English Language Grammar Notes: Articles

Mentor for Bank Exams
English Language Grammar Notes: Articles
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. In the series of English Grammar Notes, today we shall discuss some important rules of Articles.


Rule 1 : The indefinite article 'A'  should be used before the word 'Half' when it follows a whole number.
  • I stayed in Madras for one and half years. 
  • I stayed in Madras for one and a half years. 
  • He spent one and half a half rupee. 
  • He spent one and a half rupees. 

Rule 2 : The definite article 'THE' should be used with a comparative adjective if the phrase 'of the two' is used.
  • She is better of the two sisters. 
  • She is the better of the two sisters. 
  • This is the best of the two books. 
  • This is the better of the two books. 

Rule 3 : With the names of meals such as Break fast / Lunch / Dinner / Supper, no article should be used in a general way except in particular causes.
  • I have the breakfast at 8 hrs in the morning 
  • I have breakfast at 8 hrs in the morning 

Rule 4 : The + Positive Adjective represent the whole class, and take a plural verb.
  • The rich is responsible for the lawlessness in the country.
  • The rich are responsible for the lawlessness in the country. 
Say 'The poor are / The young are / The old are' etc....

Rule 5 : After Di- Transitive Verbs like Elect / Make / Appoint, articles should not be used except when they are used as Mono transitive verbs.
  •  We appointed him a chairman.
  • We appointed him chairman 
  • We made him a leader 
  • We made him leader. 
The Govt. has appointed a Committee (mono transitive)
(As a mono transitive verb)

Rule 6 : After type of / kind of / sort of / post of / title of / rank of / articles are not used.
  • He is not that sort of a man. 
  • He is not that soft of man. 
  • He was promoted to the rank of a General manager. 
  • He was promoted to the rank of General manager. 

Error Spotting Examples based on Articles:
1. Gabbar Singh lived (A) / in the three-hundred year (B) / old house (C) / in Rampur (D) / No error (E)
Answer: B)
Explanation: 'A' must be used in place of 'The' as without a definite context the use of article 'the' is inappropriate.

2. The English (A) / defeated (B) / French (C) / in the battle of Waterloo. (D) / No error (E)
Answer: C)
Explanation: 'The' must be used before 'French' because in the given context the people of France, and not the language, are being referred.

3. An old man in the crowd (A) / warned Arvind Kejariwal (B) / from the danger of death (C) / on certain day. (D) / No error (E)
Answer: D)
Explanation: Add 'a' before 'certain day'.

4. The uncle of mine (A) / who is a stand-up comedian (B) / gave me a piece of useful advice (C) / when I went to see him three weeks ago. (D) / No error (E)
Answer: A)
Explanation: The article 'An' before 'uncle' must be used in place of 'the' as the sentence suggests the context of 'any' for which article 'an' will be used.

5. My neighbours along with his children (A) / is going tonight (B) / to see a Taj mahal (C) / at Agra. (D) / No error (E)
Answer: C)
Explanation: 'The' must be used before 'Taj Mahal' in place of 'A' because 'Taj Mahal' is a historical building.

6. Our Housing Society comprises of (a) / six blocks and (b) / thirty three flats in an area of about thousand sq. metres (c) / No error (d)
Answer: C)
Explanation: Add ‘a’ before ‘thousand’

7. The majority of the computer professionals recommends (a) / that effective measure (b) / should be taken against software piracy (c) / No error (d)
Answer: A)
Explanation: Replace ‘the’ by ‘a’ before ‘majority’

8. The accelerating pace of life in our metropolitian city (a) / has had the tremendous effect (b) / on the culture and life-style of the people (c) / No error (d)
Answer: B)
Explanation: Replace ‘the’ by ‘a’

9. According to the Bible (a) / it is meek and humble (b) / who shall inherit the earth (c) / No error (d)
Answer: B)
Explanation: Add ‘the’ before ‘meek’.

10. This town isn’t very well known (a) / and there isn’t much to see (b) / so a few tourists come here (c) / No error (d)
Answer: C)
Explanation: Delete ‘a’ before ‘few’