Reasoning Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistant Mains

Mentor for Bank Exams

Reasoning Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistant Mains

Directions (1 – 5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # A 2 B $ K M 6 W @ N 4 © T * 7 F H
1. Which of the following is the third to the right of the twelfth from the left end?
a) J
b) A
c) B
d) @
e) None of these
2. Which of the following is the sixth to the right of the eighteenth from the right end?
a) P
b) 3
c) W
d) M
e) None of these
3. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these
4. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these
5. Which of the following is exactly in the middle between the tenth from the left end and the eigth from the right end?
a) $
b) #
c) B
d) 7
e) None of these
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten persons – J, K, L, M, N, O, P, Q, R and S – are sitting around a circular table facing the centre with equal distances between each other (but not necessarily in the same order). Each one of them is also related to M in some way or the other.
Only two persons sit between Q and L. M sits second to the left of Q. Only three persons sit between L and M’s sister. M’s son sits second to the right of M’s sister. Only one person sit’s between M’s son and S. J sits to the immediate right of R. R is neither the son nor the mother of M.
S is an immediate neighbour of M’s mother. Only three persons sit between M’s mother and M’s brother. M’s daughter sits second to the left of M’s brother. M’s father is not an immediate neighbour of M. M’s wife sits third to the right of K. L is to the right of Q. Only four persons sits between M and M’s father.
6. Who sits second to the right R?
a) M’s brother
b) M
c) R
d) N
e) M’s daughter
7. How many persons sit between K and L, when counted from the left of K?
a) Six
b) One
c) None
d) Two
e) Four
8. Which of the following statements is true with respect to the given information?
a) R sits seconds to the right of M’s wife
b) K is an immediate neighbour of R
c) M sits second to the left of L
d) All the given options are true
e) S is the daughter of L
9. How is K related to R?
a) Son-in-law
b) Uncle
c) Brother
d) Niece
e) Daughter
10. Who amongst the following is the wife of M?
a) J
b) L
c) O
d) Q
e) N
Answers:
1)b   2)d   3)b   4)b   5)c   6)b   7)c   8)e   9)d    10)a  
Solutions:


(6 – 10):
6. B) M sits second to the right of R
7. C) L is an immediate neighbour of K
8. E) R sits to the immediate left of M’s wife. K is an immediate neighbour of L. M sits second to the left of Q. S is daughter of L.
9. D) K is niece of R
10. A) J is the wife of M.