Current Affairs One Liner Revision Quiz - 4

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 4
1. The theme of the programme organised by Ministry of Women & Child Development on the occasion of National Girl Child Day on January 24, 2017
Answer: Beti Bachao, Beti Padhao
2. The new Prime Minister of Mauritius who took over following the resignation of Aneeroodh Jugnauth
Answer: Pravind Kumar Jugnauth
3. The place in Tamil Nadu where the world's largest solar power plant (648-mw at a single location) has been dedicated to the nation by Adani Green Energy
Answer: Kamuthi, Ramanathapuram
4. The country with which India has signed a deal to fill its Mangalore strategic oil storage facility
Answer: United Arab Emirates
5. The theme of 7th National Voters Day observed on 25 January 2017
Answer: Empowering young and future events
6. The bank which has announced deployment of humanoid IRA - intelligent robotic assistant to help its branch staff in servicing customers in the next 2 years
Answer: HDFC Bank
7. The Jamaican athlete who has been found guilty of doping in 2008 Beijing Olympics and has thus been deprived of gold medal for 4 x 100 relay along with his team mates (Usain Bolt, Asafa Powell & Michael Frater)
Answer: Nesta Carter
8. The first military communications satellite launched by Japan from its Tanegashima Space Centre, on board H-2A rocket is named
Answer: Kirameki-2
9. The airport from which international cargo operations have re-commenced after a gap of about 13 years
Answer: Biju Patnaik International Airport, Bhubaneshwar
10. One of the most acclaimed scientists of India and architect of India's first supercomputer and the founder Executive Director of C-DAC, who has been appointed as the new Chancellor of Nalanda University
Answer: Dr. Vijay Bhatkar
11. The new digital assistant introduced by Nokia for engineers and telecom operators is named
Answer: MIKA
12. The former tennis player who has been appointed Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals for the UN in India
Answer: Ashok Amritraj
13. The Indian badminton player who has won the Syed Modi International Grand Prix Gold tournament (Men's Singles title) defeating Sai Praneeth (India) in the finals
Answer: Sameer Verma
14. The Indian badminton player who has won the Syed Modi International Grand Prix Gold tournament (Women's Singles title) defeating Gregoria Mariska (Indonesia) in the finals
Answer: P.V. Sindhu
15. The contestant from France who has been crowned Miss Universe 2016 at a beauty pageant in Manila, Philippines
Answer: Iris Mittenaere