Data Interpretation for SBI PO 2017

Mentor for Bank Exams
Data Interpretation for SBI PO 2017
Directions (1 – 5): Study the following graph and answer the questions given below:
The bar graph given below shows the number of packs of potato chips and banana chips produced by a company over the given years.
Mentor for Bank Exams
The following table shows ratio of prices of packs of potato chips and banana chips and the total revenue generated by selling the chips, over the given years.
Years
Ratio of prices
Potato chips : Banana Chips
Total revenue generated
(in thousand rupees)
2012
4 : 3
1920
2013
6 : 5
2346
2014
1 : 1
2952
2015
1 : 1
4080
2016
11 : 12
5520
1. What is the percentage increase in revenue generated by selling only banana chips in 2015 as compared to 2012?
a) 125
b) 25
c) 75
d) 133 1/3
e) None of these
2. If the sale of both potato chips and banana chips in 2017 goes up by 10% than that in 2016, and if potato and banana chips are sold at Rs. 23 and Rs. 25 per pack respectively, then what will be the total revenue generated by selling both types of chips in 2017 (in thousand rupees)?
a) 4800
b) 6048
c) 6336
d) 3300
e) 6600
3. What is the difference in revenues generated by selling potato chips and banana chips in the year 2013?
a) Rs. 192000
b) Rs. 268000
c) Rs. 150192
d) Rs. 246000
e) Rs. 213273
4. In 2015, the company launched a marketing campaign to increase sales of potato chips. The aim was to generate a minimum revenue of Rs. 6,000,000 in the year 2020. Also, the price of a packet must not be more than Rs. 30. What is the minimum percentage increase in sales of potato chips from 2015 to 2020, so that this objective is achieved?
a) 108 1/3
b) 66 2/3
c) 78 1/5
d) 85 5/27
e) 133 1/3
5. What is the approximate difference between average number of packs of potato chips sold per year over the years 2012 to 2014 and the average number of packs of banana chips sold per year over the years 2014 to 2016?
a) 32000
b) 37333
c) 31333
d) 54000
e) 41333
Directions (6 – 10): Study the following graph and answer the questions given below:
The line graph below shows number of bulbs produced (in lakh units) by two companies, Ujala and Glowmax, over the years 2012 to 2016.
Mentor for Bank Exams

The manufactured bulbs undergo an extremely rigorous quality check and the bulbs not meeting quality standards are labelled defective. The remaining bulbs are labeled as fit for sale.
The following table shows the percentage of defective bulbs out of total manufactured bulbs and percentage of bulbs sold out of the total bulbs fit for sale, for the two companies.
Year
% of defective bulbs out of total manufactured
% of bulbs sold out of total bulbs fit for sale
Ujala
Glowmax
Ujala
Glowmax
2012
10
10
88 8/9
77 7/9
2013
10
12.5
77 7/9
80
2014
11 1/9
10
90
88 8/9
2015
5
8
80
75
2016
2.5
11 1/9
80
83 1/3
6. If each bulb of Ujala is sold for Rs. 60, then what is the revenue generated byUjala (in million Rs.) in the year 2015 through selling bulbs?
a) 114
b) 60
c) 110.4
d) 103.5
e) None of these
7. What is the ratio of bulbs sold by Ujala and that by Glowmax in the year 2013?
a) 9 : 10
b) 20 : 21
c) 7 : 8
d) 35 : 36
e) None of these
8. What is the difference between number of bulbs sold of Ujala and Glowmax in the year 2014 (in lakh units)?
a) 1.7
b) 2
c) 2.1
d) 0.6
e) None of these
9. What is the ratio of Number of bulbs of Glowmax termed as defective in 2014 and the bulbs of Ujala termed as defective in 2012?
a) 5 : 4
b) 3 : 2
c) 3 : 5
d) 5 : 3
e) 25 : 18
10. What is the percentage increase in number of bulbs of Glowmax sold in 2015 as compared to those sold in 2014?
a) 7
b) 5.56
c) 3.5
d) 15
e) None of these
Solutions:
1. A) Ratio of prices of potato chips to banana chips sold in 2012 is 4 : 3.
Let’s assume that the respective prices are 4x and 3x.
total revenue in 2012 = (48000 × 4x) + (64000 × 3x) = 384000x
384000x = 1920000
x = 5
Revenue generated by selling banana chips in 2012 = 64000 × 3x = 64000 × 3 × 5 = Rs. 960000
Now, Ratio of prices of potato chips to banana chips sold in 2015 is 1 : 1.
Let’s assume that the respective prices are x and x.
total revenue in 2015 = (96000 × x) + (108000 × x) = 204000x
204000x = 4080000
x = 20
Revenue generated by selling banana chips in 2015 = 108000 × x = 108000 × 20 = Rs. 2160000
Required percentage increase = (2160000 – 960000)/960000 × 100 = 125
2. C) Sale of potato chips in 2016 = 120000
Sale of banana chips in 2016 = 120000
Both the sales go up by 10% in 2017.
sale of potato chips in 2017 = sale of banana chips in 2017 = 120000 + (10% of 120000) = 132000
Now, potato and banana chips are sold at Rs. 23 and Rs. 25 per pack respectively.
