Current Affairs One Liner Revision Quiz - 14

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 14
1. The renowned director and film actor who has been chosen to be awarded the Dada Saheb Phalke Award for the year 2016
Answer: K. Viswanath
2. The social activist from Odisha who has been chosen for the Goldman Environmental Prize 2017 along with 5 other recipients (He led a historic 12-year legal battle for the indigenous Dongria Kondh’s land rights and protected the Niyamgiri Hills from a massive, open-pit aluminum ore mine)
Answer: Prafulla Samantara
3. The Bollywood actor who has been awarded the 75th Dinanath Mangeshkar Award for his film Dangal
Answer: Aamir Khan
4. The noted playback singer who has been awarded the Ghantasala National Award instituted by the Ghantasala National Art Academy
Answer: Vani Jairam
5. The slogan of the World Masters Games held in Auckland from April 21 to April 30, 2017
Answer: For the Love of Sport
6. The Bengali poet and literary critic who has been awarded the 52nd Jnanpith Award by the President Shri Pranab Mukherjee
Answer: Prof. Sankha Ghosh
7. The city from which the Prime Minister Shri Narendra Modi has launched Regional Connectivity Scheme named UDAN. (flights have also started from Nanded and Kadapa Airports.)
Answer: Shimla
8. The new name of Ballabhgarh in Faridabad, Haryana as announced by the Chief Minister Manohar Lal Khattar
Answer: Balramgarh
9. The Academy Award winning director of the movie The Silence of the Lambs who passed away on 26 April 2017
Answer: Jonathan Demme
10. The Indian contestant who has been crowned Miss Teen Universe 2017 at a beauty pageant held in Nicaragua
Answer: Shristi Kaur
11. The place in New Zealand from where NASA has launched its football-stadium-sized, heavy-lift super pressure balloon (SPB) on a mission designed to run 100 or more days floating at 110,000 feet (33.5 km) about the globe in the southern hemisphere's mid-latitude band
Answer: Wanaka
12. The Indian city which has become the first Indian city to be chosen for the American Planning Association's Pierre L'Enfant International Planning Excellence Award 2017
Answer: Bhubaneswar
13. The Central American nation which has become the first country in the world to ban mining of metals
Answer: El Salvador
14. The theme of World Immunization Week observed by World Health Organisation from 24 to 30 April 2017
Answer: Vaccines Work
15. The team which has won the I-League Football tournament 2016-17, becoming the first team from North-East India to win the title
Answer: Aizwal FC