Data Interpretation Practice Set - 2

Mentor for Bank Exams
Data Interpretation Practice Set - 2
Directions (1 – 5): Study the following table carefully and answer the question.
Publishing house
No. of books Published
Ratio of academic and non-academic books
Percentage of books distributed
No. of distributors in publishing house
A
28200
7 : 3
81
17
B
32200
5 : 9
74
23
C
29700
6 : 5
92
18
D
31200
8 : 5
86
24
E
33800
7 : 6
79
25
F
35700
11 : 6
82
21
G
37800
5 : 13
89
24
1. What is the difference between the number of academic books published by publishing house A and D?
(a) 450 (b) 640 (c) 540 (d) 504 (e) None of these
2. How many books were given to each distributor by publisher E if each publisher gets equal number of books?
(a) 1806 (b) 1068 (c) 1608 (d) 1308 (e) None of these
3. What is the average number of non-academic books published by publishers F and G?
(a) 18750 (b) 18850 (c) 19950 (d) 18950 (e) 19990
4. If the total number of books published by publishers D, E and F is increased by 30% and the total number of books published by remaining publishers be decreased by 20%, what will be the new average of books published by all the publishers?
(a) 33418 (b) 33318 (c) 32518 (d) 33618 (e) None of these
5. What is the total number of books distributed by publishers C and E?
(a) 26702 (b) 27324 (c) 55026 (d) 54026 (e) None of these
Directions (6 – 10): Study the following table which shows the data of different PSUs which interviewed a certain number of candidates on different days and answer the following questions:

ONGC
BHEL
BEL
NTPC
NALCO
Monday
25
-
-
28
45
Tuesday
30
25
-
36
-
Wednesday
15
-
45
20
-
Thursday
-
18
32
-
25
Friday
20
30
10
-
10
Saturday
-
20
-
10
35
Total
134
-
171
134
-
The number of candidates interviewed on Thursday by ONGC is 50% more than the number of candidates interviewed by BHEL and is 2 more than the number of candidates interviewed by NTPC on the same day. BEL interviewed same number of people on Monday and Saturday which is 10% less than the number of people it interviewed on Tuesday. The total number of candidates interviewed by BHEL and NALCO on Wednesday was equal. Total number of candidates interviewed by NALCO on Wednesday was 20% more than the candidates interviewed by NTPC on Friday. Total number of candidates interviewed by BHEL on Monday is 5 more than the number of candidates interviewed by NALCO on Tuesday.
6. The total number of candidates interviewed on Wednesday is what percent of the number of candidates interviewed on Saturday?
(a) 103.5% (b) 120.1% (c) 110.2% (d) 106.42% (e) None of these
7. The number of people interviewed by ONGC is what percent of the number of candidates interviewed by BEL?
(a) 79% (b) 78.36% (c) 75.25% (d) 76.89% (e) None of these
8. What is the difference between the number of candidates interviewed by BHEL and BEL on Monday?
(a) 15 (b) 8 (c) 14 (d) 10 (e) None of these
9. What is the total number of candidate interviewed by BHEL and NALCO?
(a) 148 (b) 134 (c) 160 (d) 190 (e) None of these
10. By what percent is the total number of candidates interviewed by NALCO more than that of the Candidates interviewed by NTPC?
(a) 38.06% (b) 35.12% (c) 42.26% (d) 35.78% (e) None of these
Solutions:
1. (c), academic books published by A = 28200/10 *7=19740, academic books published by D = 31200/13 * 8 = 19200
Required difference = 19740-19200 = 540
2. (b), number of books distributed by publisher E = 33800*79/100 = 26702
Number of books were given to each distributor by publisher Q = 26702/25 = 1068 (appox.)
3. (c), non-academic books published by F = 35700/17 *6 = 12600, none academic books published by G =
37800/18 *13 = 27300
Required average = (27300 + 12600)/2 = 19950
4. (b), total number of books published by P, Q, R = 31200+33800+35700= 100700, increased number of books = 100700/100 * 130 = 130910
Total number of books published by A, B, C, D, E, F, G, = 28200+32200+29700+37800 = 127900
Decreased number of books = 127900/100 * 80 = 102320
Required average = (130910+102320)/7 = 33318
5. (d), total numbers of books distributed by publishers C and E = 29700*92% + 33800*79% = 54026.
(6 – 10):
The solution is
The number of candidates interviewed on Thursday by ONGC = 27, number of candidates interviewed by NTPC
on Thursday = 27-2 = 25
Number of candidates interviewed by NTPC on Friday = 134-119 = 15
Number of candidates interviewed by BEL on Tuesday = x
So no. of candidates interviewed by BEL = on Monday, Saturday = 0.9x
0.9x+x+45+32+10+0.9x = 171
2.8x=84
x= 30, 0.9x = 27
Total number of candidates interviewed by BHEL and Nalco on Wednesday = 1.2*15=18
The number of candidates interviewed by NALCO on Tuesday = y
25+y+5+27+28+45+30+25+30+36+y=315
Y = 32
The number of candidates interviewed by BHEL on Monday = 37

ONGC
BHEL
BEL
NTPC
NALCO
Monday
25
37
27
28
45
Tuesday
30
25
30
36
32
Wednesday
15
18
45
20
18
Thursday
27
18
32
25
25
Friday
20
30
10
15
30
Saturday
17
20
27
10
35
Total
134
148
171
134
185
6). (d), number of candidates interviewed on Wednesday = 116
Number of candidates interviewed on Saturday = 109
Required percentage = 116*100/109 = 106.42%
7). (b), required percentage = 134*100/171 = 78.36%
8). (d), required difference = 37-27 = 10
9). (e), total number of candidates = 148+185 = 333
10). (a), total number of candidates interviewed by NALCO = 185
So x*134/100 = 185, x = 138.06%.
It is more than candidates interviewed by NTPC = 38.06%