Current Affairs One Liner Revision Quiz - 13

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 13
1. The Indian dhow (a type of sailing vessel) which was hijacked by Somali pirates on 01 April and later released along with its crew was named
Answer: Al-Kausar
2. Italian supercentenarian and world's oldest living person who passed away on 15 April at the age of 117 years 137 days
Answer: Emma Morano
3. The route on which the Railway Minister Shri Suresh Prabhu has launched Vistadome coaches with glass ceiling, rotating seats, LED lighting and a GPS-based passenger information system (built by Integral Coach Factory, Chennai)
Answer: Vishakhapatnam to Araku
4. The Indian badminton player who has won the Singapore Open Super Series 2017 men's singles title defeating Kidambi Srikanth in the finals
Answer: B Sai Praneeth
5. The Indian Institute of Technology which has decided to introduce Vaastu Shastra to its first and second-year undergraduate architecture students
Answer: IIT, Kharagpur
6. The renowned historian and archaeologist who has been conferred the Paduru Gururaja Bhat Memorial Award 2017 by the Union Minister for Statistics and Programme Implementation D.V. Sadananda Gowda
Answer: A.V. Narasimha Murthi
7. The new name of domestic airport at Gorakhpur in Uttar Pradesh
Answer: Mahayogi Gorakhnath Airport
8. The new name of domestic airport at Agra in Uttar Pradesh
Answer: Pt. Deen Dayal Upadhyay Airport
9. The Bangalore based athlete who has become the first visually impaired Indian athlete to complete the Boston marathon
Answer: Sagar Baheti
10. The theme of Civil Service Day, 2017 held on 21 April 2017
Answer: Making New India
11. The Tamil author whose book Mathorubhagan (One Part Woman) translated by Aniruddhan Vasudevan has been awarded Sahitya Akademi’s award for translation in English
Answer: Perumal Murugan
12. The Mayor of Italian island Lampedusa who has been awarded the Félix Houphouët Boigny Peace Prize (UNESCO Peace Prize) jointly with nongovernmental organization SOS Méditerranée (France) for their work to save the lives of refugees and migrants and welcome them with dignity
Answer: Giuseppina Nicolini
13. The place in Madhya Pradesh where a massive explosion in a kerosene fair price shop killed 13 people and injured several others
Answer: Chhindwara
14. The joint naval exercise being carried out by the Indian and French navies in the Mediterranean Sea from 24 to 30 April 2017
Answer: Exercise Varuna
15. The 101-year old woman from Chandigarh who has won the 100 metres at the World Masters Games 2017 being held in Auckland, New Zealand
Answer: Man Kaur