Current Affairs One Liner Revision Quiz - 22

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 22
1. Which country has decided to switch off its FM radio network and completely convert to digital signals?
Answer: Norway
2. Which country has launched a 10-year-plan on January 22, 2017 to reduce its dependence on India for vegetable imports?
Answer: Nepal
3. Which country has topped the 2017 Inclusive Development Index among advanced economies? 
Answer: Norway
4. Which country issued its first Green Bonds with a record sale of USD 7.5 billion on January 24, 2017?
Answer: France
5. Which country unveiled its plan on February 14, 2017 to build the first city on Mars by 2117?
Answer: United Arab Emirates (UAE)
6. Which foreign airline became the first international airline to start service in Jammu and Kashmir’s Srinagar International Airport on February 19, 2017?
Answer: AirAsia
7. Which High court has recognized the River Ganga as the first living entity of India?
Answer: Uttarakhand High
8. Which Indian airport has won the first position in the Airports Council International-ASQ survey in the 5-15 million passengers per annum (MPPA) category for the year 2016?
Answer: Hyderabad International Airport Limited
9. Which Indian bank has signed a pact with the State General Reserve Fund of Oman (SGRF) to fund $50 million in Oman’s private equity fund, Oman India Joint Investment Fund (OIJIF)?
Answer: SBI
10. Which Indian batsman has become the first in the World to score a 300 in a T20 match (local match) on February 7, 2017?
Answer: Mohit Ahlawat
11. Which Indian beach has been ranked among the top 10 in the World’s Travelers Choice Award-Winning Beaches by TripAdvisor?
Answer: Radhanagar beach (Andaman)
12. Which Indian boxer has become the first female boxer to enter into professional boxing?
Answer: Sarita Devi
13. Which Indian city has been ranked as the richest city of the country by New World Wealth report on February 21, 2017?
Answer: Mumbai
14. Which Indian Shuttler has been ranked as the World No. 1 player in the latest Junior Badminton World Federation (BWF) ranking on February 2, 2017?
Answer: Lakshya Sen
15. Which Indian state has become the first to introduce cashless system for Public Distribution System of food grains?
Answer: Gujarat
16. Which Indian state is set to launch India’s first public registry of sex offenders to check on sex crimes?
Answer: Kerala
17. Which medical hospital has been awarded the Raksha Mantri’s Trophy for the best Service Hospital in the Armed Forces Medical Services (AFMS) for the year 2016 on March 2, 2017?
Answer: INHS Asvini, Mumbai
18. Which ministry has launched the Saathiya Resource Kits on February 20, 2017 to provide information on adolescent related issues?
Answer: Ministry of Health and Family Welfare
19. Which Ministry launched the world’s first comprehensive Braille atlas for visually impaired on February 10, 2017 in New Delhi?
Answer: Ministry of Science and Technology and Earth Sciences
20. Which movie has won the Best Film award at the 2017 BAFTA awards?
Answer: La La Land
21. Which movie won the Audience Award at the Glasgow Film Festival 2017 on March 1, 2017?
Answer: Lipstick Under My Burkha
22. Which organisation has granted India a loan amount worth US $201.5 million for Technical Education Quality Improvement Project (TEQIP III) in India on February 1, 2017 ?
Answer: World Bank
23. Which payment and technology firm has collaborated with the Airtel Payments Bank to provide payments processing solution for various banking services?
Answer: Mastercard
24. Which programme will be launched by the government in the financial year 2017-18 for recapitalisation of public sector lenders?
Answer: ‘Indradhanush 2.0’
25. Which renowned Hindi scholar has been named for the 2016 Vyas Samman for his novel Kaatna Shami Ka Vriksha Padma Pankhuri Ki Dhar Se?
Answer: Surendra Verma