Current Affairs Daily Quiz: 23rd and 24th July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 23rd and 24th July 2017
1. What is the rank of India in an index that rates countries by their commitment to reducing inequality?
A) 141
B) 138
C) 128
D) 132
Answer: D)
Explanation: India has been ranked 132 out of 152 countries in an index that rates countries by their commitment to reducing inequality. The US had the highest level of inequality among developed countries, though it is the wealthiest country in history.
2. India won ______ medals in the high jump at the World Para Athletics Championships.
A) Four
B) Two
C) Three
D) One
Answer: B)
Explanation: India bagged two medals in the high jump at the World Para Athletics Championships in London. While Sharad Kumar won a silver medal, Varun Bhati bagged bronze medal in the T42 event.
3. Which city among the following has been selected by the United Nations as the data hub for the Middle East North Africa and South Asia (MENASA) region?
A) Dubai, UAE
B) Manila, Philippines
C) Langfang, China
D) Cairo, Egypt
Answer: A)
Explanation: Dubai has been named the Local Data Hub for the Middle East, North Africa and South Asia (MENASA) region by the United Nations for the city's integrated initiatives to mine and manage its data. The General Secretariat of the Dubai Executive Council and the World Council on City Data (WCCD) are currently in discussions to sign a Memorandum of Understanding (MoU) that would confirm the designation.
4. This country will hosts the World's Largest Conference on Cyber Space at the end of this year.
A) South Korea
B) England
C) India
D) Netherland
Answer: C)
Explanation: India will host World's Largest Conference on Cyber Space at the end of this year with the theme "An Inclusive, Sustainable, Developmental, Safe and Secure Cyberspace, the GCCS 2017". It will take place on the 23rd and 24th of November, 2017 in Aero City, New Delhi.
5. National Broadcasting Day is observed on __________.
A) Jul 18th
B) Jul 12th
C) Jul 21st
D) Jul 23rd
Answer: D)
Explanation: National Broadcasting Day was observed on 23 July 2015 across the country. On this day in 1927, India got its first radio station. The first station of the Indian Broadcasting Company (IBC) was inaugurated at Bombay by the British Viceroy of India Lord Irwin on 23rd July 1927.
6. In which country the law enforcement officers are instructed to shoot drug traffickers who resist arrest?
A) Libya
B) Afghanistan
C) Iraq
D) Indonesia
Answer: D)
Explanation: Indonesian President Joko Widodo instructed the law enforcement officers to shoot drug traffickers who resist arrest. This comes after a Taiwanese man who was trying to smuggle one tonne of crystal methamphetamine into the country.
7. For whom, the "Most Trusted Neuro-psychiatrist of the Year" award was presented recently?
A) Dr.U.Gauthamadas
B) Dr.Srikala Prasad
C) Dr.Vikas Kathuria
D) Dr.Arun Saroha
Answer: A)
Explanation: Chennai-based professor of psychiatry and leading specialist in neuro behavioural medicine, Dr. U.Gauthamadas was presented the 'Most Trusted Neuro-psychiatrist of the Year' Award at the Rising Leadership Awards held in Goa.
8. Which country is the 3rd largest terror target after Iraq and Afghanistan as per the US state department?
A) India
B) Pakistan
C) Nigeria
D) Somalia
Answer: A)
Explanation: India is the 3rd largest terror target after Iraq and Afghanistan as per the report of US state department. Out of the 11,072 terror attacks across the world in 2016, 972 took place in India. It also added that India faces terror from Pakistan terror groups and Indian ones like Naxal groups.
9. Which state has launched a state wide football grassroots development programme 'Mission Football'?
A) Sikkim
B) Arunachal Pradesh
C) Manipur
D) Meghalaya
Answer: D)
Explanation: Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma officially launched a statewide football grassroots development programme 'Mission Football'. Mission Football is a pet project of the chief minister for developing a sustainable infrastructure for the sport in all the 11 districts of the state which has in the past produced national team players like Rocus Lamare, Aiborlang Khongjee and Eugeneson Lyngdoh.
10. Which Bollywood actress will be honoured at Toronto Film Festival?
A) Aishwarya Rai Bacchan
B) Priyanka Chopra
C) Sonam Kapoor
D) Alia Bhat
Answer: B)
Explanation: Priyanka Chopra to be honoured at Toronto Film Festival. According to the Hollywood Reporter, the 35-year-old 'Desi' girl will be the guest of honour at the fundraiser event on September 6. The funds raised from the TIFF gala will help fund talent development programs at the Canadian festival to get more women behind and in front of the camera.
11. Aajeevika Grameen Express Yojana will be launched by which of the following ministry?
A) Social Justice and Empowerment
B) Rural Development
C) Civil Aviation
D) Tribal Affairs
Answer: B)
Explanation: The Ministry of Rural Development will launch a new sub-scheme under Deendayal Antyodaya Yojana National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) which will be named as "Aajeevika Grameen Express Yojana (AGEY)". The main objectives of AGEY are to provide an alternative source of livelihoods to members of Self Help Groups (SHGs) under DAY-NRLM by facilitating them to operate public transport services in backward rural areas.
