English Language Grammar Notes: Adverb

Mentor for Bank Exams
English Language Grammar Notes: Adverb
What are Adverbs?
An adverb is a word that tells us more about a verb. It "qualifies" or "modifies" a verb. Lets try to understand this with a small example.


Adverb Example: 
Sunaina walks gracefully (The word 'gracefully' is an adverb. It modifies the verb 'to walk'.)

Now lets have a look at some important rules of Adverbs.
Rule 1 : The adverbs 'too much' is used with nouns and 'much too' is used with adjectives.
  • Too much pain / Too much insincerity (Nouns)
  • Much too painful / much too careless (Adjectives)
Examples :
  • His failure is too much painful for me 
  • His failure is much too painful for me  
  • His wife's rude behavior gives him much too pain 
  • His wife's rude behavior gives him too much pain 

Rule 2 : Before the word 'Enough' an adjective under positive form should be used.
  • He is more intelligent enough to follow you. 
  • He is intelligent enough to follow you. 
  • She is enough lucky to get the job. 
  • She lucky enough to get the job. 

Rule 3 : The adverb quite ('quite means perfectly/ completely) should not be used with the adjective 'Handsome'.
  • He is quite handsome. 
  • He is very handsome. 

Rule 4 : Late / Lately. The adverb 'late' indicates time and lately means recently.
  • He was punished for coming lately. 
  • He was punished for coming late.  

Rule 5 : When we begin a sentence with 'seldom / never / hardly / rarely / scarcely / barely  / neither / never, the rule of inversion should be applied (i.e.,) an auxiliary verb is used before the subject.
  • Hardly he goes to school. 
  • Hardly does he go to school. 
  • Seldom I got to films. 
  • Seldom do I got to films. 
  • No sooner the school bell rings than all the boys go to their class rooms. 
  • No sooner does the school bell ring, than all the boys go to their class rooms.
After Only + adverbial expression.
  • Only by working hard, he got success. 
  • Only by working hard, did he get success. 
Not only but also
  • Not only she reads but also she writes. 
  • Not only does she read but also writes. 

Rule 6 : The adverbial phrase 'No less than' should be used with uncountable nouns whereas 'No fewer than' is used with countable nouns.
  • There were no less than forty people who were killed in the accident. 
  • No fewer than forty people were killed in accident. 

Rule 7 : The adverb (As) is not used after call and consider.
  • He called me as a fool 
  • He called me a fool. 
  • I always consider him as my brother. 
  • I always consider him my brother. 

Rule 8 : The derived adjectives such as interested / pleased / satisfied / delighted are used with 'much' but not 'very'.
  • I am very interested to play cricket. 
  • I am much interested to play cricket. 

Rule 9 : The adverb 'very' is used with positive adjectives and 'much' with comparative adjective forms.
  • He is very clever to understand it. 
  • He is much clever to understand it. 

Rule 10 : 'Very much' should be used with comparative forms. 
  • It is very much better to stay here tonight. 

Spotting Errors Based on Adverb
1. Although I was (A) / in Delhi (B) / last month I (C) / never met him. (D) / No error (E)
Answer: D)
Explanation: Use 'did not meet' in place of 'never met'

2. One (A) / should face (B) / the misfortunes (C) of life manly. (D) / No error (E)
Answer: D)
Explanation: Use 'manfully' in place of 'manly'

3. When I (A) / got home (B) / I was (C) too exhausted. (D) / No error (E)
Answer: D)
Explanation: Use 'much' in place of 'too'

4. I did not know (A) hardly anyone  (B) / in the city (C) / and so felt lonely. (D) / No error (E)
Answer: A)
Explanation: Use 'knew' in place of 'did not know'

5. I rarely (A) / find something (B) / in his character (C) / that I can admire. (D) / No error (E)
Answer: B)
Explanation: Used 'anything' in place of 'something'

6. You have (A) / acted nobler (B) / than (C) / all of us. (D) / No error (E)
Answer: B)
Explanation: Use 'more nobly' in place of 'nobler'

7. He is (A) / enough kind (B) / to help everybody (C) / in need. (D) / No error (E)
Answer: B)
Explanation: Use 'kind enough' in place of 'enough kind'

8. Don’t (A) / stop anywhere. (B) / Go home (C) / fastly. (D) / No error (E)
Answer: D)
Explanation: say 'fast'

9. He has (A) / no time (B) / to read novels (C) / and no desire neither. (D) / No error (E)
Answer: D)
Explanation: Use 'either' in place of 'neither'

10. He has (A) / not seldom visited (B) / his parents (C) / since he left this place. (D) / No error (E)
Answer: B)
Explanation: Drop 'not'