Current Affairs One Liner Revision Quiz - 23

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 23
1. Which scheme has been launched by the Union Human Resource Development Ministry on January 18, 2017 for monitoring the elementary education initiative Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?
Answer: ShaGun
2. Which singer has been roped in by the United Nations Office on Drugs to campaign against human trafficking under the project “Blue Heart Campaign”?
Answer: Satinder Sartaaj (Folk singer from Punjab)
3. Which state has emerged as the top most state to achieve maximum registration under the Goods and Services Tax (GST) regime when compared to other states of India? 
Answer: Kerala
4. Which state has introduced electoral roll printed in Urdu for the upcoming elections in February 2017 in its constituencies for the benefit of the Muslim community?
Answer: Uttar Pradesh
5. Which state has introduced the first of its kind initiative on January 22, 2017 to electronically transmit postal ballot to service voters for the assembly elections 2017?
Answer: Goa
6. Which state has launched first of its kind 24 X 7 call-center facility for the forest department of the state?
Answer: Maharashtra
7. Which state has launched KCR Kit scheme for the welfare of pregnant women and new born babies in the state?
Answer: Telangana
8. Which state has launched the Entrepreneurship Development Scheme (EDS) on January 19, 2017 under the New Economic Development Policy (NEDP)?
Answer: Mizoram
9. Which state has launched the Tirtha Darshan Scheme on March 3, 2017 to enable the senior citizens belonging to BPL to go on pilgrimage at government expenses?
Answer: Haryana
10. Which state has official status to the tribal language Kurukh on February 21, 2017?
Answer: West Bengal
11. Which state has recently introduced transgender category in its Board Examination?
Answer: Bihar
12. Which state has recently launched India’s first Student Startup and Innovation Policy?
Answer: Gujarat
13. Which state has recently launched its own e-wallet Tokapoisa.in to enable the residents perform digital transaction?
Answer: Assam
14. Which states have won the eGovernance awards for Excellence under the state category at the CSI -Nihilent eGovernance Awards held in Coimbatore on January 31, 2017?
Answer: Rajasthan and Telangana
15. Which States/UT Government has recently launched Good Samaritan Policy for encouraging people to help accident victims?
Answer: New Delhi
16. Which survey class vessel of Indian Navy has become the first ship to be installed with solar power system?
Answer: INS Sarvekshak
17. Which technology giant has partnered with the International Olympic Committee (IOC) to become the worldwide sponsor of the Olympic Games through 2028?
Answer: Alibaba
18. Who has been appointed as the 9th UN Secretary General?
Answer: Antonio Guterres
19. Who has been appointed as the Chairman of the Cauvery Water Disputes Tribunal (CWDT) on February 22, 2017?
Answer: Abhay Manohar Sapre
20. Who has been appointed as the first Vice President of Azerbaijan on February 21, 2017?
Answer: Mehriban Aliyeva
21. Who has been appointed as the head of UN peacekeeping on February 14, 2017 for a year?
Answer: Jean-Pierre Lacroix from France
22. Who has been appointed as the new Chairman of the Central Water Commission (CWC) on March 9, 2017?
Answer: Narendra Kumar
23. Who has been appointed as the new Chairman of Union Public Service Commission ?
Answer: David R. Syiemlieh
24. Who has been appointed as the new Chief Executive Officer of Flipkart on January 9, 2017?
Answer: Kalyan Krishnamurthy
25. Who has been appointed as the new deputy governor replacing R.Gandhi of the Reserve Bank of India ?
Answer: B P Kanungo