Current Affairs Daily Quiz: 14th and 15th July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 14th and 15th July 2017
1. Union Health Minister Shri J P Nadda launches the National Strategic Plan for Malaria and pledged to eradicate the vector-borne disease by __________.
A) 2020
B) 2025
C) 2027
D) 2019
Answer: C)
Explanation: Union Health Minister Shri J P Nadda launches the National Strategic Plan for Malaria Elimination and pledged to eradicate the vector-borne disease by 2027. The strategic plan gives year-wise elimination targets in various parts of the country depending upon the endemicity of malaria in the next five years.
2. Who is selected as the brand ambassador of the Indian Indoor Cricket Team?
A) VVS Laxman
B) Sandeep Patil
C) Sourav Ganguly
D) Sachin Tendulkar
Answer: B)
Explanation: Former Indian batsman Sandeep Patil was today named as the brand ambassador of the Indian Indoor Cricket Team. The tournament will be held in partnership with Cricket Australia (CA) and Emirates Cricket Board (ECB). The 10th edition of the World Cup will include approximately 400 players and officials from Australia, New Zealand, South Africa, England, Sri Lanka, Singapore and Malaysia)
3. Kishore Sansi Managing Director and CEO of this bank won the 'Personality of the Year' award)
A) Dena Bank
B) Yes Bank
C) Vijaya Bank
D) Bank of Baroda
Answer: C)
Explanation: Kishore Sansi Managing Director and CEO of Vijaya Bank conferred the 'Personality of the Year' award by Skoch Consultancy Services. The award is part of the 'Skoch Banking and Financial Leadership' series. Past recipients of the award include C Rangarajan, Dilip Parekh and Nandan Nilekani.
4. Which state to get India's first high-speed rail training centre?
A) Goa
B) Kerala
C) Gujarat
D) Andhra Pradesh
Answer: C)
Explanation: India's first bullet train is proposed to hit the track in 2023, the training centre is supposed to start operating by 2020. The centre will provide for advanced training modules on cutting edge technologies. The construction will begin shortly after the foundation-laying ceremony is held in September.
5. Model United Nations (MUN) Regional Conference will be held in __________.
A) Sydney
B) Trivandrum
C) Beijing
D) Kathmandu
Answer: D)
Explanation: A Model United Nations (MUN) Regional Conference is held in Kathmandu. The aim of the MUN is to provide a platform to young minds to get full energy and resources to a more prosperous and peaceful world) This is organised by the United States Embassy in partnership with the Youth Thinker's Society.
6. For which purpose the Union Government empowers Army recently?
A) To maintain weapons systems for short intense wars
B) To introduce the digital system among nations
C) To use of modern bullet proof helmets
D) To change the top grade officers
Answer: A)
Explanation: The Union Government has empowered the Indian Army to procure critical weapons systems and military platforms to maintain readiness for short duration intense wars. The purpose of this new scheme is to maintain an optimum level to fight small wars.
7. BSES Rajdhani Power Limited (BRPL) signed a MoU with this organisation to explore collaboration opportunities for the solar rooftop.
A) The Energy and Resources Institute (TERI)
B) Central Institute of Road Transport (CIRT)
C) All India Institute of Speech and Hearing (AIISH
D) Centre for the Study of Developing Societies (CSDS)
Answer: A)
Explanation: BSES Rajdhani Power Limited (BRPL) and The Energy and Resources Institute (TERI) have entered into a partnership to explore collaboration opportunities for solar rooftop, electric vehicles, energy storage systems, energy efficiency and smart grid technologies. It will be signed for two years. The collaboration will help in research and explore newer collaboration opportunities in the domain of emerging technologies.
