__Quantitative Aptitude Practice Quiz | IBPS PO | IBPS Clerk | IBPS RRB__**Directions (1 – 5): Answer the questions based on the following information given below:**

**Kashish film festival is organised every year in Mumbai and Movies across the world are screened in the film festival representing the LGBT issues that people from the community face every day in the life. There are three categories of movies i.e short movies (movies lasting upto 20 min), medium movies (movies more than 20 min and less than 90 min) and large movies (movies lasting more than 90 min). Total 200 movies are screened in the film festival. Number of short movies screened are 30% of the total number of movies screened out of which 1/3**

^{rd}of the movies are directed by female persons. Number of medium movies screened is 15% of the total number of movies screened, 40% of them being directed by females. Remaining number of movies screened are the large movies and 30% of these movies are directed by female persons. Movies from each category are selected for three categories of awards, i.e. Bhushan, Padmabhushan, Vibhushan. One movie selected from each categories for the awards.

**1. Find the total number of females directing short and medium movies?**

a)
20

b)
12

c)
32

d)
22

e)
28

**2. Find the time taken by committee to complete the screening of all the short movies, if it takes 12 minutes on an average to complete a sort movie and the members take a break of 30min for lunch and breakfast each?**

a)
5hr

b)
6hr

c)
7.5hr

d)
9hr

e)
None of the above

**3. if the audience who visit the screening has to pay a fee to watch the movies screened in the film festival and every short, medium and large movies costs Rs.75, Rs.125 and Rs.150 then find the total amount collected by the organizers of the film festival?**

a)
8250

b)
20000

c)
21000

d)
23475

e)
24750

**4. If the number of medium and large movies screened and interchanged, then find the approximate percentage increase/decrease in the revenue collected by the organisers if every short, medium and large movie costs Rs.75, Rs.125 and Rs.150 each?**

a)
-7.8%

b)
-8.08%

c)
-9.08%

d)
-10.8%

e)
None of the above

**5. Find the ratio of male directors who have directed short and medium movies to the female directors who have directed medium and large movies?**

a)
58 : 45

b) 59
: 44

c)
61 : 33

d)
41 : 33

e)
None of the above

**6. A starts a business with a capital of Rs. 85,000. B joins in the business with Rs.42500 after some time. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?**

a) 5
months

b) 6
months

c) 7
months

d) 4
months

e) 8
months

**7. Two trains are moving in opposite directions with speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. the slower train cross the faster train in _______ seconds**

a)
56

b)
48

c)
47

d)
26

e)
35

**8. A boat can travel with a speed of 22 km/hr in still water. If the speed of the stream is 5 km/hr, find the time taken by the boat to go 54 km downstream**

a) 5

b) 4

c) 3

d) 2

e) 1

**9. The incomes of A of B are in the ratio 3:2 and their expenditure are in the ratio 5:3 if each saves rupees 2000, what is the income of B?**

a)
32000

b)
20000

c)
11900

d)
8000

e)
7890

**10. A and B working alone can finish a job in 5 days and 7 days respectively. They work at it alternately for a day. If A starts the work, find in how many days the job will be finished?**

a)
29/5

b)
11/5

c)
24/5

d)
21/5

e)
23/5

**Solutions:**

**(1 – 5):**Out of 200 movies

Short movies = 30% of 200 = 60

Medium movies = 15% of 200 = 30

Long Movies = 200 – (60 + 30) = 110

Number of females directing short movies = 1/3 of 60 = 20

Number of males directing short movies = 60 – 20 = 40

Number of females directing Medium movies = 40% of 30 = 12

Number of males directing Medium movies = 30 – 12 = 18

Number of females directing Long movies = 30% of 110 = 33

Number of males directing Long movies = 110 – 33 = 77

Total number of movies selected for Bhushan, Padmabhushan and Vibhushan
= 3 + 3 + 3 = 9

**1. C)**Required, Total Number = 20 + 12 = 32

**2. E)**Total number of short movies = 60

Time taken to complete one short movie on average = 12 min

Total time taken = 60 × 12 = 720 min = 12 hrs

Break taken by members of the committee = 30 + 30 = 60 min = 1 hr

Total time taken including the breaks = 13 hrs

**3. E)**Short movies = 60

Amount collected for screening short movies = 60 × 75 = 4500

Medium movies = 30

Amount collected for screening Medium movies = 30 × 125 = 3750

Large Movies = 110

Amount collected for screening Long movies = 110 × 150 = 16500

Therefore total amount collected = 4500 + 3750 + 16500 = Rs.24750

**4. B)**From the above solution originally generated revenue = 24750

New Revenue generated = 22750

% decrease = (24750 – 22750)/24750 × 100 ≈ 8.08%

**5. A)**Male directors who have directed short and medium movies = 40 + 18 = 58

Female directors who have directed large and medium movies = 12 + 33 =
45

Therefore required ratio = 58 : 45

**6. E)**Let B joins for x months.

Then A:B = 85000×12 : x× 42500 = 3 : 1 = 850×12 : 425x= 3 : 1

=> 850×12/ 425x = 3/1 => 850×4 /425x = 1 => 2×4/x = 1 => x =
8

**7. B)**Relative speed = 60+90 = 150 km/hr (Since both trains are moving in opposite directions)

Total distance = 1.1+.9 = 2km

Time = 2/150 hr = 1/75 hr = 3600/75 seconds = 1200/25 = 240/5 = 48
seconds

**8. D)**Speed of the boat in still water = 22 km/hr

Speed of the stream = 5 km/hr

Speed downstream = (22+5) = 27 km/hr

Distance travelled downstream = 54 km

Time taken = distance/speed=54/27 = 2 hours

**9. D)**Let the income be 3x and 2x. It is given that the saving of each is Rs. 2000.

Then, their expenditures are 3x – 2000 and 2x – 2000

Again, (3x – 2000)/(2x – 2000) = 5/3

=> 3(3x – 2000) = 5(2x – 2000)

=> 9x – 6000 = 10x – 10000 => 9x -10x = -10000+ 6000 => -x =
-4000 => x = 4000

Therefore, their salaries are 3 x 4000 = 12000

and 2 x 4000 = 8000

**10. A)**Work done by A in one day = 1/5 and work done by B in one day = 1/7

They are working alternately.

Therefore, Work done in first two day = (1/5 + 1/7) = 12/35

Work done in first four day = 24/35

Work done in first 5 days = 24/35 + 1/5 = 31/35

Remaining work = 4/35

Day it will take B to complete = 4/35/1/7 = 4/5 of the day.

Therefore Total days taken = 5 + 4/5 = 29/5 days