Current Affairs Daily Quiz: 11th and 12th July 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 11th and 12th July 2017
1. Who is the newly elected President of Mongolia?
A) Sainkhuugiin Ganbaatar
B) Miyeegombyn Enkhbold
C) Tsakhiagiin Elbegdorj
D) Khaltmaagiin Battulga
Answer: D)
Explanation: Khaltmaa Battulga elected as the President of the Mongolia. He replaces Tsakhia Elbegdorj. He inherits a $5.5 billion International Monetary Fund to stabilize the economy of the debt-laden country and lessen its dependence on China.
2. The Ministry of Health and Family Welfare has signed a MoU with this state to strengthen the blood transfusion services in the State.
A) West Bengal
B) Assam
C) Manipur
D) Jharkand
Answer: A)
Explanation: Ministry of Health and Family Welfare has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Government of West Bengal to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine. The main aim is to strengthen the blood transfusion services in the State and the surrounding region.
3. 11 July is celebrated as the __________.
A) World Hepatitis Day
B) World UFO Day
C) World Population Day
D) World Chocolate Day
Answer: C)
Explanation: World Population Day, which seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues, was established by the then-Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The Day was first marked on 11 July 1990 in more than 90 countries.
4. Who is the newly appointed director-general of the Directorate of Revenue Intelligence (DRI)?
A) Girraj Singh
B) Nitin Veer Das
C) Debi Prasad Dash
D) J J Mohan Lal
Answer: C)
Explanation: Debi Prasad Dash, a 1985-batch Indian Revenue Service (customs) officer, has taken over as director-general of the Directorate of Revenue Intelligence, the premier agency that tackles smuggling and black money. Dash was the acting DRI chief for the past 5-months. Earlier, he has worked in the UN Security Council, Commonwealth Secretariat and the CBI.
5. What is the name of a new taxpayer service launched by the Union Finance Ministry?
A) Tax Return Preparer Scheme
B) National Savings Certificate
C) Senior Citizen Savings Scheme
D) Aaykar Setu
Answer: D)
Explanation: The Union Finance Ministry launched Aaykar Setu, a new taxpayer service module. The new e-initiative literally means taxpayer's bridge and will be available on Android phones. It aims to provide better taxpayer services and also help in reducing the direct physical interface between assesses and tax assessing authorities.
6. In which month the Union Government decided to organise global food fair to boost the Food sector?
A) November
B) October
C) August
D) September
Answer: A)
Explanation: The Union Government of India will organize a global food fair in November this year to provide a platform to Indian farmers and manufacturers to showcase their products and explore partnerships with foreign companies.
7. Who launched E- book for Crypto Currency?
A) Michael S. Hart
B) Amit Bhardwaj
C) Kim Blagg
D) Alexis Kirke
Answer: B)
Explanation: Amit Bhardwaj, the founder of Amaze Mining & Research Limited launched his third e-book 'Cryptocurrency for Beginners ' in the series, after 'Cryptocurrency Trading for Beginners' and 'Cryptocurrency Mining for Beginners'. The book empowers readers with the concept of the blockchain.
8. Which IIT institute hosted the 2017 International Conference on Financial Markets and Corporate Finance?
A) IIT Bombay
B) IIT Madras
C) IIT Indore
D) IIT Kharagpur
Answer: D)
Explanation: The 2017 International Conference on Financial Markets and Corporate Finance was held at Vinod Gupta School of Management in IIT Kharagpur on July 7, 2017. The 2-day was Conference was inaugurated by Union Minister of State for Commerce and Industry Nirmala Sitharaman. The purpose of the annual conference is to provide a forum to showcase cutting edge research in the areas of financial markets and corporate finance.
9. This company won the Golden Peacock Award for Environment Management.
A) Larsen & Toubro Ltd
B) Britannia
C) Danfoss India
D) Havells India Limited
Answer: C)
Explanation: Climate and energy efficiency solutions company Danfoss India conferred with the 'Golden Peacock Award' for Environment Management. It was presented in Hyderabad during the 19th World Congress on Environment Management' in the presence of Supreme Court Justice Kurien Joseph.
10. Which city recognise the blue-bordered sari of Mother Teresa as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity?
A) Singapore
B) Vatican
C) Tokyo
D) Paris
Answer: B)
Explanation: The famous blue-bordered sari of Mother Teresa recognized by the Vatican as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity. It has obtained "distinctive symbolic identity" of the Missionaries of Charity.
