Current Affairs One Liner Revision Quiz - 10

Mentor for Bank Exams
Current Affairs One Liner Revision Quiz - 10
1. The Chairman of International Cricket Council who has resigned from his post after being in office for less than a year
Answer: Shashank Manohar
2. The river in New Zealand which has been granted the legal status of a person for the first time in the world
Answer: Whanganui River
3. The eminent Indian scientist who has been conferred Honorary D. Litt by Mumbai University (presented by the President Shri Pranab Mukherjee)
Answer: M.S. Swaminathan
4. The rank of India in the Women in Politics (Women in Parliament) report released by UN Women and Inter-Parliamentary Union recently (first position - Rwanda)
Answer: 148
5. The rank of India in the Women in Politics (Women in Ministerial Positions) report released by UN Women and Inter-Parliamentary Union recently (first position - Bulgaria)
Answer: 88
6. The Indian cricketer who has been appointed United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) Cricket for Good ambassador for the upcoming ICC’s Women’s World Cup 2017 which is scheduled from June 24-23 July
Answer: Sachin Tendulkar
7. The place in Himachal Pradesh at which India's first Pristine air-quality monitoring station has been dedicated to the nation by National Physical Laboratory
Answer: Palampur
8. The venue of 3-day International Conference on Buddhism in the 21st Century – Perspectives and Responses to Global Challenges and Crises held from 17 to 19 Mar 17 (Inaugurated by His Holiness Dalai Lama and closing address by the Indian President Shri Pranab Mukherjee)
Answer: Rajgir, Bihar
9. The former director of the Indian Institute of Tropical Meteorology, Pune, (he first proposed a link between the El Nino phenomenon and the Indian monsoon and was known as Father of Indian Meteorology), who passed away on 18 March 2017
Answer: Dev Raj Sikka
10. The Indian cricketer who has set a new Indian record for having played the longest innings by facing 525 balls in a test match against Australia (Rahul Dravid held the record of facing 495 balls in 2004)
Answer: Cheteswar Pujara
11. The joint military exercise conducted by the armies of India and Oman at Bakloh in Himachal Pradesh from Mar 6 to Mar 19 was named
Answer: Al-Nagah-II 2017
12. The team which has won the 2016-17 Vijay Hazare Trophy defeating Bengal in the finals becoming the only team to win it five times
Answer: Tamil Nadu
13. India's rank in the World Happiness Report 2017 published by United Nations Sustainable Development Solutions Network (with Norway, Denmark and Iceland in the top 3 positions)
Answer: 122
14. The city in which the Indian Space Research Organisation has commissioned world's third largest hypersonic wind tunnel which will help in the launch of aerospace vehicles at hypersonic speed
Answer: Thiruvanantapuram
15. The French mathematician who has been awarded the 2017 Abel Prize for his work on wavelets, a mathematical theory with applications in data compression, medical imaging and the detection of gravitational waves
Answer: Yves Meyer