Current Affairs Daily Quiz: 21st July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 21st July 2017
1. What is the India's projected growth rate for 2017, as per supplement of Asian Development Bank (ADB) Outlook 2017?
A) 7.4%
B) 7.6%
C) 7.2%
D) 7.5%
Answer: A)
Explanation: According to the supplement of Asian Development Bank (ADB) Outlook 2017, India is expected to achieve the projected growth rate of 7.4% in 2017 and 7.6% in 2018 on strong consumption demand. According to the report, South Asia will be the fastest growing of all sub-regions in Asia and the Pacific, with growth on track to meet original projections of 7% in 2017 and 7.2% in 2018.
2. Which bank offers a personal loans for their customer at ATMs?
A) HDFC
B) ICICI
C) SBI
D) Axis
Answer: B)
Explanation: ICICI Bank has launched a facility whereby its existing salaried customers can avail personal loans at ATMs. These customers can get pre-qualified personal loans up to 15 lakhs in their savings account instantly based on pre-checked CIBIL scores and instant transfer of the money to the customer's account. The facility also incorporates an additional level of authentication to make the security of the offering robust.
3. The 1817 Paika rebellion was held in which Indian state?
A) Uttar Pradesh
B) Odisha
C) Assam
D) Kerala
Answer: B)
Explanation: The 1817 Paika rebellion (Paika Bidroh) was an armed rebellion against the British East India Company's rule in Odisha under the leadership of Bakshi Jagabandhu. The rebellion quickly spread across most of Odisha before being ruthlessly put down by the company's forces.
4. Which state has announced to set up 60 new Primary Health Centers in the rural areas of the state?
A) Himachal Pradesh
B) Rajasthan
C) Gujarat
D) Haryana
Answer: C)
Explanation: Gujarat Government has announced to set up 60 new primary Health Centers in the rural areas of the state. Minister of State for Health Shankar Chaudhary released that expansion of existing primary health centre networks will benefit the rural population of the state.
5. What is the name of the low-cost screening device launched by the Government of India to detect congenital hearing loss in newborns?
A) Sohorn
B) Sonhum
C) Sohum
D) Songhum
Answer: C)
Explanation: The Ministry of Science and Technology (S & T) has launched a low-cost indigenous newborn hearing screening device "Sohum" in New Delhi to detect a congenital hearing loss in newborns. The device has been developed by School of International Biodesign (SIB) startup M/s Sohum Innovation Labs India Pvt. Ltd.
6. Who signed agreement with the ESMA for information exchange on CCPs?
A) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
B) National Institute of Technology
C) Tata Steels Authority
D) Lakshmi Ceramics
Answer: A)
Explanation: Securities and Exchange Board of India (SEBI) entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with the European Securities and Markets Authority (ESMA). The MoU was signed for the exchange of information concerning Central Counterparties (CCPs) under the European Markets Infrastructure Regulation (EMIR). CCPs are entities that help facilitate clearing and settlement activities.
7. Which state will be the focus state at the 2017 World Food India (WFI)?
A) Kerala
B) Assam
C) Mizoram
D) West Bengal
Answer: D)
Explanation: The global food fair "World Food India 2017" will be held in New Delhi on November 3-5, 2017 to boost food sector. The fair will be organized by the Union Ministry of Food Processing Industries (MoFPI). In it, West Bengal will be the focus state and will showcase its innovative food processing methods in the food fair.
8. Who inagurates the National Trade Facilitation Action Plan recently?
A) Shri Nitin Gadkari
B) Shri Suresh Menon
C) Shri Vijay Prakash
D) Shri Arun Jaitley
Answer: D)
Explanation: Finance Minister Arun Jaitley released the National Trade Facilitation Action Plan. The WTO-Trade Facilitation Agreement (TFA) was a major milestone for the global trading system. It aims to get initiatives for trade facilitation and ease of doing business which goes beyond TFA.
9. Which company launched brand 4G phone with the 4G feature Phone?
A) Vodafone
B) Airtel
C) Idea
D) JIO
Answer: D)
Explanation: Reliance Chairman Mukesh Ambani announced the JioPhone - "digital independence" to all Indians. The JIO Phone comes with the Internet connectivity, follows voice commands, and recognises 22 Indian regional languages. The one-time deposit amount Rs 1,500 is needed which will be refunded to its customers after 3 years on returning the phone. This means the phone will be available at an effective price of zero.
10. Which company introduced the mobile app 'Hire' for businesses.
A) iMOBDEV Technologies
B) Lochbridge
C) Google
D) Microsoft
Answer: C)
Explanation: Google launched 'Hire', a recruiting app for small- and medium-sized businesses that also integrates seamlessly with G Suite. They planned to compete with the Microsoft owned LinkedIn. It is designed to build strong candidate relationships and efficiently manage the interview process end-to-end.
11. Who signs MoU with NIUA for Master Plan 2041?
A) National Institute of Technology
B) Delhi Development Authority (DDA)
C) Anna university
D) Kerala University
Answer: B)
Explanation: The Delhi Development Authority (DDA) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the National Institute of Urban Affairs (NIUA) for the preparation of Master Plan for Delhi 2041 as an enabling strategic plan and other related policies which would be the guiding framework for the planning and growth of the city. It approved the proposal of land use of tyre market at Sanjay Gandhi Transport Nagar.
12. Who launched a new pension scheme "Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana, PMVVY" in New Delhi?
A) Shri Manohar Parrikar
B) Smt Sushma Swaraj
C) Shri Arun Jaitley
D) Shri D V Sadananda Gowda
Answer: C)
Explanation: Finance Minister Arun Jaitley launched a new pension scheme for the senior citizens, Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana, PMVVY in New Delhi. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY) is a pension scheme announced by the government exclusively for the senior citizens aged 60 years and above which is available from May 4, 2017 to May 3, 2018.
13. This country hosts the 2018 World Short Course Swimming Championships.
A) Canada
B) China
C) Russia
D) Sweden
Answer: B)
Explanation: 2018 FINA World Swimming Championships (25m) will be held at Hangzhou in China. It is swum in a short course (25m) pool, and has been held in the years when FINA has not held its main World Championship.
14. India signed an Agreement for Cooperation with which of the following country?
A) Japan
B) China
C) Russia
D) Greece
Answer: A)
Explanation: The India-Japan Agreement for Cooperation in the Peaceful Uses of Nuclear Energy was signed in Tokyo during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Japan.
15. The Reserve Bank will shortly issue bank notes of denomination Rs ________in Mahatma Gandhi series 2005.
A) 50
B) 20
C) 100
D) 500
Answer: B)
Explanation: The Reserve Bank of India will shortly issue bank notes of denomination Rs 20 in Mahatma Gandhi series 2005. The new notes will be bearing inset letter 'S' in the number panel and signature of Governor Urjit R Patel.