Current Affairs One Liner Revision Quiz - 18

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 18
1. Name the new health scheme launched by Andhra Pradesh Government for the Above Poverty Line families of the state on January 1, 2017?
Answer: Arogya Raksha Scheme
2. Name the newly appointed Chairman of Tata Power Co Ltd in place of Cyrus Ministry.
Answer: S Padmanabhan
3. Name the two Indian boxers who have signed multi-year deal with IOS Boxing Promotions on February 18, 2017 to turn professional boxers? 
Answer: Akhil Kumar & Jitender Kumar
4. Name the two new Hindi writers who have been conferred with the 2016 Bharatiya Jnanpith Navlekhan Award ?
Answer: Shraddha and Ghyansham Devansh
5. On January 13, 2017, which country has been appointed to chair the United Nations Group of 77 that looks after the interests of the 134 developing countries?
Answer: Ecuador
6. Online web platform Pratibimba has been launched by which state government on March 7, 2017 to report the performance and achievements of the government to the citizen?
Answer: Karnataka
7. Pakistan successfully test fired its first Submarine-Launched Cruise Missile (SLCM) on January 9. Name the missile.
Answer: Babur-3
8. Prime Minster Narendra Modi inaugurated India’s first international exchange____at the IFSC of GIFT City in Gandhinagar on January 9, 2017.
Answer: India INX
9. Rabi Ray who died on March 6, 2017 was a Lok Sabha member from which state?
Answer: Odisha
10. Railway Minister Suresh Prabhu unveiled the new fully unreserved train _______for the common man on February 22, 2017.
Answer: Antyodaya Express
11. Referred to as Father of Modern Transplantation, noted American physician Dr._______died on March 3, 2017 at the age of 90?
Answer: Thomas Starzl
12. Regarded as the Father of Pac-Man, which famous Japanese business tycoon passed away on January 22, 2017 at the age of 91?
Answer: Masaya Nakamura
13. Rene Preval who died on March 3, 2017 at the age of 74 was the former president of which country?
Answer: Haiti
14. Sarah Coyte who announced her retirement from all forms of cricket recently, belongs to which country?
Answer: Australia
15. South Asia Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) has been launched in which Indian city by International Monetary Fund (IMF) on February 13, 2017?
Answer: New Delhi
16. Sports Ministry constituted a committee on January 2, 2017 to suggest improvements in the National Sports Development Code. Who will be the head of the Committee?
Answer: Injeti Srinivas
17. Surjit Singh Barnala who died on January 14, 2017 at the age of 91 was the former Chief Minister of which state?
Answer: Punjab
18. Suvidha Prepaid Card service has been launched by which bank?
Answer: UCO Bank
19. The 112-feet-tall statue of Lord Shiva in Adiyogi form has been unveiled by Prime Minister Modi in which state on February 24, 2017?
Answer: Tamil Nadu
20. The 2017 21-nation Indian Ocean Rim Association (IORA) Summit was held in which country?
Answer: Jakarta, Indonesia
21. The 2017 Cobra Gold Military Exercise has been organized in which country?
Answer: Thailand
22. The 2017 Mobile World Congress (MWC) has been organized in which of the given place?
Answer: Barcelona
23. The 7-day Khajuraho Dance Festival 2017 has been organized in which state?
Answer: Madhya Pradesh
24. The air exhibition, Aero India 2017 has been organized in which state?
Answer: Karnataka
25. The BharatQR code Platform has been developed by the National Payments Corporation of India (NPCI) jointly with which financial services firm?
Answer: RuPay card(NPCI), MasterCard, American Express, and Visa