Number Series Questions Asked in SBI PO Prelims 6th May (All Shifts)

Mentor for Bank Exams
Number Series Questions Asked in SBI PO Prelims 6th May (All Shifts)
Slot – 1:  Find the missing number in the following series:
1. 3, 10, 20, 39, 85, ?
Answer:  212
3 + 7 = 10
10 + 10 (7 + 3) = 20
20 + 19 (10 + 9) = 39
39 + 46 (19 + 27) = 85
85 + 127 (46 + 81) = 212
2. 4, 31, 156, 499, 1228, ?
Answer:  2559, The detail solution is
31 – 4 = 27 (33)
156 – 31 = 125 (53)
499 – 156 = 343 (73)
1228 – 499 = 729 (93)
2559 – 1228 = 1331 (113)
3. 152, 156, 140, 176, 112 ?
Answer:  212, The detail solution is
152 + 4 = 156
156 – 16 = 140
140 + 36 = 176
176 – 64 = 112
112 + 100 = 212
4. 7, 9, 21, 67, 273, ?
Answer:  1371, The detail solution is
7 × 1 + 2 = 9
9 × 2 + 3 = 21
21 × 3 + 4 = 67
67 × 4 + 5 = 273
273 × 5 + 6 = 3171
5. 6, 4, 5, 11, ?, 361
Answer:  45, The detail solution is
6 × 0.5 + 1 = 4
4 × 1 + 1 = 5
5 × 2 + 1 = 11
11 × 4 + 1 = 45
45 × 8 + 1 = 361
Slot – 2: Find the missing number in the following series:
1. 5, 6.2, 9, 13.4, 19.4, ?
Answer:  27
5 + 1.2 = 6.2
6.2 + 2.8 (1.2 + 1.6) = 9
9 + 4.4 (2.8 + 1.6)= 13.4
13.4 + 6 (4.4 + 1.6)= 19.4
19.4 + 7.6 (6 + 1.6)= 27
2. 7, 3, 2, 2, 4, ?
Answer:  24
7 × 0.5 – 0.5 = 3
3 × 1 – 1 = 2
2 × 2 – 2 = 2
2 × 4 – 4 = 4
4 × 8 – 8 = 24
3. 4, 5, 16, 81, ?, 5113
Answer:  568
4 × 1 + 1 = 5
5 × 3 + 1 = 16
16 × 5 + 1 = 81
81 × 7 + 1 = 568
568 × 9 + 1 = 5113
4. 6, 9, 20, 47, 106, ?
Answer:  229
6 + 3 = 9
9 + 11 (3 + 8) = 20
20 + 27 (11 + 16) = 47
47 + 59 (27 + 32) = 106
106 + 123 (59 + 64) = 229
5. 5, 6, 14, 23, 87, ?
Answer:  112
5 + 1 = 6
6 + 8 = 14
14 + 9 = 23
23 + 64 = 87
87 + 25 = 112
Slot – 3: Find the missing number in the following series:
1. 180, 179, 183, 156, 172, ?
Answer: 47
Difference of: -13, +22, -33, +42, -53
2. 9, 4, 3, 3, 4, ?
Answer: 7.5
Logic: ×0.5-0.5, ×1-1, ×1.5-1.5, ×2-2, ×2.5-2.5
3. 6, 5, 14, 69, ?, 4337
Answer: 482
Logic: ×1-1, ×3-1, ×5-1, ×7-1, ×9-1
4. 4, 10, 160, 382, 640, ?
Answer: 916
Logic: Difference of Difference: 144, 72, 36, 18
Slot – 4: Find the missing number in the following series:
1. 8, 3, 2, 2, 3, ?
Answer: 6.5
Logic:
2. 17, 18.6, 15.4, 21.8, 9 , ?
Answer: 34.6
3. 5, 9, 35, 209, ?, 16709
Answer: 1671
4. 256, 252, 225, 209, 84, ?
Answer: 48
5. 5, 12, 23, 43, 79, ?

Answer: 140