Current Affairs Daily Quiz: 9th and 10th July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 9th and 10th July 2017
1. Which city introduced the H-Bots Robotics to manage traffic?
A) Bangalore
B) New Delhi
C) Chennai
D) Hyderabad
Answer: D)
Explanation: H-Bots Robotics, a startup from Telangana's T-Hub incubator, is developing 'police robots' priced at about Rs.3.5 lakh, while similar robots in countries like Dubai cost Rs.23 lakh each. The first set of H-Bots' robots could be deployed to manage traffic by December in Hyderabad. It will be able to register complaints, detect bombs, and recognise missing persons.
2. Who laid the foundation stone for 1st Maize based Mega Food Park in Kapurthala, Punjab?
A) Sadhvi Niranjan Jyoti
B) C. R. Chaudhary
C) Ramvilas Paswan
D) Harsimrat Kaur Badal
Answer: D)
Explanation: Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industry laid the foundation stone for 1st Maize based Mega Food Park in Kapurthala, Punjab. It is a major step for containing desertification problem of Punjab and would make farmers turn to maize cultivation which need less water for more production. It will provide employment to 5,000 persons & benefit about 25,000 farmers.
3. Which country player bagged Gold in women's 3000m steeplechase event on the third day of the Asian Athletics Championships?
A) Iran
B) Philippines
C) India
D) China
Answer: C)
Explanation: Indian athlete Sudha Singh bagged a Gold in women's 3000m steeplechase event on the third day of the Asian Athletics Championships. She had held the national record in 3000m steeplechase for seven years, but could never make it to the top of podium in the Asian Championship.
4. Which Indian city has been declared as India's first World Heritage City?
A) Amritsar
B) Ahmedabad
C) Rishikesh
D) Haridwar
Answer: B)
Explanation: The 600 year old Walled City of Ahmedabad has been declared as India's first World Heritage City. Ahmedabad's nomination received huge support from 20 countries for the peaceful co-existence of Hindu, Islamic, Jain communities in Walled City area.
5. Which two countries signed an agreement to set up a border law enforcement centre to manage and curb border related crimes?
A) India and Pakistan
B) Nepal and China
C) Switzerland and Nepal
D) China and Turkey
Answer: B)
Explanation: Nepal and China have signed an agreement to set up a border law enforcement centre to manage and curb border related crimes while respecting each other's sovereignty. The main aim is to cooperate each other on the border security management and to curb border related crimes.
6. India and this country have decided to construct a bridge to facilitate trade & improve communication.
A) Italy
B) Mexico
C) Bangladesh
D) Nepal
Answer: C)
Explanation: India & Bangladesh have decided to construct a bridge over Mizoram's Khawthlangtuipui river to facilitate trade & improve communication. The bridge has been proposed to be made as closer as possible to the nearest land custom station in Bangladesh side.
7. Which Indian cricketer has broken the Sachin Tendulkar's record recently?
A) Amit Mishra
B) Yuvraj Singh
C) MS Dhoni
D) Virat Kohli
Answer: C)
Explanation: Virat Kohli broke Sachin Tendulkar's record for most centuries in successful chases in ODIs. Kohli produced a batting masterclass to slam his 28th ODI ton in the fifth and final ODI against the West Indies at Sabina Park in Kingston. It was his 18th century in a chase, going past Tendulkar's record of 17.
8. Who launched 3 digital initiatives - Swayam, Swayam Prabha and National Academic Depository to push e-education in the country?
A) Pranab Mukherjee
B) Narendra Modi
C) Amit Shah
D) PK Mishra
Answer: A)
Explanation: President Mukherjee launched 3 digital initiatives - Swayam, Swayam Prabha and National Academic Depository to push e-education in the country.The Aim of this is to raise the Gross Enrollment Ratio in higher education from 24.5 to 30 by 2020.
9. Which of the following company launched its first Digital Hub in Bengaluru?
A) Oracle
B) IBM
C) Cisco
D) Microsoft
Answer: A)
Explanation: Oracle has launched its first Digital Hub in Asia Pacific region in Bengaluru. The digital hub would provide cloud computing technology & resources to small & medium businesses to empower them in their digital transformation.
10. State Bank of India has launched a digital village initiative in __________.
A) Philippines
B) New Zealand
C) Nepal
D) Romania
Answer: C)
Explanation: State Bank of India has launched a digital village initiative in Nepal by installing a cash recycling centre. It has been launched in Jarisingpouwa. It was inaugurated jointly by Governor of Nepal Rastra Bank Chiranjibi Nepal & Chairwoman of SBI Arundhati Bhattacharya.
11. IDFC Bank and this company have entered into a 90-day exclusive agreement to explore the possibility of a merger.
A) Bharat Chit Fund
B) Shriram Group
C) Capstone Investments
D) Goodwill Commodities
Answer: B)
Explanation: Shriram Group and IDFC have entered into a 90-day exclusive agreement to explore the possibility of a merger. IDFC is likely to have about 75% stake in the two Shriram group insurance companies - life and general.
12. Goa International Airports get the loan amount of _____________ crore from Axis Bank for developing Mopa airport.
A) Rs. 2,380
B) Rs. 1,350
C) Rs. 1,330
D) Rs. 2,330
Answer: C)
Explanation: Goa International Airports Limited, a subsidiary of GMR Airports has executed a debt facility agreement for the development of Greenfield airport at Mopa. The entire debt of Rs. 1,330 crore was underwritten by Axis Bank on a long tenor door to door basis of 18 years on competitive terms.