Total revenue generated = (132000 × 23) + (132000 × 25) = Rs. 6336000
3. D) Packets of potato chips sold = 72000
Packets of banana chips sold = 70000
Ratio of prices of potato chips to banana chips sold in 2013 is 6 : 5.
Let’s assume that the respective prices are 6x and 5x.
total revenue in 2013 = (72000 × 6x) + (70000 × 5x) = 782000x
782000x = 2346000
x = 3
Revenue generated by selling potato chips = 72000 × 6 × 3 = 1296000
Revenue generated by selling banana chips = 70000 × 5 × 3 = 1050000
Required difference = 1296000 – 1050000 = Rs. 246000
4. A) Aimed revenue by selling potato chips in 2020 = Rs. 6000000
The maximum price of a packet can be Rs. 30.
minimum number of packs to be sold in 2020 = 6000000/30 = 200000
Packs of potato chips sold in 2015 = 96000
Required percentage = (200000 – 96000)/96000 × 100 = 108 1/3
5. B) Average number of potato chips sold per year from 2012 to 2014
= 1/3 × (48000 + 72000 + 80000) = 66666.67
Average number of banana chips sold per year from 2014 to 2016
= 1/3 × (84000 + 108000 + 120000) = 104000
Required difference = 104000 – 66666.67 = 37333.33 ≈ 37333
6. A) Number of bulbs of Ujala manufactured in 2015 = 2500000
Number of bulbs of Ujala termed as defective in 2015 = 5% of 2500000 = 125000
Number of bulbs fit for sale = 2500000 125000 = 2375000
Number of bulbs sold = 80% of 2375000 = 1900000
Total revenue by selling bulbs = 1900000 × 60 = Rs. 114,000,000 = Rs. 114 million
7. C) Number of bulbs of Ujala manufactured in 2013 = 2100000
Number of bulbs of Ujala termed as defective in 2013 = 10% of 2100000 = 210000
Number of bulbs of Ujala fit for sale in 2013 = 2100000 210000 = 1890000
Number of bulbs of Ujala sold in 2013 = 77 7/9% of 1890000 = 1470000
Number of bulbs of Glowmax manufactured in 2013 = 2400000
Number of bulbs of Glowmax termed as defective in 2013 = 12.5% of 2400000 = 300000
Number of bulbs of Glowmax fit for sale in 2013 = 2400000 – 300000 = 2100000
Number of bulbs of Glowmax sold in 2013 = 80% of 2100000 = 1680000
Required ratio = 1470000 : 1680000 = 7 : 8
8. B) Number of bulbs of Ujala manufactured in 2014 = 2250000
Number of bulbs of Ujala termed as defective in 2014 = 11 1/9% of 2250000 = 250000
Number of bulbs of Ujala fit for sale in 2014 = 2250000 250000 = 2000000
Number of bulbs of Ujala sold in 2014 = 90% of 2000000 = 1800000
Number of bulbs of Glowmax manufactured in 2014 = 2500000
Number of bulbs of Glowmax termed as defective in 2014 = 10% of 2500000 = 250000
Number of bulbs of Glowmax fit for sale in 2014 = 2500000 – 250000 = 2250000
Number of bulbs of Glowmax sold in 2014 = 88 8/9% of 2250000 = 2000000
Required difference = 2000000 1800000 = 2,00,000 = 2 lakh
9. D) Number of bulbs of Glowmax manufactured in 2014 = 2500000
Number of bulbs of Glowmax termed as defective in 2014 = 10% of 2500000 = 250000
Number of bulbs of Ujala manufactured in 2012 = 1500000
Number of bulbs of Ujala termed as defective in 2012 = 10% of 1500000 = 150000
Required ratio = 250000 : 150000 = 5 : 3
10. C) Number of bulbs of Glowmax manufactured in 2014 = 2500000
Number of bulbs of Glowmax termed as defective in 2014 = 10% of 2500000 = 250000
Number of bulbs of Glowmax fit for sale in 2014 = 2500000 – 250000 = 2250000
Number of bulbs of Glowmax sold in 2014 = 88 8/9% of 2250000 = 2000000
Number of bulbs of Glowmax manufactured in 2015 = 3000000
Number of bulbs of Glowmax termed as defective in 2015 = 8% of 3000000 = 240000
Number of bulbs of Glowmax fit for sale in 2015 = 3000000 – 240000 = 2760000
Number of bulbs of Glowmax sold in 2015 = 75% of 2760000 = 2070000
Required percentage =2070000−20000002000000×100=3.5=2070000−20000002000000×100=3.5