12. This bank launched Met Loan & Life Suraksha to cover the loan liability of a customer.
A) City Union Bank
B) RBL Bank
C) Karnataka Bank
D) Kotak Mahindra Bank
Answer: C)
Explanation: One of the leading private sector lender Karnataka Bank announced that the bank has launched "Met Loan & Life Suraksha" (MLLS) for its customers. It is a single premium plan covering the loan liability of a customer. The bank also introduced 'KBL MLLS' app, which marks the celebration of 15 years of partnership with M/s PNB MetLife.
13. Union Government launched a web portal for Sexual Harassment, what is the name of it?
A) Shiksha Portal
B) Desh Bharati
C) Portal Shagun Portal
D) SHe-box portal
Answer: D)
Explanation: The Women and Child Development ministry launched an online platform to enable women employees of the Central Government to file complaints related to sexual harassment at the workplace. The SHe-box (Sexual Harassment Electronic box) is available for the Private Sector as well.
14. Which Indian player won the Men's doubles at ATP Astana Challenger?
A) Rohan Bopanna
B) Yuki Bhambri
C) Vishnu Vardhan
D) Jeevan Nedunchezhiyan
Answer: C)
Explanation: Indian tennis player Vishnu Vardhan won the Men's doubles event at the $125,000 ATP Astana Challenger with Japanese partner Toshihide Matsui. This is his second Challenger title of the season. He has already won six ITF Futures doubles titles this season.
15. Which of the following is the India's first metro network to offer free drinking water and toilet facilities?
A) Chennai
B) Delhi
C) Mumbai
D) Lucknow
Answer: D)
Explanation: Lucknow Metro is India's first metro network to offer free drinking water and toilet facilities, It also become the first in the country to have its own FM radio station. It will operate alongside a collaboration with a private radio station to provide information regarding metro safety as well as on and off board entertainment. It will also provide free -WiFi at all stations to commuters with a 'Go Smart' card.
16. Who inaugurates the RIWATCH Museum in Arunachal Pradesh recently?
A) Shri Kiren Rijiju
B) Shri S.S. Ahluwalia
C) Shri Ram Kripal Yadav
D) Shri Rajen Gohain
Answer: A)
Explanation: Minister of State for Home Affairs, Kiren Rijiju inaugurated the Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum at Roing in Arunachal Pradesh.
17. What is the name of the Karnataka's village which have transitioned to a cashless system?
A) Halingali
B) Vondaraguppe
C) Shurpali
D) Tadikavagilu
Answer: B)
Explanation: Vondaraguppe has become the first cashless village in Ramanagara district of Karnataka. Around 350 families, 90% of which are involved in the silk-rearing business, have deposited their cash in banks and carry their business transactions through cheques.
18. Who is selected as the next ministry of External affairs Spokesperson?
A) Raveesh Kumar
B) Naresh Kumar
C) Ravi Prasad
D) Ramesh Kumar
Answer: A)
Explanation: Raveesh Kumar will be the next Ministry of External Affairs spokesperson, according to several reports. This comes after Senior diplomat and current MEA spokesperson Gopal Baglay was appointed as Joint Secretary in the Prime Minister's Office.
19. Which country won the ICC Women's World Cup final?
A) South Africa
B) New Zealand
C) India
D) England
Answer: D)
Explanation: England clinched the ICC Women's World Cup in spectacular style by defeating India by nine runs in the final. The country England got its fourth Women's World Cup.
20. Which two countries signed a MoU on military cooperation recently?
A) Israel and Iran
B) Iraq and India
C) Iran and Iraq
D) India and Israel
Answer: C)
Explanation: Iran and Iraq signed a Memorandum of Understanding (MoU) to step up military cooperation and the fight against terrorism and extremism. The MoU encourages the promotion of interaction and share of experiences in the fight against terrorism and extremism, border security, training and logistical, technical and military support between both countries.
21. How many stations are selected to install 1,100 water vending machines by IRCTC in 2017-2018?
A) 450
B) 320
C) 225
D) 393
Answer: A)
Explanation: Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) plans to install 1,100 water vending machines at 450 stations in 2017-2018 as part of its efforts to ensure clean drinking water at low cost in rail premises across the country.
22. India and this country signed an agreement to connect both the countries by waterways.
A) Myanmar
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Bhutan
Answer: C)
Explanation: India and Bangladesh signed an agreement to connect both the countries by waterways. The waterways will facilitate movement of passengers and goods between India's northeast and West Bengal with Bangladesh.
23. This state launches free power connection scheme for BPL families.
A) Orissa
B) West Bengal
C) Kerala
D) Uttar Pradesh
Answer: D)
Explanation: Uttar Pradesh Power Minister Srikant Sharma launched free power connection scheme for the Below Poverty Line (BPL) card holders. The people who do not have BPL cards will have to pay between Rs 80 to Rs 120 for getting the power connection.
24. Who inaugurated the Sainik Rest House in New Delhi?
A) Shri Nitin Gadkari
B) Shri Arun Jaitley
C) Shri Prakash Javadekar
D) Shri D. V. Sadananda Gowda
Answer: B)
Explanation: Defence Minister Shri Arun Jaitley inaugurated the Sainik Rest House. It is the 315th Rest House of the Kendriya Sainik Board (KSB), which is built at a cost of around 8 crore.