Data Interpretation Practice Set - 1

Mentor for Bank Exams
Data Interpretation Practice Set - 1
Directions (1 – 5): Study the pie chart and answer the questions:
Distribution of total number of candidate who appeared for a competitive exam from six different states.
Mentor for Bank Exams

1. If the number of male qualified candidates from state A is 264 and ratio of unqualified male to unqualified female is 2:1then what is the ratio of unqualified to qualified female from state A?
a) 2:23 b) 7:27 c) 23:27 d) 1:27 e) None of these
2. What is the ratio of average number of candidates who could not qualify in the competitive exam from state C, D and F to average number of qualified candidates from other states?
a) 14 :51 b) 29:12 c) 13:24 d) 15:41 e) 16:51
3. What is the central angle corresponding to number of unqualified candidates from state B and C?
a) 102.4° b) 123° c) 169.2° d) 96.6° e) None of these
4. What percent more is total number of qualified candidates from state A and D together and those who could not qualify in the competitive exam from the same state together?
a) 200% b) 125% c) 600% d) 500% e) 400%
5. Total number of qualified candidates from states D and F together is what percent more than the number of appeared candidates from state A?
a) 36 (2/3)% b) 33(1/3)% c) 27(1/3)% d) 42 (2/3)% e) None of these
Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the question.
Coaching Institutes
Total No.of students who have enrolled for the coaching institutes
% of students who have enrolled for given coaching institutes from different Schools
P
Q
R
S
A
80
25%
20%
35%
20%
B
100
24%
30%
18%
28%
C
250
28%
24%
32%
16%
D  
200
10%
20%
25%
45%
E
180
15%
30%
25%
30%
6. What is the respective ratio between total number of students who have enrolled for coaching institutes A and C together from school P and total number of students who have enrolled for the same coaching institutes together from school Q?
(a) 44:35 (b) 75:32 (c) 34:75 (d) 45:38 (e) None of these
7. In coaching institutes E, 40% are females. If 20% of the total females are from school Q, what is the difference in number of Female students from school P, S and R who has enrolled from coaching institute E to school Q?
(a) 18 (b) 40 (c) 13 (d) 35 (e) None of these
8. What is the average number of students have enrolled in coaching institutes A, C, E and D from school P, R, Q, and S respectively?
(a) 45 (b) 61 (c) 51/2 (d) 23/2 (e) None of these
9. What percentage is the total number of students who have enrolled from coaching institute A from schools P and S together and the total number of students who have enrolled for coaching institute C from the same school together?
(a) 34.67% (b) 78.32% (c) 45.51% (d) 56.32% (e) None of these
10. In coaching institute B, the total number of students who have enrolled from schools P and R together is what percent less than the total number of students from schools Q and S together?
(a) 72.41% (b) 45.23% (c) 27.58% (d) 40.23% (e) None of these
Solutions:
(1 – 5):
States
Appeared (3600)
Qualified (2400)
Not Qualified
A
18% = 648
20% = 480
168
B
25% = 900
18% = 432
468
C
12% = 432
14% = 336
96
D
18% = 648
25% = 600
48
E
15% = 540
13% = 312
228
F
12% = 432
10% = 240
192
 1. (b), males qualified candidates =264, so female qualified candidate from state A is 480-264 = 216
Ratio of male to female in not qualified = 2:1, so female who did not qualify = 1/3*168 = 56,
Ratio = 56/216 = 7/27.
2. (a), average number of candidates who did not qualify from state C, D and F = 96+48+192/3 = 112
Average number of candidate who qualified from state A, B, and E = 480+432+312/3 = 408
So the ratio = 112/408 = 14/51
3. (c), percentage of State B and C in unqualified category = (468+96/1200) 100 = 47%
So central angle = 47*360/100 = 169.2°
4. (e), total number of qualified candidates from state A and D together = 480+600 = 1080
Percentage = (1080-216)/216 * 100 = 400%
5. (e), total number of qualified candidates from state D and F together = 600+240 = 840
Percentage = (840-648)/648*100 = 29.62%
(6 – 10):
Coaching Institutes
Schools
P
Q
R
S
A (80)
25% = 20
20% = 16
35% = 28
20% = 16
A (100)
24% = 24
30% = 30
18% = 18
28% = 28
C (250)
28% = 70
24% = 60
32% = 80
16% = 40
D (200)
10% = 20
20% = 40
25% = 50
45% = 90
E (180)
15% = 27
30% = 54
25% = 45
30% = 54
6. (d), total number of students who have enrolled for coaching institutes A and C together from school P = 20+70 = 90
Total number of students who have enrolled for the same institutes from school = 16+60 = 76
Ratio = 90:76 = 45:38
7. (b), female = 40%*180 = 72, 20% of female is from school Q = 14
Female from other school = 72-14 = 58
So the difference = 58-14 = 40
8. (b), average number of student = (20+80+54+90)/4 = 61
9. (e), percentage = (20+16)/(70+40) 100 = 32 8/11%
10. (c), percentage = (58-42)/58*100 = 27.58%