9. A shopkeeper buys 5 tables and 8 chairs for Rs. 5000. He sells the tables at a profit of 12% and chairs at a loss of 8%. If his total gain is Rs. 80 then what price does he pay for a table and a chair ?

A) Rs. 480, Rs. 325
B) Rs. 450, Rs. 320
C) Rs. 400, Rs. 325
D) Rs. 425, Rs. 375
E) None of these
10. The length of a rectangle is thrice its breadth. If its length is decreased by 6m. and breadth is increased by 6m. the area of rectangle is increased by 132m^2 . What is the length of rectangle ?

A) 27 meter
B) 33 meter
C) 36 meter
D) 42 meter
E) 48 meter
Solutions:
1. C) Required ratio = [2.27 × (3/4)] / [1.25 × (3/10)] = 227 : 50
2. B) Required % = No. of candidates from C / No. of candidates from B × 100 = 1.08/3.14 × 100 = 34%
3. C) Required % = Passing from F / Appearing candidates from B and C × 100 = {[2.73 × (7/12)] / 4.22} × 100 = 37% approx.
4. D) Maximum candidates failed from city D = 2.27 × 3/4 = 1.7025 lakhs
5. A) Total passing candidates from A and E = 1.25 × 7/10 + 1.85 × 3/5
= 1.985 lakhs = 198500
6. B) SI = 8804 – 6200 = 2604
Therefore R = (2604 × 100)/(6200 × 3.5) = 12% p.a
Now for Rs.7800, SI = (7800 × 4.5 × 12)/100 = 4212
Therefore required amount = 7800 + 4212 = 12012
7. A) Let the original number of men be ‘x’
Therefore 7 person (50 – 14 = 36) days work = x persons 14 days work
Therefore x = (7 × 36)/14 = 18
8. C) Let the first pipe is closed after ‘t’ hours
Therefore (t/36 + 30/45) = 1 => t/36 = 1 – 2/3 = 1/3
=> t = 36 × 1/3 = 12 hours
9. A) Let the price of a table is ‘x’ and chair is ‘y’
Therefore 5x + 8y = 5000 ……… (i)
12% of 5x = 5x × 12/100 = 3x/5 and 8% of 8y = 16y/25
According to the given information
3x/5 – 16y/25 = 80 => 15x – 16y = 2000 …….. (ii)
By solving the equations (i) and (ii) we get
x = 480 and y = 325
10. D) Let the breadth of rectangle is ‘x’, then its length = 3x
=> Area = 3x^2
Now, (3x – 6)(x + 6) – 3x^2 = 132
=> 3x^2 + 12x – 36 – 3x^2 = 132
=> 12x = 132 + 36 = 168 => x = 14
Therefore length = 3x = 42m