8. Who launched the RailCloud Project, NIVARAN-Grievance Portal and CTSE Scheme?
A) Shri Rajnath Sing
B) Shri Arun Jaitley
C) Shri Narendra Modi
D) Shri Suresh Prabhakar Prabhu
Answer: D)
Explanation: Minister of Railways Shri Suresh Prabhakar Prabhu launched the following schemes Rail Cloud Project, NIVARAN-Grievance Portal (First IT Application on Rail Cloud), Cashless treatment Scheme in Emergency (CTSE) Scheme. 'NIVARAN-Grievance Portal' is the first IT application to be launched on the RailCloud)
9. What is the rank of Indian in the Sustainable Development Goal (SDG) Index?
A) 116
B) 121
C) 152
D) 106
Answer: A)
Explanation: India ranked low 116 out of 157 nations on the 2017 Sustainable Development Goal (SDG) Index and Dashboard report released by Sustainable Development Solutions Network (SDSN) and Bertelsmann Stiftung. The Top Countries in the Index are 2017 SDG Index were Sweden followed by Denmark.
10. Which company acquires Bangalore-based artificial intelligence firm Halli Labs?
A) Blackberry
B) Sony
C) Google
D) IBM
Answer: C)
Explanation: Google acquired Bangalore-based artificial intelligence firm Halli Labs. It focuses on Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) and Neuro-Linguistic Programming. Halli Labs develops multi-device content, supporting more digital payments systems, and create localised content among others.
11. National Green Tribunal desclared this river with the area of 100m from edge as No-development Zone.
A) Ganga
B) Yamuna
C) Cauvery
D) Narmada
Answer: A)
Explanation: An area of 100 metres from the edge of the Ganga between Haridwar and Unnao has been declared a "No Development Zone", with the National Green Tribunal (NGT) for prohibiting dumping of waste within 500 metres of the river. An environment compensation of Rs.50,000 will be imposed on anyone dumping waste in the river.
12. Who is appointed as new BCCC chairperson?
A) Justice J.S.Verma
B) Justice K.G.Balakrishnan
C) Justice H.G.Kania
D) Justice Vikramajit Sen
Answer: D)
Explanation: The Board of Directors of Indian Broadcasting Foundation (IBF) appointed former Supreme Court judge, Justice Vikramajit Sen, as the new chairperson of Broadcasting Content Complaints Council (BCCC).
13. Which IT company appoints Aarthi Subramanian as the group's Chief Digital Officer?
A) MphasiS-Ltd
B) Infosys
C) Wipro
D) TCS
Answer: D)
Explanation: Tata Sons appoints Aarthi Subramanian as Chief Digital Officer. She is an executive director at Tata Consultancy Services (TCS) and will take up her new role in August this year.
14. Mukesh Kumar Jain is the managing director and chief executive officer of
A) Luxmi Vilas Bank
B) Dena Bank
C) Yes Bank
D) Oriental Bank of Commerce
Answer: D)
Explanation: Mukesh Kumar Jain was appointed as the managing director and chief executive officer of Oriental Bank of Commerce. He is at present the executive director in Punjab and Sind Bank. The Appointments Committee of the Cabinet has approved Jain's appointment to the post for a period of three years.
15. Bastille Day is celebrated in __________.
A) France
B) Russia
C) America
D) Denmark
Answer: A)
Explanation: Bastille Day is a day of celebrations of French culture. The Bastille is a medieval fortress and prison in Paris. Many people in France associated it with the harsh rule of the Bourbon monarchy in the late 1700s. The Eiffel Tower in Paris and the French national flag, or tricolor, are important symbols of Bastille Day.
16. Which bank received $150 million funding from the United States Government?
A) HDFC Bank
B) Bank of Baroda
C) Yes Bank
D) Canara Bank
Answer: C)
Explanation: YES Bank received $150 million funding from the United States Government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India. According to the agreement, OPIC will provide $ 75 million in financing jointly arranged by Wells Fargo Bank to Yes Bank.
