Current Affairs Daily Quiz: 1st July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 1st July 2017
1. Recently, who among the following has been appointed as the next Ambassador of India to Greece?
A) Shamma Jain
B) Ashok Misra
C) Manimekalai
D) Sharmila Nair
Answer: A)
Explanation: Shamma Jain appointed as the next Ambassador of India to Greece. She succeeds M Manimekalai as Indian envoy in Greece. She has also served in Indian missions in Italy, the Philippines, Washington DC, Turkey and Argentina.
2. Who among the following is going to take charge as Director General of ITBP?
A) Shri R K Pachnanda
B) Shri Suresh Krishnan
C) Shri Ramesh Vijayan
D) Shri Rajesh Vaidhya
Answer: A)
Explanation: R K Pachnanda takes charge as Director General of Indo-Tibetan Border Police (ITBP). He also served in all the major central paramilitary forces and agencies namely CRPF, CISF, BSF, NDRF, SPG, CBI and now the ITBP.
3. Who among the following has been appointed as the Attorney General of India?
A) Mukul Rohatgi
B) Milon K. Banerji
C) KK Venugopal
D) Ashok Desai
Answer: C)
Explanation: President Pranab Mukherjee appointed senior advocate and constitutional expert K K Venugopal (86) as the new Attorney General of India. He succeeds Mukul Rohatgi as the country's top law officer.
4. Name the government application that has won the GSMA Asia Mobile Award 2017?
A) eVIN
B) MyGov
C) Pinakin
D) CBEC Mitra
Answer: A)
Explanation: Union Health Ministry's mobile app Electronic Vaccine Intelligence Network (EVIN) wins GSMA Asia Mobile Award recently. The Electronic Vaccine Intelligence Network (EVIN) is an online real-time vaccine logistics management system developed and implemented by the Ministry of Health and the United Nations Development Programme (UNDP).
5. Name the Indian American personalities will be honoured with the 2017 "Great Immigrants: The Pride of America" award?
A) Shantanu Narayen and Vivek Murthy
B) Sunder Pichai and Hari Sreenivasan
C) Bharati Mukherjee and Vikram Malhotra
D) Satya Narayan and Vikram Murthy
Answer: A)
Explanation: Two Indian-Americans, Adobe Chief Shantanu Narayen and former US Surgeon General Vivek Murthy will be honoured with the prestigious 2017 Great Immigrants: The Pride of America" award on US's Independence Day on July 4, 2017. They are among 38 immigrants to be honoured this year for their role in helping advance the country's society, culture and economy.
6. Name the network company that launches the AAE-1 submarine cable system recently.
A) Airtel 4G
B) Reliance Jio
C) Aircel
D) Vodafone
Answer: B)
Explanation: Reliance Jio has launched the Asia-Africa-Europe (AAE-1) submarine cable system. It claims that it is the world's longest 100Gbps technology-based submarine system and will stretch for over 25,000km from Marseille, France to Hong Kong. The project is a combination of leading telecom service providers from Europe, the Middle East and Asia.
7.  International Day of Cooperatives being observed on July 1st of every year. What is the theme of the day 2017?
A) Co-operative enterprise empowers women
B) Co-operatives ensure no one is left behind
C) Peace-building through Co-operatives
D) Choose co-operatives, choose equality
Answer: B)
Explanation: The theme for the 2017 International Day of Cooperatives is 'Co-operatives ensure no one is left behind. The International Day of Cooperatives is observed on July 1 across the world. Cooperative enterprises are based on ethics, values, and a set of seven fundamental principles that keep people, rather than profit, at the centre of their businesses.
8. Election Commission launched the special drive to enroll left out voters. How long the drive is going to take place?
A) 15 days
B) 25 days
C) One month
D) Three months
Answer: D)
Explanation: Election Commission (EC) launched the nationwide month-long special drive from 01st July 2017 for maximisation of registration of eligible electors with the focus on left out eligible young citizens in the age group of 18-19. In the month of June, the election officials have completed preparatory work like identification of critical gaps in existing electoral rolls, strengthening of infrastructure and sensitization of ground level electoral machine.
9. Name the Union Ministry which has launched National Biopharma Mission to accelerate biopharmaceutical development in India?
A) Union Ministry of External affairs
B) Union Ministry of Chemicals and Fertilizers
C) Union Ministry of Health & Family Welfare
D) Union Ministry of Science & Technology
Answer: D)
Explanation: The Union Ministry of Science & Technology launched National Biopharma Mission, a first ever Industry-Academia mission to accelerate biopharmaceutical development in India. Under this mission, the ministry also launched Innovate in India (i3) program to create an enabling ecosystem to promote entrepreneurship and indigenous manufacturing in the sector.
10. Union Government has lowered interest rate on small saving schemes by _____ percent for the July- September quarter.
A) 0.5
B) 0.3
C) 0.15
D) 0.1
Answer: D)
Explanation: Union Government has lowered interest rate on small saving schemes by 0.1 percent for the July- September quarter. The rates of small saving schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi have been lowered across the board compared to the April-June quarter.
11. Shri Pranab Mukherjee inaugurated an exhibition of artworks at Academy of Fine Arts in which among the following Indian cities?
A) Chennai
B) Bangalore
C) Kolkata
D) Mumbai
Answer: C)  
Explanation: The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated an exhibition of artworks at Academy of Fine Arts, Kolkata. He also received the first copies of two Coffee Table books 'Images and Impressions' Profile and Persona of Pranab Mukherjee' and 'Pranab Mukherjee 100 Frames' from the Governor of West Bengal, Shri Keshari Nath Tripathi who formally released these books.
12. Which country plans to land an astronaut on the moon by 2030?
A) China
B) Japan
C) India
D) USA
Answer: B)
Explanation: Japan's Aerospace Exploration Agency (JAXA) planned to land an astronaut on the moon by 2030, joining China in a new manned race to space.
13. National Aeronautics and Space Administration (NASA) launches a Rocket to produce Colourful Artificial Clouds. NASA is headquartered at
A) Washington D.C
B) New York
C) Geneva
D) Vienna
Answer: C)
Explanation: The National Aeronautics and Space Administration(NASA) successfully launched Terrier-Improved Malemute sounding rocket that created colourful artificial clouds visible in the skies of the United States Of America. The colorful vapors could be seen from New York to North Carolina. The launch tested a new system that helps studies of the ionosphere and aurora.
14. Name the athlete who breaks the 300m World Record at Golden Spike Meet recently?
A) Jason Taumalolo
B) Paul Gallen
C) Jaco Van Niekerk
D) Shaun Johnson
Answer: C)
Explanation: Jaco Van Niekerk of South Africa Breaks 300m World Record at Golden Spike Meet. He broke Michael Johnson's previous world record in the 300m of 30.85. He was already the first ever sprinter to run sub-10 in the 100m,sub-20 in the 200m, and sub-44 in the 400m race.