**1. A box of Alphanso mangoes was purchased by a fruit-seller for Rs 300. However, he had to sell them for Rs 255 because they began to get over ripe. What was the loss percentage?**

a) 13%

b) 15%

c) 17%

d) 20%

e) 22%

**2. Subramaniam bought 100 eggs for Rs.50. Out of these, 4 eggs were found to be broken and he sold the remaining eggs at the rate of Rs 8.50 per dozen. Find his gain or loss per cent.**

a) 30% gain

b) 30% loss

c) 36% gain

d) 36% loss

e) 25% loss

**3. A grocer buys eggs at 10 for Rs 8 and sells at 8 for Rs 10. Find his gain or loss per cent.**

a) 56.25% loss

b) 56.25% gain

c) 55% loss

d) 55% gain

e) No loss no gain

**4. A shopkeeper buys some balls at 4 for Rs 3 and sell at 5 for Rs 4. As such he gains Rs 16. Find the gain percentage.**

a) 6 2/3%

b) 5 3/7%

c) 4 2/5%

d) 6 1/4%

e) 6 2/5%

**5. A shopkeeper buys some pens at 3 for Rs 10 and twice the quantity at 4 for Rs 13. If he sells all the pens at the rate of a dozen for Rs 59, then find his gain or loss per cent.**

a) 25% profit

b) 35% profit

c) 45% profit

d) 50% profit

e) 55% profit

**6. The selling price of 10 articles is the same as the cost price of 11 articles, find the gain per cent.**

a) 5%

b) 8%

c) 9%

d) 10%

e) 11%

**7. Tarun got 30% concession on the labelled price of an article and sold it for Rs. 8750 with 25% profit on the price he bought. What was the labelled price ?**

a) 10000

b) 11000

c) 12000

d) 13000

e) 14000

**8. If books bought at prices ranging from Rs. 200 to Rs. 350 are sold at prices ranging from Rs. 300 to Rs. 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books ?**

a) 600

b) 1200

c) 1800

d) Data Inadequate

e) None of these

**9. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?**

a) Rs.2000

b) Rs.2200

c) Rs.2400

d) Rs.2600

e) Rs.2800

**10. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:**

a) 5%

b) 8%

c) 10%

d) 12%

e) No profit no loss

**Solutions:**

**1. B)**We have, CP = Rs 300 and SP = Rs 255.

Since CP > SP. Therefore, there is
loss given by

Loss = CP – SP

or, Loss = Rs (300 – 255) = Rs 45

Therefore Loss% = 45/300 × 100 = 15%

**2. C)**We have, CP of 100 eggs = Rs 50.

It is given that 4 eggs were found to
be broken. So, the number of remaining eggs which were sold in the market = 100
– 4 = 96.

It is given that the remaining eggs
were sold at the rate of Rs 8.50 per dozen.

Therefore, SP of 12 eggs = Rs 8.50

Therefore, SP of 96 egg = Rs.8.50/12 ×
96 = Rs.68

Clearly, SP > CP

So, there is gain given by

Gain = SP – CP = Rs 68 - Rs 50 = Rs
18.

Hence, gain per cent = 18/50 × 100 =
36% gain

**3. B)**

**4. A)**

**5. D)**Let the shopkeeper buy 1 dozen (12) pens at the first rate.

Since Cost price of 3 pens is Rs 10
=> Cost price of 12 pens is (10 × 12)/3 = Rs.40

At the second rate shopkeeper buys 2 dozen
of pens.

Since Cost price of 4 pens is Rs 13.
=> Cost price of 24 pens is (13 × 24)/4 = Rs.78

Cost price of 3 dozen (36) of pens =
Rs (40 + 78) = Rs 118

Selling price of 3 dozen (36) of pens
= 3 × 59 = Rs 177

Therefore, profit = Rs (177 – 118) =
Rs 59

=> per cent profit = 59/118 × 100
= 50%

**6. D)**Let the cost price of each article be Rs x.

Then, CP of 10 articles = Rs 10x

SP of 10 articles = CP of 11 articles
= Rs 11x

Therefore, Gain on the purchase of 11
articles = Rs 11x – 10x = Rs x

Hence gain% = (x/10x) × 100 = 10%

**7. A)**CP = Rs.(100/125) × 8750 = Rs.7000

Let the labelled price be Rs. x.

Then, 70x/100 = 7000 => x = 10000

**8. C)**Least Cost Price = Rs. (200 * 8) = Rs. 1600.

Greatest Selling Price = Rs. (425 *
8) = Rs. 3400.

Required profit = Rs. (3400 - 1600) =
Rs. 1800.

**9. A)**Let C.P. be Rs. x. Then,

=> (1920 – x)/x × 100 = (x – 1280)/x
× 100 => 1920 - x = x – 1280 => 2x = 3200 => x = 1600

Therefore, Required S.P. = 125% of
Rs. 1600 =125/100 × 1600 = Rs.2000

**10. A)**C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) =
Rs. 1680.

Gain = 80/1600 × 100 = 5%

**You may also like: Profit and Loss Practice Set - 1**