17. This flim honored at the TIMES NOW ICICI Bank NRI of the Year Awards.
A) Munthirivallikal Thalirkkumbol
B) Gautamiputra Satakarni
C) Baahubali 2
D) Katamarayudu
Answer: C)
Explanation: Baahubali -Tamannaah Bhatia and V Vijayendra Prasad (writer of Baahubali) was honored as a Global Indian Impact Icon at the TIMES NOW ICICI Bank NRI of the Year Awards powered by Global Indian International School.
18. World Youth Skills Day is celebrated on __________.
A) Jul 14th
B) Jul 15th
C) Jul 16th
D) Jul 17th
Answer: B)
Explanation: July 15th is celebrated as the "Youth Skills Day" as a U.N. international day that was adopted by a resolution of the U.N. General Assembly. Skills for the Future of Work is the theme of 2017 World Youth Skills Day.
19. Who become the second Indian Javelin player wins the gold at the World Para Athletics Championships?
A) Narender Ranbir
B) Kashinath Naik
C) Devendra Jhajharia
D) Sundar Singh
Answer: D)
Explanation: Para-athlete Sundar Singh Gurjar became only the second Indian to win a gold at the World Para Athletics Championships, winning one in javelin at the 2017 edition in London. In the F46 category, Sundar recorded his personal best effort of 60.36m on the very first night of the tournament and took the top honour.
20. Which country hosted the 2017 Everest International Model United Nations (EIMUN) Regional Conference?
A) China
B) Bhutan
C) India
D) Nepal
Answer: D)
Explanation: The fourth edition of Everest International Model United Nations (EIMUN) Regional Conference was held in Kathmandu, Nepal from July 10-14, 2017. The event is organised by the US Embassy in partnership with the Youth Thinker's Society (YTS).
21. Which city's police will be the first state police to get 'super cop belt'?
A) Chandigarh
B) Delhi
C) Lucknow
D) Jaipur
Answer: B)
Explanation: National capital police will be the first state police who will get 'super cop belt' a specially designed belt, widely used by Police in UK, USA, Russia and para-military forces like CRPF, CISF, NSG etc. Recently, Delhi Police has flouted a tender for 10,000 belts for its officers performing ground duties.
22. Which state signs MoU with the Union Government for setting an All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Hospital?
A) Punjab
B) Uttar Pradesh
C) Rajasthan
D) Bihar
Answer: B)
Explanation: The Uttar Pradesh Government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Centre for setting up of an All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Hospital in Gorakhpur. It will help to those living in eastern Uttar Pradesh to get health care services. The hospital will have 750 free beds and the project is set to cost Rs 1,750 crore.
23. How many new members are appointed in the Central Board of Excise and Customs?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 8
Answer: A)
Explanation: 4 members have been appointed as members in the Central Board of Excise and Customs (CBEC). The Appointments Committee of the Cabinet has approved appointment of Sushant Kumar Panda, Ameeta Suri, Pranab Kumar Das and Joseph as the new members. All of them are officers of Indian Revenue Service (Customs and Central Excise).
24. This state has become the first Indian state to make social boycott a crime?
A) Punjab
B) Maharashtra
C) Kerala
D) Andhra Pradesh
Answer: B)
Explanation: Maharashtra has become the first Indian state to make social boycott a crime after President Pranab Mukherjee cleared the legislation. The Maharashtra Prohibition of People from Social Boycott (Prevention Prohibition and Redressal). Act prescribes a maximum punishment of 3 year in jail and a fine of Rs 1 lakh.
25. Who has been conferred the 2017 Personality of the Year award by Skoch Consultancy Services (SCS)?
A) Kishore Sansi
B) Nandan Nilekani
C) Dilip Parekh
D) C Rangarajan
Answer: A)
Explanation: Dr. Kishore Sansi, the managing director and CEO of Vijaya Bank, has been conferred the 2017 Personality of the Year award by Skoch Consultancy Services (SCS). The award is part of the 'Skoch Banking and Financial Leadership' series. Past recipients of the award include C Rangarajan, Dilip Parekh and Nandan Nilekani.