11. Which steel firm has won the Prime Minister's trophy for 'Best Performing Integrated Steel Plant' in 2015-16?
A) Bhilai Steel Plant of SAIL
B) Tata Steel Ltd
C) Rashtriya Ispat Nigam Ltd
D) JSW Steel Ltd
Answer: B)
Explanation: Tata Steel Ltd (TISCO) has won the Prime Minister's trophy for 'Best Performing Integrated Steel Plant' in India during 2014-2015 and 2015- 16. This makes it the third consecutive-year for the firm to be honoured with this coveted award.
12. Who inaugurates Ashiana Annexe in Dehradun recently?
A) Shri Pranab Mukherjee
B) Shri Rajesh Singh
C) Shri Suresh Prabhu
D) Shri Ramesh Singh
Answer: A)
Explanation: President Pranab Mukherjee inaugurated the 'Ashiana Annexe', comprising of 12 low-cost dwelling units in Dehradun, Uttarakhand. It is constructed to accommodate Officers and staff of Rashtrapati Bhavan during Presidential visits to the Retreat at 'Ashiana'.


13. Who of the following is appointed as the new CEO of Vistara?
A) Aneesh
B) Roger Federer
C) Leslie Thng
D) Wattmann Fedrick
Answer: C)
Explanation: The board of TATA SIA Airlines Limited owns and operates the full-service airline Vistara appointed former SilkAir head Leslie Thng as its new chief executive officer (CEO). He succeeds Phee Teik Yeoh. Phee Teik Yeoh, currently the CEO of Vistara, will be returning to Singapore Airlines (SIA) to take up a senior appointment.
14. Gifts from employers to employees worth up to __________ will not attract the Goods and Services Tax.
A) Rs. 25,000
B) Rs. 75,000
C) Rs. 50,000
D) Rs. 80,000
Answer: C)
Explanation: Gifts from employers to employees worth up to Rs. 50,000 will not attract the Goods and Services Tax, nor will perquisites enjoyed by employees as part of the employment contract. This means that GST will have to paid only in exceptional situations where gifts are given on voluntary basis, such as Diwali gifts to employees and that too if the value is more than Rs. 50,000.
15. Which of the following is the first state to launch the online RTI platform?
A) Rajasthan
B) Bihar
C) Maharashtra
D) Andhra Pradesh
Answer: C)
Explanation: Maharashtra become the first state to enable people to seek information online rocess of filing Right To Information (RTI) applications under the Act. Presently, people file their RTI applications physically and pay a fee of Rs10 via modes like a court fee stamp, demand draft and Indian postal order.
16. Who signed an MoU with the defence Ministry?
A) Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
B) Ashok Leyland
C) Larsen & Toubro company
D) Lakshmi Metals Limited
Answer: A)
Explanation: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) signed a memorandum of understanding (MoU) for 2017-18 with the Ministry of Defence (MoD) in Delhi. The MoU outlines targets on various performance parameters of the company during 2017-18. The revenue from operations has been targeted at Rs.17,900 crore, the highest ever, a press release stated.
17. Who has been appointed as the new Chief Financial Officer of Twitter?
A) Ned Segal
B) Martha Lane Fox
C) Bret Taylor
D) Bruce Falck
Answer: A)
Explanation: Ned Segal, a longtime Goldman Sachs banker and the former Senior Vice President of Finance at Silicon Valley's financial software company Intuit, has been appointed as the new Chief Financial Officer at Twitter. He will take over the CFO role from Anthony Noto, who was promoted to COO post last November.
18. According to (OECD)-FAO Agricultural Outlook which country will become the world's largest milk producer by 2026?
A) China
B) Pakistan
C) India
D) Brazil
Answer: C)
Explanation: According to recently released the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)-FAO Agricultural Outlook 2017-2026, India will be the world's largest milk producer by 2026 and will account for the biggest increase in wheat production globally.
19. __________ sets a hat-trick of titles in the Commonwealth chess championship.
A) Aleksandar Wohl
B) Abhijeet Gupta
C) Tejas Bakre
D) Vaibhav Suri
Answer: B)
Explanation: Abhijeet Gupta completed a hat-trick of titles and fourth in all to become the most successful player in the history of the Commonwealth championship. Abhijeet shared the record of three titles with England's Nigel Short. For the record, Abhijeet scored 7.5 points from nine rounds.
