Current Affairs One Liner Revision Quiz - 8

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 8
1. The ultra-cool dwarf star, 40 light years away from earth, around which NASA has discovered 7 planets about the size of earth
Answer: Trappist-1
2. The University which along with Bhartiya Shikshan Mandal has organised a 3-day international conference on 'Bharat Bodh' - the idea of Bharat in New Delhi
Answer: Indira Gandhi National Open University
3. The place at which the Prime Minister Narendra Modi has unveiled a 112-foot statue of Adiyogi - Lord Shiva, constructed by Isha Foundation
Answer: Coimbatore
4. The State which has become the second in the country to prohibit all stadiums, restaurants, airports and cinema halls from charging any price more than the printed Maximum Retail Price (MRP) for packaged food items such as drinking water bottles, wafer and biscuit packets (Maharashtra was the first State)
Answer: Rajasthan
5. The stations between which the first Antyodaya Express (long-distance, fully unreserved, superfast train service) was flagged by the Union Railway Minister Shri Suresh Prabhu
Answer: Howrah and Ernakulam
6. The place at which India's first integrated heliport was inaugurated by the Union Civil Aviation Minister Shri Gajapathi Raju
Answer: Rohini, Delhi
7. The theme of National Science Day observed on 28 February 2017
Answer: Science and Technology for specially abled persons
8. The columnist, humorist, writer and playwright famous for his column Duniya Ne Undha Chasma in Gujarati who passed away on 01 Mar 2017
Answer: Tarak Mehta
9. The place in Haryana from which Swachh Shakti Saptah was launched by Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar
Answer: Gurugram
10. The Telecom Secretary who has been chosen to be India's permanent representative to the World Trade Organisation with effect from 01 June 2017
Answer: J.S. Deepak
11. The former Portuguese footballer who has been appointed the head coach of India's U-17 football team by the All India Football Federation
Answer: Luis Norton De Matos
12. The Pakistan diplomat who has been elected to the post of Secretary General of SAARC succeeding Nepal's Arjun Bahadur Thapa
Answer: Amjad Hussein B Sial
13. The State which is scheduled to hold India's biggest river festival Namami Brahmaputra from March 31 to April 4
Answer: Assam
14. The Weapon Locating Radar (WLR) developed by DRDO and handed over to Indian Army for induction is named
Answer: SWATHI
15. The American physician and researcher who passed away on 04 March 2017 (He had performed the first human liver transplant in 1963, and the first successful human liver transplant in 1967)
Answer: Thomas E Starzl