__Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk, IBPS RRB, IBPS PO__**1. A starts a business with a capital of Rs. 85,000. B joins in the business with Rs.42500 after some time. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?**

a) 5 months

b) 6 months

c) 7 months

d) 4 months

**2. A can do a particular work in 6 days. B can do the same work in 8 days. A and B signed to do it for Rs. 3200. They completed the work in 3 days with the help of C. How much is to be paid to C?**

a) Rs. 380

b) Rs. 600

c) Rs. 420

d) Rs. 400

e) Rs. 500

**3. Two trains are moving in opposite directions with speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. the slower train cross the faster train in _______ seconds**

a) 56

b) 48

c) 47

d) 26

e) 35

**4. Aarthi's age is 1/6th of her father's age. Aarthi's father's age will be twice the age of Gokul's age after 10 years. If Gokul's eighth birthday was celebrated two years before, then what is Aarthi's present age.**

a) 10 years

b) 12 years

c) 5 years

d) 8 years

e) 15 years

**5. A mixture contains milk and water in the ratio of 3:2. If 4 litre of water is added to the mixture, milk and water in the mixture become equal find the quantities of milk and water in the mixture.**

a) 12, 8
litres

b) 4,3
litres

c) 12, 6
litres

d) 10,8
litres

e) None of
these

**Directions (6 – 10): The following bar-graph shows the number of adult Males and Females of six states and the line graph shows percentage of adult Males and Females who graduated in the last year:**

**6. What is the difference between the total number of Males and the total number of Males who graduated in the last year?**

a) 123750

b) 122850

c) 120740

d) 126550

e) 129650

**7. The total number of Females from Sikkim, Bihar and Gujarat who graduated in the last year is approximately what percentage less than the total number of Males from the same state who graduated in the last year?**

a) 2%

b) 5%

c) 8%

d) 7%

e) 3%

**8. In which pair of states the numbers of Males who graduated in the last year was equal?**

a) Assam
and Bihar

b) Bihar
and Gujarat

c) Gujarat
and Haryana

d) Assam
and Gujarat

e) Bihar
and Haryana

**9. The total number of Females from Assam, Sikkim and Gujarat together who graduated in the last year is what percentage of the total number of Males from Assam and Bihar together who graduated in the last year?**

a) 125.83%

b) 127.64%

c) 115.46%

d) 118.86%

e) 107.36%

**10. What is the difference between the total numbers of females from all the six states together who graduated in the last year to the total number of males from all six states together who not graduated in the last year?**

a) 109520

b) 115180

c) 106210

d) 101320

e) 110780

**Solutions:**

**1. E)**Let B joins for x months.

Then
A:B = 85000×12 : x× 42500 = 3 : 1

=
850×12 : 425x= 3 : 1

=
850×12/ 425x = 3/1 = 3

=
850×4 /425x = 1

=
2×4/x = 1

=
x = 8

**2. D)**Amount of work A can do in 1 day = 1/6

Amount
of work B can do in 1 day = 1/8

Amount
of work A + B can do in 1 day = 1/6 + 1/8 = 7/24

Amount
of work A + B + C can do = 1/3

Amount
of work C can do in 1 day = 1/3 - 7/24 = 1/24

Work
A can do in 1 day: work B can do in 1 day: work C can do in 1 day

=
1/6 : 1/8 : 1/24 = 4 : 3 : 1

Amount
to be paid to C = 3200 × (1/8) = 400

**3. B)**Relative speed = 60+90 = 150 km/hr (Since both trains are moving in opposite directions)

Total
distance = 1.1+.9 = 2km

Time
= 2/150 hr = 1/75 hr

=
3600/75 seconds

=
1200/25

=
240/5

=
48 seconds

**4. C)**Consider Aarthi's present age = x

Then
her father's age = 6x

Given
that Aarthi's father's age will be twice the age of Gokul's age after 10 years

=
Gokul's age after 10 years = ½(6x + 10) = 3x + 5

Also
given that Gokul's eighth birthday was celebrated two years before =>

Gokul's
age after 10 years = 8 + 12 = 20

=
3x + 5 = 20

=
x = 15/3 = 5

=
Aarthi's present age = 5 years

**5. A)**Let quantities of milk and water in the mixture be 3x and 2x. Then if 4 litres of water is added to the mixture the ratio of milk and water become 1:1.

It
can be written as (3x): (2x + 4) = 1/1

Thus,
3x = 2x +4

x
= 4

Therefore,
the milk in the mixture is 4x3 = 12 litres and quantity of water

=
4x2

=
8 litres

**6. B)**Total Males = 70 + 48 + 60 + 56 + 75 + 40 = 349 thousand

Total
Male graduates = 70 × 0.8 + 48 × 0.7 + 60 × 0.56 + 56 × 0.7 + 75 × 0.45 + 40 ×
0.75

=
56 + 33.6 + 33.6 + 39.2 + 33.75 + 30

=
226.15 thousand

Difference
= 349 - 226.15

=
122.85 thousand

**7. E)**Female graduated in Sikkim = 25000 × 90/100 =22500

Female
graduated in Bihar = 50000 × 72/100 = 36000

Female
graduated in Gujarat = 72000 × 50/100 = 36000

Total
= 94500

Male
graduated in Sikkim = 40000 × 75/100 = 30000

Male
graduated in Bihar = 48000 × 70/100 = 33600

Male
graduated in Gujarat = 60000 × 0.56 = 33600

Total
= 97200

Required
per cent = (97200 – 94500)/ 97200 × 100

=
2700/97200 × 100

=
2.77% ≈ 3%

**8. B)**Male graduated in Assam = 70000 × 0.80 = 56000

Male
graduated in Bihar = 48000 × 0.70 = 33600

Male
graduated in Haryana = 56000 × 0.70 = 39200

Male
graduated in Rajasthan = 75000 × 0.45 = 33750

Male
graduated in Sikkim = 40000 × 0.75 = 30000

Male
graduated in Gujarat = 60000 × 0.56 = 33600

Male
graduated in Gujarat and Bihar are same

**9. D)**Female graduated in Assam = 64000 × 75/100 = 48000

Female
graduated in Sikkim = 25000 × 90/100 = 22500

Female
graduated in Gujarat = 72000 × 50/100 = 36000

Total
= 48000 +22500 + 36000 = 106500

Male
graduated in Assam = 70000 × 80/100 = 56000

Male
graduated in Bihar = 48000 × 70/100 = 33600

Total
= 56000 + 33600 = 89600

Required
per cent = 106500 / 89600 × 100

=
118.86%

**10. C)**Total Females = 64000 × 0.75 + 50000 × 0.72 + 72000 × 0.5 + 80000 × 0.65 + 72000 × 0.48 + 25000 × 0.9

=
48000 + 36000 + 36000 + 52000 + 34560 + 22500 = 229060

Total
Males not graduated = 70 × 0.2 + 48 × 0.3 + 60 × 0.44 + 56 × 0.3 + 75 × 0.55 +
40 × 0.25

=
14000 + 14400 + 26400 + 16800 + 41250 + 10000 = 122850

Difference
= 106210