13. How many ASEAN leaders are invited for the Republic Day parade and celebrations by India?
A) 8
B) 10
C) 7
D) 9
Answer: B)
Explanation: India is planning to invite the leaders of the 10 ASEAN nations for the Republic Day parade for 2018. It will bring together leaders from Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam. It will be the first Republic day for India where so many chief guests will be invited. World leaders like former US President Barack Obama, former French president Francois Hollande and UAE Crown Prince Mohammed bin Zayed Al Nahyan have been chief guests at Republic Day celebrations in the past.
14. As of now, India tops in the Asian Athletics Championships with how many medals?
A) 15
B) 18
C) 25
D) 29
Answer: D)
Explanation: India ended the four-day championships on top with their highest ever medal haul of 29 medals (12 gold, 5 silver and 12 bronze). China ended this edition on second position with 8 gold, 7 silver and 5 bronze.
15. Which country to host 2017 World Petroleum Congress (WPC) International Conference?
A) India
B) China
C) Brazil
D) Turkey
Answer: D)
Explanation: Turkey has won the bid to host the 22nd World Petroleum Congress (WPC) in 2017, widely recognized as the 'Olympics' of the oil and gas industry. The tri-annual WPC Conference is widely recognized as the 'Olympics' of the oil and gas industry.
16. Which state launched the 'Free Surgery Scheme' like heart by-pass, kidney stone surgery and laparoscopic gall bladder surgery?
A) Rajasthan
B) New Delhi
C) Manipur
D) Nagaland
Answer: B)
Explanation: Delhi's Chief Minister Arvind Kejriwal announced a new health scheme to enable capital's residents avail free surgery in private hospitals at government's cost. This would be applicable in case government hospitals were unable to operate within one month.
17. B. R. Ambedkar International conference on social justice will be held in __________.
A) Bangalore
B) Lucknow
C) Mangalore
D) Shimla
Answer: A)
Explanation: A three-day Babasaheb B.R. Ambedkar International conference on social justice will be held in Bengaluru from July 21 to 23. It will unveil the 'Bengaluru Declaration' outlining specific constitutional, institutional and policy responses to concerns of equity, human rights, freedom and democracy.
18. NSG's First International Aviation Security Seminar is organised in __________.
A) Assam
B) Bihar
C) Haryana
D) Gujarat
Answer: C)
Explanation: National Security Guard (NSG) organised First International Aviation Security Seminar in Manesar, Haryana. It was inaugurated by Minister of State for Civil Aviation Jayant Sinha on July 6, 2017.
19. Name the bank that made tie up with Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance recently?
A) Dhanlaxmi Bank
B) Dena Bank
C) Yes Bank
D) Federal bank
Answer: A)
Explanation: Private life Insurance company Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance entered into an alliance with the Kerala-based Dhanlaxmi Bank for marketing various life insurance products. All the life insurance products of Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance will be available to customers of Dhanlaxmi Bank and would be sold by the licensed staff of the bank.
20. Who won the Ladies European Tour?
A) Sania Mirza
B) Leander Paes
C) Atthaya Thitikul
D) Anu Sharma
Answer: C)
Explanation: Atthaya Thitikul became the youngest winner on the Ladies European Tour. She beat Ana Menendez of Mexico by two strokes in the inaugural Ladies European Thailand championship at the Phoenix Gold Golf and Country Club in Chinburi. Atthaya broke the previous record of the formerly top-ranked Lydia Ko, who at 14 years and eight months won her first professional event at the New South Wales Open in 2012.
21. Who has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence?
A) Rajesh Singh
B) John Joseph
C) Rahul Varma
D) Venkat Prabhu
Answer: B)
Explanation: Senior bureaucrat John Joseph has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI). Joseph, a 1983 batch officer of Indian Revenue Service (Customs and Central Excise), has worked in the Finance Ministry's important departments, including the Directorate of Revenue Intelligence (DRI).
22. Which title was won by the Valtteri Bottas recently?
A) French Grand Prix
B) Austrian Grand Prix
C) FIDE Grand Prix
D) USCF Grand Prix
Answer: B)
Explanation: Valtteri Bottas won the Austrian Grand Prix for Mercedes ahead of championship leader Sebastian Vettel of Ferrari. The Finn, in his first season with Mercedes after replacing 2016 champion Nico Rosberg, came home 0.658 seconds clear of Vettel who increased his lead ahead of Lewis Hamilton in the drivers championship to 20 points.
23. Which country to import Crude Oil from United States for first time?
A) India
B) Pakistan
C) Japan
D) France
Answer: A)
Explanation: India, the world's third-largest oil importer, will import crude oil from the United States of America (USA) for the first time after Indian Oil Corporation bought a cargo that will be delivered in October 2017.
24. Who is re-elected as President of the National Rifle Association of India (NRAI)?
A) Suresh Yadav
B) Prakash Singh
C) Raj Nair
D) Raninder Singh
Answer: D)
Explanation: Raninder Singh as re-elected as president of the National Rifle Association of India (NRAI) for a four-year term in Mohali. He introduced 18 per cent Goods and Services Tax (GST) levied on all imports, including duty-free imports.
25. Telugu actor Prabhas was named as the Most Influential Young Indians 2017 by this magazine.
A) The Chap
B) Hustler
C) Gentlemen's Quarterly
D) Popeye
Answer: C)
Explanation: Baahubali actor Prabhas have featured in the Most Influential Young Indians Artistes list by GQ India magazine. GQ (formerly Gentlemen's Quarterly) is an international monthly men's magazine based in New York City. It includes Young Indians from a diverse section of professions varying from business, media food and drinks, entertainment, sports and real estate among others.