**1. To fill a, tank, 'pipes A, B and C take 10 minutes, 15 minutes and 12 minutes respectively. If the three pipes are opened alternately for 1 minute each, then how long will it take to fill the tank?**

a) 7
minutes

b) 8
minutes

c) 10
minutes

d) 12
minutes

e) None of
these

**2. How much water must be added to a cask which contains 35 litres of milk at a cost price of Rs.44 per litre so that the cost of milk reduces to Rs.40 per litre?**

a) 6 litres

b) 5 litres

c) 3.5
litres

d) 4 litres

e) None of
these

**3. A train running at the speed of 35 metres per second crosses a bridge in 20 seconds. Another train which is 140 metres shorter than the previous train crosses the same bridge at the speed of 40 metres per second. Find the time taken by the second train to cross the bridge.**

a) 7
seconds

b) 14
seconds

c) 15
seconds

d) 16
seconds

e) None of
these

**4. The speed of a man in still water is 7.5 kmph and the rate of flow of water is 2.5 kmph. He takes 30 hours to row to a place and back. What is the distance between these two places?**

a) 160km

b) 100km

c) 120km

d) 150 km

e) None of
these

**5. A sum of Rs.11700 each is lent by three brothers Rangesh, Mangesh and Ganesh at a simple interest of 5% per annum for 2 years, 3 years and 4 years respectively. The interest earned by Ganesh is how much more (in Rs.) than that of Mangesh?**

a) 558

b) 568

c) 658

d) 585

e) None of
these

**6. A boat takes a total time of 11 hours and 15 minutes to travel a distance of 60 km upstream and 60 km downstream together. If the speed of the boat in still water is 12 kmph, what is the speed of the current? (in kmph)**

a) 9

b) 2

c) 4

d) 8

e) 16

**7. The sum of the diameter and the circumference of circle A is 174m. If the radius of circle B is 7m less than the radius of circle A then what is the circumference of circle B? (in m)**

a) 88

b) 132

c) 110

d) 96

e) 66

**8. The population of Village A is 20% more than the population of Village B. The population of Village C is 40% more than the population of Village A. If the difference between the population of Village B and that of C is 1122, then what is the population of Village A?**

a) 2100

b) 1660

c) 1980

d) 1960

e) 1920

**9. Jar A has 3x litres of milk and Jar B has x litres of water. 25 litres each of milk and water was taken out from the respective jars and the resultant quantities from both the jars were mixed in Jar C. If the ratio of milk to water in Jar C was 19 : 3, what was the initial quantity of milk in Jar A? (in litres)**

a) 90

b) 60

c) 180

d) 150

e) None of these

**10. A retailer bought a luxury pen after getting a discount of 30% on the marked price. He sold the luxury pen to a customer for Rs.4536 and earned a profit of 20% on his cost price. What was the initial marked price of the luxury pen?**

a) Rs.6200

b) Rs.5800

c) Rs.5600

d) Rs.5400

e) None of these

**Solutions:**

**1. D)**Part of the tank filled in 3 minutes = [1/10 + 1/15 + 1/12] = (6+4+5) / 60 = 15/60 = ¼

therefore,
total time = 4 x 3 = 12 minutes

**2. C)**Let x litres water be added in the mixture,

Then (35 +
x)40 = 44 x 35

Or, 1400 +
40x = 1540

Therefore, x
= 140/40 = 3.5

Therefore 3.5
litres water must be added in the mixture.

**3. B)**Let the length of the bridge be x m and that of first train be y m.

(x+ y)/35 =
20

x + y = 700

Again, [x + (y –
140)] / 40 = t

(x – y – 140)
/ 40 = t => (700 – 140) / 40 = t

T = 560/40 =
14 seconds

**4. B)**Let the distance between the two places be D km.

Speed of the
man downstream = 7.5 + 2.5 = 10 kmph

And the speed
of the man upstream = 7.5 — 2.5 = 5 kmph

Let the time
taken to go downstream be t

_{1}and upstream be t_{2}.
Distance D is
10t

_{1}= 5t_{2}.
t

_{2}= 2t_{1}….(i)
And t

_{1}+ t_{2}= 30 …(ii)
Solving (i)
and (ii), we get

t

_{1 }= 10 hours
t

_{2}= 20 hours
distance =
10t

_{1}= 10 x 10 = 100 km**5. D)**Interest earned by Rangesh = (11700x5x2) / 100 = 1170

Interest
earned by Mangesh = (11700x5x3)/100 = 1755

Interest
earned by Ganesh = (11700x5x4)/100 = 2340

Reqd answer =
2340 — 1755 = 585

**6. C)**Let the speed of the current be x kmph.

Then,
downstream speed = 12 + x

Upstream
speed = 12 - x

Now, [ 60 /
(12+x) ] + [ 60 / (12 — x) ] = 11 + (15/60) =11
1/4 = 45/4

or, (60 x 12
- 60x + 60 x 12 + 60x) / (144 — x

^{2}) = 45/4
or, 1440 /
(144 – x

^{2}) = 45/4
or, 32 / (144—x

^{2}) = 1/ 4
or, 128 = 144
— x

^{2}
or,x

^{2}= 144 — 128 = 16
Therefore x =
4 kmph

**7. A)**Circumference of the circle A = 2Пr

And diameter
= 2r

Thus, 2r + 2Пr = 174

or, 2r(1 + П) = 174

or, r(1 + П) = 87

r = 87 / [ 1
+ (22/7)] = (87x7) / 29 = 21cm

Radius of the
circle B = 21 — 7 = 14 cm

Therefore, Circumference
of the circle B = 2 x (22/7) x 14 =88 cm

**8. C)**

Now, B — C = 1122

Or, 168 — 100 = 1122

Or, 68
= 1122

120 =
(1122/88) × 120 = 1980

**9. E)**

Now, (3x —25) / (x - 25) = 19/3

or, 19x - 25
x 19 = 9x - 25 x 3

or, 10x = 475
— 75 = 400

x = 40 litres

Hence the
quantity of milk in Jar A was 3x = 3 x 40 = 120 litres

**10. D)**Cost price of luxury pen = 4536 x (100/120) = 4536 x (5/6) = 756 x 5 = 3780

Marked price
= 3780 x (100/70) = 54 x100 = Rs.5400