20. Malala Day is observed on __________.
A) 14th Jul
B) 11th June
C) 12th Jul
D) 13th June
Answer: C)
Explanation: 12 July is observed as Malala Day across the World and by United Nations. The day is being observed by the United Nations to highlight the fight of education of the Pakistani child activist Malala Yousafzai. 12 July, the day of Malala's Birth was declared as Malala Day by UN General Secretary Ban-Ki-Moon on her 16th Birthday.
21. 36th foundation day of NABARD is inagurated by?
A) Shri Rajesh Krishna
B) Shri Arun Jaitley
C) Shri Ramesh Krishna
D) Shri Suresh Yadav
Answer: B)
Explanation: On 12th July 2017 NABARD celebrated its 36th foundation day. Union Finance Minister Arun Jaitley inaugurated the National Bank For Agriculture & Rural Development (NABARD). This day is dedicated on celebrating the Silver Jubilee (25 years) of Self Help Group Bank Linkage Programme (SHG BLP).
22. What is the name of the new project launched by the British government to mark the 70th anniversary of India's partition?
A) Grand Trunk Road
B) Project Chronos
C) Project Britain
D) Edinburgh Trams
Answer: A)
Explanation: The British government has launched a new project titled the 'Grand Trunk Road' to mark the 70th anniversary of India's partition in August 1947 with volunteers from the Muslim, Sikh and Hindu communities in the UK coming together to stage special events.
23. Who is appointed as the new coach of the Indian cricket team?
A) Ravi Shastri
B) Rishi Dhawan
C) Anil Kumble
D) Kapil Dev
Answer: A)
Explanation: Ravi Shastri is appointed as the new coach of the Indian cricket team, while also naming Zaheer Khan as the bowling coach. Shastri, in the process, won five-way battle to grab the post until 2019 Cricket World Cup. Shastri replaced Anil Kumble, who exited after a much publicised difference of opinion with captain Virat Kohli.
24. Which country is hosting the 2017 SAARC Ministers of Law and Order (Interior/ Home Affairs) meeting?
A) Pakistan
B) Bhutan
C) Maldives
D) Sri Lanka
Answer: D)
Explanation: The 8th edition of the SAARC Ministers of Law and Order (Interior/ Home Affairs) has started in Colombo, Sri Lanka on July 11, 2017. The 3-day meeting will focus on the issue of tackling terrorism apart from discussing liberalization of visa, illegal trafficking in narcotic drugs, psychotropic substances and small arms.
25. This bank tie up with IIC to boost trade with Latin America.
A) HDFC Bank
B) Dena Bank
C) State Bank Of India
D) Axis Bank
Answer: D)
Explanation: Axis Bank entered in collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean. Axis Bank becomes the first Indian bank to participate in the Trade Finance Facilitation Programme as a confirming bank.
26. Which state launches the free injectable contraceptive for women?
A) Madhya Pradesh
B) Maharashtra
C) Uttar Pradeh
D) Tamilnadu
Answer: B)
Explanation: Maharashtra has become the first state in the country to provide women an injectable contraceptive for free. The state's public health department launched a programme called Antara on July 10 to offer women an injection of Medroxyprogesterone acetate (MPA), a birth-control hormone. The injection is supposed to be used within a week from the day a woman's menstrual cycle starts.
27. Janani Sewa Scheme is launched by
A) Ministry of AYUSH
B) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
C) Ministry of Human Resource and Development
D) Ministry of Railway
Answer: D)
Explanation: In order to help distraught mothers Indian Railways has launched Janani Sewa Scheme. As announced in the Rail Budget 2016-17, Zonal Railways have been advised to ensure availability of baby food, hot milk and hot water at Railway stations on payment basis.
28. Kalinga International Sports City is set up in __________ of Odisha.
A) Bhubaneswar
B) Balasore
C) Gopalpur
D) Jaipur
Answer: A)
Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced to set up an International Standard Sports City. Kalinga International Sports City will be set up in Bhubaneswar and will be eligible to bid for most international competitions including Commonwealth and Asian games. It also signed an expression of interest with the International Association of Athletics Federation (IAAF) and the Athletics Federation of India for setting up of a high-performance academy inside the Kalinga Stadium.