Current Affairs One Liner Revision Quiz - 17

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 17
1. In which country, the world’s first baby was born using the new three-person IVF technology called pronuclear transfer’?
Answer: Mexico
2. In which state is the world’s largest 11-day Gala Festival “Bargarh Dhanua Jatra” organized?
Answer: Odisha
3. In which state was the first edition of the three days National Women’s Parliament held?
Answer: Andhra Pradesh
4. India and ________has signed $ 375 million million loan and grants on February 23, 2017 to develop 800-km Visakhapatnam-Chennai Industrial Corridor.
Answer: ADB Bank
5. India defeated which country to win the finals of the ICC Women’s World Cup Qualifier 2017on February 21, 2017?
Answer: South Africa
6. India defeated which country to win the T20 World Cup for Blind tournament on February 12, 2017?
Answer: Pakistan
7. India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) will have its trial run in which state?
Answer: Gujarat
8. India’s first AI based chatbot EVA has been launched by which bank on March 5, 2017?
Answer: HDFC Bank
9. India’s first biometric-based payment system “Aadhaar Pay” has been launched by which bank on March 7, 2017?
Answer: IDFC Bank
10. India’s first cashless township has been inaugurated in which state on February 13, 2017?
Answer: Gujarat
11. India’s first hill station bicycle path has been inaugurated in which hill station on February 25, 2017?
Answer: Darjeelling
12. India’s first multi-sports museum, Fanatic Sports Museum (FSM), has been inaugurated in which place on January 29, 2017?
Answer: Kolkata
13. India’s first smart tribal village has been inaugurated in which state on March 6, 2017?
Answer: Jammu and Kashmir
14. India’s largest floating Solar Photovoltaic (PV) Plant has been installed in which state on March 10, 2017?
Answer: Kerala
15. India’s largest public wi-fi service has been launched recently in which Indian state?
Answer: Maharashtra
16. India’s lost lunar spacecraft_______was found orbiting the moon by NASA scientists through interplanetary radar technique.
Answer: Chandrayan – 1
17. Indian Navy’s oldest flagship aircraft carrier INS __________, also known as ‘Grand Old Lady’ was decommissioned on March 6, 2017 after being into service for 30 years.
Answer: INS Viraat
18. IRDAI on January 16 2017 formed an eight member panel to review life insurance product norms. Who will be the head of the committee?
Answer: Amitabh Chaudhry
19. Kerala has launched its first solar-powered boat on January 12, 2017. What is the name of that boat?
Answer: Aditya
20. Lohri is a famous state festival of which state ?
Answer: Punjab
21. Mawlynnong village which was named as the Cleanest Village in Asia‘ in 2003 is located in which state of India ?
Answer: Meghalaya
22. Name the App launched by IRCTC to book tickets faster.
Answer: IRCTC Rail Connect
23. Name the eminent personality honoured by the US Embassy for contribution towards the India-US Partnership on Tuberculosis.
Answer: Amitabh Bachchan
24. Name the golf player who has been ranked Number 1 in the Official World Golf Ranking released on February 20, 2017?
Answer: Dustin Hunter Johnson (US)
25. Name the guided rocket system that was successfully test-fired by India on January 12, 2017 off Odisha coast?
Answer: Pinaka II