Current Affairs One Liner Revision Quiz - 5

Mentor for Bank Eams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 5
1. The chess player from United States who has won the 79th Tata Steel Chess tournament in Wijk aan Zee, The Netherlands
Answer: Wesley So
2. The President of Guinea who has taken over as the new President of the African Union for a period of 1 year
Answer: Alpha Conde
3. The former CAG of India who has been appointed by the Supreme Court to head a committee of four administrators to manage the affairs of BCCI
Answer: Vinod Rai
4. The European country which has become the first in the world to pass a legislation to fully divest public money from fossil fuels
Answer: Ireland
5. The e-platform launched by the Income Tax Department to analyse deposits made between November 9 to December 30, 2016 is named
Answer: Operation Clean Money
6. The tagline of National Capital Region Transport Corporation released by the Minister of Urban Development Shri M.Venkaiah Naidu
Answer: ‘Gati Se Pragati’ (Progress with Speed)
7. The former Minister of State of External Affairs and MP for Mallapuram, Kerala who passed away following a cardiac arrest in the Parliament
Answer: E. Ahmed
8. The theme State of 31st Surajkund International Crafts Mela - 2017 being held from 01 to 15 Feb 2017 at Surajkund, near Faridabad (Haryana)
Answer: Jharkhand
9. The partner nation at the 31st Surajkund International Crafts Mela - 2017 being held from 01 to 15 Feb 2017 at Surajkund, near Faridabad (Haryana)
Answer: Egypt
10. The place at which foundation stone for the first ever training center for para athletes was laid by the Sports Minister Shri Vijay Goel
Answer: Gandhinagar, Gujarat
11. The international airlines which has launched the world’s longest scheduled commercial service with its inaugural flight from Doha to Auckland (a distance of 14,535 kilometers, or 9,032 miles which is the furthest distance between any two cities linked by direct flights.)
Answer: Qatar Airways
12. The winners of Men's and Women's titles at the 81st Senior Badminton National Championships respectively
Answer: Saurabh Verma and Rituparna Das
13. The theme of Annual Maritime Power Conference-2017 being conducted by the National Maritime Foundation at the Institute for Defence Studies and Analyses (IDSA) Auditorium, New Delhi, on 09-10 February 2017
Answer: The Blue Economy: Concept, Constituents and Development
14. The venue of 17th International Counter Terrorism Seminar organised by National Security Guard on 08 and 09 February 2017
Answer: Manesar, Haryana
15. The State which has become the first in the country to make its public distribution system (PDS) completely cashless
Answer: Gujarat