__Numerical Ability Practice Questions for IBPS RRB (Set – 2)__**1. If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is:**

A) 35

B) 36

C) 45

D) 54

**2. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2 ?**

A) 4

B) 8

C) 12

D) 16

E) 20

**3. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?**

A) Rs.4991

B) Rs.5991

C) Rs.6001

D) Rs.6991

E) Rs.5001

**4. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?**

A) 7

B) 8

C) 9

D) 10

E) 11

**5. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?**

A) 4

B) 6

C) 10

D) 15

E) 16

**6. 10542 – 654 + 3355 – 4520 =?**

A) 5723

B) 8723

C) 7958

D) 9032

E) 7563

**7. 1000 + 100 + 10 – 999 – 9 =?**

A) 102

B) 112

C) 88

D) 98

E) 108

**8. 5431 + 10500 – 4371 – 1357 =?**

A) 10003

B) 9203

C) 10203

D) 11203

E) 11103

**9. 100000 – 50000 + 60000 + 200000 – 20000 =?**

A) 290000

B) 310000

C) 280000

D) 300000

E) 260000

**10. 421 + 632 + 500 – 899 =?**

A) 654

B) 645

C) 456

D) 564

E) 655

**Solutions:**

**1. D)**Let the number be x.

Then,
1/3 of ¼ of x = 15 => x = 15 * 12 = 180

So
the required number = (3/10 × 180) = 54

**2. B)**Since the number is greater than the number obtained on reversing the digits, so the ten's digit is greater than the unit's digit.

Let
ten's and unit's digits be 2

*x*and*x*respectively.
Then,
(10 x 2

*x*+*x*) - (10*x*+ 2*x*) = 36
=> 9

*x*= 36
=>

*x*= 4.
Therefore,
Required difference = (2

*x*+*x*) - (2*x*-*x*) = 2*x*= 8.**3. A)**Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Therefore,
Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ] = Rs. (39000 - 34009) = Rs. 4991.

**4. D)**Let C's age be

*x*years. Then, B's age = 2

*x*years. A's age = (2

*x*+ 2) years.

Therefore,
(2

*x*+ 2) + 2*x*+*x*= 27
=> 5

*x*= 25
=>

*x*= 5.
Hence,
B's age = 2

*x*= 10 years.**5. E)**L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120.

So,
the bells will toll together after every 120 seconds(2 minutes).

In
30 minutes, they will toll together = 30/2 + 1 = 16 times

**6. B) 7. A) 8. C) 9. A) 10. A)**