Current Affairs One Liner Revision Quiz - 12

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 12
1. The Pakistani cricketer and captain of its test team who has announced his decision to retire from international cricket after the current tour of West Indies which concludes in May 2017
Answer: Misbah-ul-Haq
2. The Indian cricketer who has been named Wisden’s Leading Cricketer in the World for 2016 becoming the third Indian to be so named after Virender Sehwag and Sachin Tendulkar
Answer: Virat Kohli
3. The Australian cricketer who has been named Wisden's Leading Woman Cricketer in the World for 2016
Answer: Ellyse Perry
4. The scheme set up in 2012 by the Central Govt to address the social security-related issues of the Emigration Check Required (ECR)-category which has been closed by the Union Cabinet
Answer: Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana
5. The twelfth edition of Indo-Mongolian Joint Military Exercise being conducted at Vairengte in Manipur from 05 April 2017 to 18 April 2017
Answer: Nomadic Elephant
6. The venue of 3-day National Children's Film Festival being held from April 07 to April 09
Answer: Vishakhapatnam
7. The Nobel Peace Prize winner from Pakistan who has been chosen to be the youngest UN Messenger of Peace
Answer: Malala Yousafzai
8. The exhibition inaugurated by the Prime Minister Shri Narendra Modi to mark 100 years of Mahatma Gandhi’s first experiment of Satyagraha in Champaran is named
Answer: Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali – Ek Abhiyan, Ek Pradarshani
9. The web portal and mobile app inaugurated by Shri Rajnath Singh on the occasion of Valour Day of Central Reserve Police Force (CRPF) with an objective to enable willing donors to contribute towards the family of a braveheart who sacrificed his/her life in line of duty is named
Answer: Bharat ke Veer (bharathkeveer.gov.in)
10. The web portal launched by Survey of India to enable free download of maps in pdf format in 1 : 50,000 scale
Answer: nakshe (soinakshe.uk.gov.in)
11. The American novelist who has been awarded Pulitzer Prize 2017 in the fiction category for his novel The Underground Railroad
Answer: Colson Whitehead
12. The first ever micro-drama festival held in India organised by theatre group Vriksh in New Delhi was named
Answer: Thespis
13. The States which have declared imposing prohibition of liquor in a phased manner recently
Answer: Madhya Pradesh and Chhattisgarh
14. The African nation which has declared a three-month emergency after attacks on churches resulted in the death of several people
Answer: Egypt
15. The State which has launched Operation Durga, a campaign to protect the safety of women
Answer: Haryana